Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μειωµένες ποσότητες λόγω καύσωνα, έως και 80 λεπτά η τιµή της πιπεριάς στη Βόρεια Ελλάδα

Σε τροχιά ανόδου, κερδίζοντας περίπου 20 λεπτά στο κιλό, κινείται εδώ και λίγες ηµέρες η τιµή της πιπεριάς, στην αγορά της Θεσσαλονίκης, µε τους παραγωγούς από τη γύρω περιοχή, ωστόσο, να µην µπορούν να βγάλουν ασφαλή συµπεράσµατα αν πρόκειται για µια παροδική έξαρση ή για µια τάση µε µονιµότερα χαρακτηριστικά, που θα διατηρηθεί και στο επόµενο χρονικό διάστηµα του καλοκαιριού.

«Από την προηγούµενη εβδοµάδα η τιµή έχει αρχίσει και τσιµπάει και πλέον έχει φτάσει στα 0,70-0,80 ευρώ το κιλό τόσο για την πιπεριά που προορίζεται για γεµιστά, όσο και για το λεγόµενο κέρατο, που πάει για το τηγάνι», ανέφερε στην Agrenda ο παραγωγός Γιάννης Ανδρέου.

Αποσύρθηκε από τη Βόρεια Ελλάδα η κρητική πιπεριά

Με θερµοκηπιακές εγκαταστάσεις στο χωριό Άγιος Γεώργιος Ηµαθίας, ένα σηµαντικό παραγωγικό κέντρο του προϊόντος, που παραδοσιακά συγκαταλέγεται στους βασικούς… κήπους, από τους οποίους ψωνίζει πιπεριές όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ο συνοµιλητής µας εξηγεί πως οι λόγοι που έχουν οδηγήσει στη βελτίωση των τιµών παραγωγού, είναι πολλοί.

«Είναι πολυπαραγοντική η εξήγηση. Προφανώς έχει παίξει το ρόλο του το ότι οι ποσότητες που πέφτουν στην αγορά, λόγω του καύσωνα των τελευταίων ηµερών, έχουν µειωθεί αυτή την περίοδο. Από την άλλη, η κρητική πιπεριά έχει αποσυρθεί από τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς είναι τα µεταφορικά αυξηµένα και δεν τους συµφέρει να τα στέλνουν εδώ πάνω τώρα που ενισχύθηκε η προσφορά από τα δικά µας, ενώ έχουµε και τη σταδιακή άνοδο του τουριστικού ρεύµατος. Όλα αυτά µαζί, φαίνεται πως έχουν διαµορφώσει µια πιο θετική κατάσταση στην αγορά µας και ωθούν την τιµή να κινηθεί αυξητικά», εκτιµά ο κ. Ανδρέου.

Από τα µέσα Μαΐου, ωστόσο -όταν και άρχισε η συγκοµιδή της πιπεριάς φέτος στον Άγιο Γεώργιο- έως και το πρώτο δεκαήµερο του Ιουνίου, η τιµή του προϊόντος «πιέζονταν» και δεν µπορούσε να ξεκολλήσει από τα επίπεδα των 0,50-0,60 ευρώ.

«Η χρονιά ήταν πρώιµη κατά περίπου 10-15 ηµέρες κι η παραγωγή µας έπεσε πάνω στην κρητική πιπεριά, µε συνέπεια οι τιµές να πιεστούν», σηµειώνει στην Agrenda ο ∆ιογένης Παπαπετρίδης, παραγωγός επίσης από τον Αγ. Γεώργιο Ηµαθίας. Σύµφωνα µε τον έµπειρο παραγωγό έως τώρα την αγορά της πιπεριάς την κράτησαν έµποροι από τα Βαλκάνια, κυρίως από Ρουµανία και Βουλγαρία, οι οποίοι κατεβαίνουν στην κεντρική λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης και απορροφούν ποσότητες, ενώ για τη συνέχεια του καλοκαιριού κοµβικό ρόλο αναµένεται να παίξει ο τουρισµός, ο οποίος κινητοποιεί τη ζήτηση.

Παρά το «rebound» που έχει κάνει εσχάτως η τιµή του προϊόντος, πάντως, στα επίπεδα των 0,80 λεπτών το κιλό, τα περιθώρια ακόµη παραµένουν στενά για τους παραγωγούς. «Το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί πάνω από 50% σε ό,τι αφορά τη φυτοπροστασία, αλλά και τη λίπανση της πιπεριάς, η οποία δεν της αρκεί η υδρολίπανση και θέλει και ψεκασµό µε διαφυλλικό, το οποίο είναι πανάκριβο, φτάνει στα 80-90 ευρώ το µπιτόνι, ενώ και τα µεροκάµατα έχουν ξεφύγει, στα 40-45 ευρώ στο οκτάωρο συν άλλα 20 ευρώ για όσους θέλουν να εργαστούν και το απόγευµα. Και όλα αυτά, µε ελαφρά µειωµένη την παραγωγή λόγω του καύσωνα, που δεν επέτρεψε το σωστό δέσιµο του φυτού», αναφέρει ο κ. Παπαπετρίδης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στη βορειοδυτική Ευρώπη, η καλλιέργεια πιπεριάς αρχίζει σταδιακά να αναπτύσσεται, με την Ισπανία να είναι ο κύριος παραγωγός και προμηθευτής προς άλλες χώρες της...

FARMING

Ο επιβλαβής οργανισμός πυραλίδα, Ostrinia nubitalis, είναι κατ’ εξοχήν εχθρός του καλαμποκιού, ωστόσο παρατηρούνται αρκετές προσβολές και στην καλλιέργεια της πιπεριάς, ιδιαίτερα σε περιοχές...

REPORTS

Στην περιοχή του ενός ευρώ φεύγουν οι τελευταίες θερµοκηπιακές πιπεριές, µε τα επίπεδα αυτά των τιµών να φαίνεται ότι θα διατηρηθεί και στην περίπτωση...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.

REPORTS

Καταλύτη για την µετατροπή της «ευκαιριακής» ευφορίας στα εσπεριδοειδή σε µία µόνιµη ανάπτυξη του κλάδου πρέπει να αποτελέσουν οι διεθνείς συγκυρίες που έκαναν µέχρι...

REPORTS

«Έκρυθμο» είναι το κλίμα στις τάξεις των παραγωγών του κάμπου της Ημαθίας και της Πιερίας, με την «πολυφορεμένη», πλέον, τακτική της μεταποίησης να τηρεί...