Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μια βιώσιμη εναλλακτική στο πλαστικό οι «πράσινες» συσκευασίες από φλούδες κρεμμυδιού

Καθώς η ζήτηση για φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις αυξάνεται, η HUID, μια startup από το Όμπαν της Σκωτίας, αναπτύσσει καινοτόμες συσκευασίες από φλούδες κρεμμυδιού, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς μια κυκλική οικονομία με λιγότερη εξάρτηση από το πλαστικό.

Ο πιθανός περιβαλλοντικός αντίκτυπος της εν λόγω καινοτομίας είναι εξαιρετικά σημαντικός, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα νοικοκυριά απορρίπτουν περίπου 90 δισεκατομμύρια τεμάχια πλαστικών συσκευασιών κάθε χρόνο, ενώ έως και 400 κιλά φλούδες κρεμμυδιού παράγονται εβδομαδιαίως ως απόβλητα τροφίμων. Αν και τα περισσότερα από αυτά τα απόβλητα επαναχρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές, η τεχνολογία της HUID θα μπορούσε να τα μετατρέψει σε πολύτιμο πόρο.

Ειδικότερα, η εταιρεία Huid, με ιδρυτή την πρώην φοιτήτρια κλωστοϋφαντουργίας, Renuka Ramanujam, προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική στο πλαστικό, αναπτύσσοντας συσκευασίες από φλούδες κρεμμυδιού. Με την προσοχή να επικεντρώνεται στη μείωση των οικιακών απορριμμάτων, τα κομποστοποιήσιμα υλικά της HUID στοχεύουν να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές πλαστικές συσκευασίες, οι οποίες προέρχονται από ορυκτά καύσιμα και συμβάλλουν στη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Τα καινοτόμα προϊόντα συσκευασίας της HUID υποστηρίζονται από το National Manufacturing Institute Scotland (NMIS) και το Advanced Materials Research Laboratory (AMRL) του Πανεπιστημίου του Strathclyde, που διεξάγουν δοκιμές για την αξιολόγηση της απόδοσης, της λειτουργικότητας και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτών των υλικών.

Η startup έχει ήδη παραγάγει δύο πρωτότυπα προϊόντα: το Pyber, ένα υλικό που μοιάζει με χαρτόνι, και το Cellofil, μια εύκαμπτη μεμβράνη. Οι μηχανικές δοκιμές και οι αξιολογήσεις κύκλου ζωής που διεξήχθησαν από το AMRL και το NMIS επιβεβαιώνουν ότι και τα δύο προϊόντα πληρούν τα πρότυπα απόδοσης, με τις φλούδες κρεμμυδιού να προσφέρουν συγκρίσιμη μηχανική αντοχή με τα συμβατικά πλαστικά.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι φλούδες κρεμμυδιού διαθέτουν φυσικές αντιμικροβιακές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην παράταση της διάρκειας ζωής των ευπαθών τροφίμων όταν χρησιμοποιούνται ως συσκευασία.

Η HUID ετοιμάζεται να λανσάρει το πρώτο της προϊόν, το Pyber, μέχρι τα μέσα του 2024, με την εταιρεία να έχει εξασφαλίσει ήδη σεβαστά ποσά για την επόμενη φάση ανάπτυξης.

Με πληροφορίες από newfoodmagazine

Σχετικά Άρθρα

BRANDING

Η Chiquita ετοιμάζεται να διαθέσει στην αγορά για πρώτη φορά μπανάνες που καλλιεργούνται στην Ιταλία αρχής γενομένης από το 2026. Η πολυεθνική εταιρεία έχει...

FARMING

«Συνδεόμαστε για να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη αξία» είναι το σύνθημα με το οποίο η BASF συμμετείχε στην έκθεση Fruit Attraction, στη Μαδρίτη, από τις 30...

FARMING

Στην ανέγερση νέων υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων ψύξης, διαλογής και τυποποίησης νωπών φρούτων, που θα της επιτρέψουν να βελτιώσει ακόµη περισσότερο την ποιότητα στα προϊόντα που...

REPORTS

Σε επίπεδα ρεκόρ αναμένει τις μέσες αποδόσεις ανά εκτάριο των παραγωγών της για όλες τις ποικιλίες ακτινιδίων, εκτός των SunGold και Organic Green, η...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην καρδιά των Φιλιατρών, εκεί όπου χτυπά ο παλµός της θερµοκηπιακής καλλιέργειας στην Πελοπόννησο, δραστηριοποιείται ο γεωπόνος Γρηγόρης Σµυρνής, ιδιοκτήτης της «ΑΓΡΟΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ». Στο

REPORTS

Μια σημαντική καινοτομία πέτυχε στον χώρο των ζιζανιοκτόνων η Syngenta, με την πιο πρόσφατη λύση της, ήτοι το metproxybiclone, να αναγνωρίζεται από την επιτροπή...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ο 34χρονος Νικόλαος Σάββας, από τον Λόφο Πιερίας, δηλώνει αθεράπευτα… άρρωστος µε την καλλιέργεια της επιτραπέζιας τοµάτας και για χάρη της, όπως παραδέχεται αφοπλιστικά,...

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...