«Από την προηγούµενη εβδοµάδα η τιµή έχει αρχίσει και τσιµπάει και πλέον έχει φτάσει στα 0,70-0,80 ευρώ το κιλό τόσο για την πιπεριά που προορίζεται για γεµιστά, όσο και για το λεγόµενο κέρατο, που πάει για το τηγάνι», ανέφερε στην Agrenda ο παραγωγός Γιάννης Ανδρέου.
Αποσύρθηκε από τη Βόρεια Ελλάδα η κρητική πιπεριά
Με θερµοκηπιακές εγκαταστάσεις στο χωριό Άγιος Γεώργιος Ηµαθίας, ένα σηµαντικό παραγωγικό κέντρο του προϊόντος, που παραδοσιακά συγκαταλέγεται στους βασικούς… κήπους, από τους οποίους ψωνίζει πιπεριές όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ο συνοµιλητής µας εξηγεί πως οι λόγοι που έχουν οδηγήσει στη βελτίωση των τιµών παραγωγού, είναι πολλοί.
«Είναι πολυπαραγοντική η εξήγηση. Προφανώς έχει παίξει το ρόλο του το ότι οι ποσότητες που πέφτουν στην αγορά, λόγω του καύσωνα των τελευταίων ηµερών, έχουν µειωθεί αυτή την περίοδο. Από την άλλη, η κρητική πιπεριά έχει αποσυρθεί από τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς είναι τα µεταφορικά αυξηµένα και δεν τους συµφέρει να τα στέλνουν εδώ πάνω τώρα που ενισχύθηκε η προσφορά από τα δικά µας, ενώ έχουµε και τη σταδιακή άνοδο του τουριστικού ρεύµατος. Όλα αυτά µαζί, φαίνεται πως έχουν διαµορφώσει µια πιο θετική κατάσταση στην αγορά µας και ωθούν την τιµή να κινηθεί αυξητικά», εκτιµά ο κ. Ανδρέου.
Από τα µέσα Μαΐου, ωστόσο -όταν και άρχισε η συγκοµιδή της πιπεριάς φέτος στον Άγιο Γεώργιο- έως και το πρώτο δεκαήµερο του Ιουνίου, η τιµή του προϊόντος «πιέζονταν» και δεν µπορούσε να ξεκολλήσει από τα επίπεδα των 0,50-0,60 ευρώ.
«Η χρονιά ήταν πρώιµη κατά περίπου 10-15 ηµέρες κι η παραγωγή µας έπεσε πάνω στην κρητική πιπεριά, µε συνέπεια οι τιµές να πιεστούν», σηµειώνει στην Agrenda ο ∆ιογένης Παπαπετρίδης, παραγωγός επίσης από τον Αγ. Γεώργιο Ηµαθίας. Σύµφωνα µε τον έµπειρο παραγωγό έως τώρα την αγορά της πιπεριάς την κράτησαν έµποροι από τα Βαλκάνια, κυρίως από Ρουµανία και Βουλγαρία, οι οποίοι κατεβαίνουν στην κεντρική λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης και απορροφούν ποσότητες, ενώ για τη συνέχεια του καλοκαιριού κοµβικό ρόλο αναµένεται να παίξει ο τουρισµός, ο οποίος κινητοποιεί τη ζήτηση.
Παρά το «rebound» που έχει κάνει εσχάτως η τιµή του προϊόντος, πάντως, στα επίπεδα των 0,80 λεπτών το κιλό, τα περιθώρια ακόµη παραµένουν στενά για τους παραγωγούς. «Το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί πάνω από 50% σε ό,τι αφορά τη φυτοπροστασία, αλλά και τη λίπανση της πιπεριάς, η οποία δεν της αρκεί η υδρολίπανση και θέλει και ψεκασµό µε διαφυλλικό, το οποίο είναι πανάκριβο, φτάνει στα 80-90 ευρώ το µπιτόνι, ενώ και τα µεροκάµατα έχουν ξεφύγει, στα 40-45 ευρώ στο οκτάωρο συν άλλα 20 ευρώ για όσους θέλουν να εργαστούν και το απόγευµα. Και όλα αυτά, µε ελαφρά µειωµένη την παραγωγή λόγω του καύσωνα, που δεν επέτρεψε το σωστό δέσιµο του φυτού», αναφέρει ο κ. Παπαπετρίδης.