Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Καλές οι τιμές στο σπαράγγι, τροχοπέδη όμως η πρόσκαιρη µείωση των αποδόσεων

Ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση από την Κεντρική Ευρώπη και εξαιρετικές τιµές για τα 20άρια άριστα σπαράγγια χαρακτηρίζουν τη φετινή εµπορική περίοδο, η οποία όµως «χάνει» µέρος της δυναµικής της λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επηρεάζουν τις λευκές ποικιλίες σε όλο το παραγωγικό τόξο της Βόρειας Ελλάδας.

του Γιάννη Ρούπα

Αυτή θα µπορούσε να είναι η σύνοψη της αγοράς στο σπαράγγι για τον Απρίλιο, ο οποίος παραδοσιακά αποτελεί πεδίο δόξης λαµπρό για το ελληνικό προϊόν, πριν κυκλοφορήσει µαζικά το πολυπληθές γερµανικό, εξηγεί στo Fresher ο διευθυντής της Συνεργασίας Παραγωγών Αλµωπίας, Χρήστος Τρύπκος.  «Εµείς δεν είµαστε Συνεταιρισµός ως προς την ονοµασία του πράγµατος αλλά Συνεργασία. Φέτος διατηρούµε συνεργασία µε 40 παραγωγούς, µε αυξητική πάντα τάση», εξηγεί ο κ. Τρύπκος.

Όσον αφορά τη φετινή αγορά, ο παραγωγός έκανε κάποιες διαπιστώσεις που χρήζουν προσοχής. «∆εν έχει νόηµα να γράφετε πως το σπαράγγι έχει «χ» τιµή φέτος και «y» του χρόνου, η σύγκριση είναι λάθος. Αυτό που έχει σηµασία είναι η απόδοση επί την ποσόστωση ανά ποιότητα και ανά περιοχή. Έτσι βγαίνει ο µέσος όρος κάθε χρονιά. Η «µάνα», ο βλαστός αν θέλετε, είναι σε θέση να δώσει σπαράγγι µέχρι και τον Ιούνιο. Όµως, ο κάθε παραγωγός, είναι σε θέση να επιλέξει ανάλογα µε τις τιµές που προσφέρονται, πότε θα σταµατήσει τη συγκοµιδή. Αυτός είναι και ο λόγος που προβληµατιζόµαστε µε τα τερτίπια του καιρού φέτος, καθώς το χρονικό µας περιθώριο είναι συγκεκριµένο και µε τις παρούσες συνθήκες, το χάνουµε. Οι αγοραστές µας πληρώνουν σχεδόν 15% καλύτερα το προϊόν φέτος και εµείς εδώ στην Αλµωπία Πέλλας δεν έχουµε προϊόν να τους στείλουµε. Κάπως έτσι, όταν οι τιµές πέσουν κάτω από τα 2 ευρώ και µεις διακόψουµε τη συγκοµιδή, τα µέσα έσοδα που θα έχει ο παραγωγός µπορεί και να είναι χαµηλότερα συγκριτικά µε πέρυσι. Σηµειωτέον, πέρυσι κλείσαµε τη σεζόν µε µέση τιµή τα 3,97 ευρώ ανά κιλό», εξηγεί ο έµπειρος συνεταιριστής.

«Αφού τα είπαµε αυτά, ας πάµε και στα νούµερα. Μέχρι στιγµής (αρχές Απριλίοτ), οι τιµές άφιξης στη Γερµανία για τα µεγάλα 20άρια premium σπαράγγια αγγίζουν τα 6 ευρώ το κιλό. Τα αµέσως επόµενα 16+ λευκά βιολέ normal σπαράγγια παίζουν στα 5 ευρώ, και όλα τα υπόλοιπα λίγο κάτω από 3 ευρώ το κιλό», θα συµπληρώσει.

Στο λευκό σπαράγγι οι αποδόσεις και τα πιο υψηλά έσοδα

Τη διαφωνία του µε την πάγια θέση πολλών περί µαζικής στροφής των Ελλήνων παραγωγών στο πράσινο σπαράγγι, λόγω ευκολότερης διαχείρισης, εξέφρασε στο Fresher o Χρήστος Τρύπκος. «Το πράσινο µε το λευκό σπαράγγι δεν έχουν καµία σχέση. Μπορεί στα µάτια του καταναλωτή να µοιάζει πιο φυσικό τάχα µου, πιο ωραίο το πράσινο, όµως θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς ποιος είναι ο καταναλωτής που κρίνει. Το πράσινο σπαράγγι γενικά είναι πιο τραγανό, λίγο πικάντικο και αρέσει στον ευρωπαϊκό Νότο. Το λευκό σπαράγγι, είναι διατροφικά ανώτερο, πιο άγευστο και ταιριάζει στερεοτυπικά στη φιλοσοφία του ευρωπαϊκού Βορρά», εξηγεί.  Κλείνοντας την συζήτηση, ο παραγωγός µας επισήµανε τη σηµασία των αποδόσεων. «Το λευκό σπαράγγι στην περιοχή µας έχει µέση απόδοση 800-1.000 κιλά το στρέµµα και καλύτερες τιµές. Άρα ναι µεν έχει µεγαλύτερα έξοδα καλλιέργειας αλλά και ταχύτερη – καλύτερη επιστροφή χρηµάτων. Το θέµα είναι να µπορεί να καλλιεργηθεί, γιατί δεν «κολλάει» σε όλα τα µικροκλίµατα», καταλήγει.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Διατηρείται για λίγες ακόμα εβδομάδες το εμπορικό παράθυρο για την εξαγωγή σπαραγγιού στην Κεντρική Ευρώπη, όσο η Γερμανία και η Γαλλία δεν προβαίνουν εντατικά...

REPORTS

Θετικό φαίνεται πως θα είναι το πρόσηµο και φέτος για το ελληνικό σπαράγγι, µε την αγορά να µεγεθύνεται και το ντόπιο προϊόν να κερδίζει...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην καρδιά των Φιλιατρών, εκεί όπου χτυπά ο παλµός της θερµοκηπιακής καλλιέργειας στην Πελοπόννησο, δραστηριοποιείται ο γεωπόνος Γρηγόρης Σµυρνής, ιδιοκτήτης της «ΑΓΡΟΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ». Στο

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ο 34χρονος Νικόλαος Σάββας, από τον Λόφο Πιερίας, δηλώνει αθεράπευτα… άρρωστος µε την καλλιέργεια της επιτραπέζιας τοµάτας και για χάρη της, όπως παραδέχεται αφοπλιστικά,...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ποικιλίες επιτραπέζιου σταφυλιού, που θα τοποθετούν την Ελλάδα στις αγορές την κατάλληλη στιγμή και θα διατηρούνται αλώβητες κατά τη μεταφορά και στο ράφι, απαιτεί...