Η Ελλάδα μόλις έζησε τον θερμότερο χειμώνα που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο, κορυφαίο μετεωρολόγο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με τις μέσες θερμοκρασίες να φτάνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
Η συνεχιζόμενη ανοδική τάση της θερμοκρασίας ανησυχεί τους παραγωγούς φρούτων της χώρας, καθώς ο ζεστός, ξηρός καιρός ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα σε καλλιέργειες κερασιών, ροδάκινων και νεκταρινιών.
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε υποστεί ζημιές από χαλάζι ή παγετό αυτή τη σεζόν, αλλά ο καιρός ήταν εξαιρετικά ζεστός και ξηρός, ακόμη και για τα ελληνικά πρότυπα», δήλωσε ο Θάνος Οικονόμου του συνεταιρισμού παραγωγών ACN Νάουσας. «Δεν θέλουμε να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπως η Ισπανία πέρυσι, με μακροχρόνιες ξηρασίες. Αυτό θα επηρεάσει τις ποσότητες».
Σύμφωνα με τον Οικονόμου, η έλλειψη βροχής έπληξε τους πάντες. «Όλοι περίμεναν ότι θα βρέξει κάποια στιγμή, αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ πραγματικά φέτος», είπε. «Οι αρχές δεν περίμεναν ότι θα υπάρξει τόσο νωρίς ζήτηση για νερό. Σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε έλλειψη νερού για ροδάκινα και νεκταρίνια αυτή τη σεζόν, θα είναι η πρώτη φορά στα 20 χρόνια που εργάζομαι στην επιχείρηση».
Ωστόσο, ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα από το κλίμα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, μπορεί να είναι η έλλειψη εργατικών χεριών για τη συγκομιδή στα χωράφια. «Το πρωταρχικό ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι οι εποχικοί εργάτες», επιβεβαίωσε ο Οικονόμου. Ακόμη και όταν οι εργαζόμενοι μπορούν να προσελκυστούν στο αγρόκτημα, οι μισθολογικές απαιτήσεις είναι υψηλότερες.
Φυσικά, οι Έλληνες παραγωγοί ροδάκινου και νεκταρινιού έχουν αντιμετωπίσει προκλήσεις και στο παρελθόν. Η απώλεια της ρωσικής αγοράς πριν από μια δεκαετία απαιτούσε σημαντική προσπάθεια για την εύρεση εναλλακτικών εξαγωγικών αγορών, μόλις φάνηκε η πιθανή μακροχρόνια επιβολή του εμπάργκο.
«Οι Έλληνες παραγωγοί έχουν προσαρμοστεί από το εμπάργκο, μειώνοντας τις ποσότητες και διευρύνοντας τη γκάμα των προϊόντων τους», είπε ο Οικονόμου. «Κάποτε είχαμε περίπου 20.000 τόνους ροδάκινα και τώρα βρισκόμαστε στους 10.000 τόνους. Εξακολουθούμε να επικεντρωνόμαστε κυρίως στα ροδάκινα ως συνεταιρισμός, αλλά ασχολούμαστε και με άλλα είδη. Παράγουμε πολλά ακτινίδια και έχουμε 2.000 τόνους κεράσια. Οι αγρότες μας έχουν φυτέψει πολλά».
Τα premium ροδάκινα ΠΟΠ του συνεταιρισμού πωλούνται με την επωνυμία NaouGusta, ενώ άλλα φρούτα υψηλής ποιότητας, όπως τα κεράσια, έχουν την ετικέτα NaouFruta.
Η εποχή για τα ελληνικά κεράσια ξεκινά στα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου, περίπου ένα μήνα νωρίτερα από τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια. «Το κύριο μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη νερού», είπε ο Οικονόμου. «Στην Ισπανία, έχουν φράγματα και άλλες υποδομές για την εξοικονόμηση νερού, και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Στην Ελλάδα, όλο το νερό καταλήγει στη θάλασσα».
Πηγή: Fruitnet