Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Λίγο το κελυφωτό φιστίκι το 2025, παράθυρο για ακόμη καλύτερες τιμές παραγωγού

Ελλειμματική παρά την παγκοσμίως αυξημένη παγκόσμια παραγωγή εκτιμάται η επόμενη χρονιά για το κελυφωτό φιστίκι, με τα πρώτα φετινά συμβόλαια παράδοσης να παίζουν σε υψηλότερα από τα περσινά επίπεδα. Παράλληλα και σε περιφερειακό επίπεδο (Μεσόγειος, Μέση Ανατολή), η σοδειά αναμένεται μειωμένη.

Τουρκία και Ιταλία αναμένουν μειωμένη σοδειά σύμφωνα με τον Αγροτικό Σύλλογο Επαρχίας Αίγινας, κάτι που ίσως δημιουργήσει ένα παράθυρο για διοχέτευση της ελληνικής σοδειάς σε επίπεδο τιμής κοντά ή και πιο πάνω από τα περσινά.

Στην Αίγινα για τη φετινή  χρονιά οι προβλέψεις  είναι  θετικές και είναι  γενική η αισιοδοξία για  πολύ καλύτερη χρονιά  σε  σχέση  με την περυσινή  και πολύ καλύτερη  ποιότητα  καρπού. Η τιμή  παραγωγού  για τον Ιούλιο 2025  για ΦΥΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΑΣ ΠΟΠ  είναι 14  ευρώ. Ενώ η λιανική τιμή κυμαίνεται  από 24 ευρώ   έως 32 ευρώ  και  σε συσκευασίες των 200 γραμ.  φτάνει τα  42 ευρώ το κιλό.

Η σχετική ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Επαρχίας Αίγινας έχει ως ακολούθως:

«Στα πλαίσια των προσπαθειών  του Αγροτικού Συλλόγου  Αίγινας   για την  διατήρηση της  καλλιέργειας της  φιστικιάς  στην Αίγινα  και την  στήριξη του  εισοδήματος των  φιστικοπαραγωγών, ενημερώνουμε  για  την αναμενόμενη  παραγωγή  φιστικιού, στις  σημαντικότερες   χώρες  παραγωγής:

1) Η παραγωγή στην  Καλιφόρνια που  είναι η μεγαλύτερη παραγωγός  στον  κόσμο, προβλέπεται  αυξημένη σε  σχέση  με την  περυσινή  χρονιά , αλλά λόγω της  αυξημένης  ζήτησης  φιστικιού  δεν  θα  καλύψει την παγκόσμια  Αγορά.  Πληροφορίες  αναφέρουν  ότι   έχουν  ήδη  υπογραφεί εμπορικές   Συμφωνίες  και έχει  προπωληθεί  μεγάλο μέρος της προβλεπόμενης παραγωγής της  Καλιφόρνιας. Οι λιανικές τιμές (Ιούλιος 2025)  στην Αμερική για  φιστίκι  με  κέλυφος ανέρχονται  περίπου  στα 15  ευρώ ,ενώ  για την  ψίχα στα 22-23  ευρώ. Όμως  με  αυξημένο  κόστος  στις  εξαγωγές η τιμή  για  εξαγωγή ,αυξάνεται  στα 21,35 ευρώ το κιλό για φιστίκι με  κέλυφος, ενώ για τη ψίχα οι τιμές είναι  υψηλότερες.

2)Η παραγωγή  στο Ιράν για το 2025 προβλέπεται  μέτρια  λόγω  της  κλιματικής κρίσης  . Οι  τιμές  που  εξάγεται το  φιστίκι του Ιράν γύρω είναι στα 12-13  ευρώ  και  η ψίχα  22  ευρώ  αλλά  για  πράσινη   ψίχα  μπορεί  να  φτάσει  τα  33-40  ευρώ το  κιλό. Όμως το φιστίκι Ιράν και Τουρκίας λόγω  των ακατάλληλων συνθηκών συντήρησης  παρουσιάζουν πολύ συχνά  σε  τυχαίους  ελέγχους πολύ  υψηλά επίπεδα  αφλατοξινών.

3  Η παραγωγή  στην Τουρκία είναι  σημαντικά  μειωμένη για το 2025, σε ποσοστό 65% σε  σχέση με την  περυσινή  χρονιά. Αυτό σημαίνει  ότι δεν  θα  έχει  διαθέσιμες  ποσότητες  για εξαγωγές. Η τιμή εξαγωγής φιστικιού χοντρική  με  κέλυφος 11-12  ευρώ  για ψίχα 22-23 ευρώ, αλλά η  πράσινη  ψίχα (Boz fistic) φτάνει τα 42 ευρώ, άρα και  η τιμή  χοντρικής  είναι  ανάλογη. Η τιμή  λιανικής στην Τουρκία  μπορεί να  φτάνει τα 25  δολάρια το κιλό.

4)  Στο Bronte στη Σικελία  η παραγωγή είναι  μειωμένη  κατά 32%  σε σχέση  με την  περυσινή  χρονιά. Η λιανική τιμή του φιστικιού χωρίς κέλυφος  έχει στη Ιταλία  60 -100 ευρώ.

5) Η Τιμή  λιανικής  στη  Γαλλία  είναι  56   ευρώ  για  φιστίκι με  κέλυφος  και  για  ψίχα βιολογική  φτάνει  τα 150  ευρώ.

6) Η παραγωγή  φιστικιού  σε  περιοχές  εκτός  Αιγίνης  π.χ.  Φθιώτιδα  και Λαμία  προβλέπεται  σημαντικά  μειωμένη  σε  σχέση  με  πέρυσι  και δεν  υπάρχουν  αποθέματα, Η τιμή  παραγωγού για φιστίκι  Ελληνικό  κελυφωτό είναι  12-13  ευρώ  το κιλό, ενώ η  χοντρική τιμή  για  ψίχα  είναι 26-27  ευρώ το κιλό.

7)  Στην Αίγινα για τη φετινή  χρονιά οι προβλέψεις  είναι  θετικές και είναι  γενική η αισιοδοξία για  πολύ καλύτερη χρονιά  σε  σχέση  με την περυσινή  και πολύ καλύτερη  ποιότητα  καρπού. Η τιμή  παραγωγού   για τον Ιούλιο 2025  για ΦΥΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΑΣ ΠΟΠ  είναι 14  ευρώ. Ενώ η λιανική τιμή κυμαίνεται  από 24 ευρώ   έως 32 ευρώ  και  σε συσκευασίες των 200 γραμ.  φτάνει τα  42 ευρώ το κιλό.

Αξίζει  να αναφερθεί το υψηλό  κόστος  παραγωγής του  φιστικιού στην Αίγινα που  φτάνει τα 8-10  ευρώ το κιλό, οπότε ανάλογα  θα  πρέπει  να διαμορφωθεί  και μία δίκαιη  τιμή  παραγωγού , για να είναι   βιώσιμη η καλλιέργεια της  φιστικιάς στην Αίγινα. Το αυξημένο κόστος παραγωγής  διαμορφώνεται από τον παραδοσιακό τρόπο  καλλιέργειας  και Συλλογής του  φιστικιού στην Αίγινα , την έλλειψη εργατικών  χεριών και την  μεγάλη    αύξηση  του εργατικού κόστους  , το υψηλό  κόστος  ενέργειας, πρώτων υλών και νερού. Οι παραγωγοί της Αίγινας  έχουν επιπλέον, να αντιμετωπίσουν  τη νοθεία με πολύ κατώτερης  ποιότητας φιστικιών  και την αισχροκέρδεια  και αγωνίζονται  με  μόχθο ενάντια  στις αντίξοες  συνθήκες, για  να παράγουν το  καλύτερο  φιστίκι στον  κόσμο, όπως  αναδείχθηκε  και για το 2025 το ΦΥΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΑΣ ΠΟΠ  από το  ταξιδιωτικό οδηγό taste Atlas  με βαθμολογία 4,7 . Πέρα από την οικονομική διάσταση, αυτή η διάκριση αποτελεί και μια πολιτιστική νίκη. Αναδεικνύει την πλούσια αγροτική παράδοση της Αίγινας και το μεράκι των Αιγινητών παραγωγών που με σκληρή δουλειά και αφοσίωση συνεχίζουν να παράγουν ένα προϊόν διεθνούς εμβέλειας. Το ΦΥΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΑΣ ΠΟΠ δεν είναι απλώς ένας ξηρός καρπός. Είναι ένα σύμβολο της Αίγινας, μια γεύση Ελλάδας που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, και πλέον, επίσημα, ο κορυφαίος ξηρός καρπός του 2025».

 

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην καρδιά των Φιλιατρών, εκεί όπου χτυπά ο παλµός της θερµοκηπιακής καλλιέργειας στην Πελοπόννησο, δραστηριοποιείται ο γεωπόνος Γρηγόρης Σµυρνής, ιδιοκτήτης της «ΑΓΡΟΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ». Στο

REPORTS

Μια σημαντική καινοτομία πέτυχε στον χώρο των ζιζανιοκτόνων η Syngenta, με την πιο πρόσφατη λύση της, ήτοι το metproxybiclone, να αναγνωρίζεται από την επιτροπή...

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ο 34χρονος Νικόλαος Σάββας, από τον Λόφο Πιερίας, δηλώνει αθεράπευτα… άρρωστος µε την καλλιέργεια της επιτραπέζιας τοµάτας και για χάρη της, όπως παραδέχεται αφοπλιστικά,...