Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ανοιχτά θέλει τα ροδάκινα η μεταποιητική βιομηχανία με 60 λεπτά οι παραγωγοί

Οι διαρροές, στα καφενεία και σε µέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τιµές αρκετά χαµηλότερες από τις περσινές ώστε να διαµορφωθεί κατάλληλο κλίµα, ανακυκλώνονται και παρότι δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά, εξοργίζουν τους παραγωγούς και πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν το αυτονόητο, να ξεκαθαρίσει έγκαιρα το τοπίο µε τις τιµές.

Η µεταποίηση, πάλι, δεν δείχνει καµία βιασύνη να ανοίξει τα χαρτιά της από τώρα και δεν είναι λίγοι, πλέον, όσοι στοιχηµατίζουν ότι τελικώς θα υιοθετήσει και πάλι -τουλάχιστον στο ξεκίνηµα- την προσφιλή τακτική των ανοικτών τιµών, προοπτική που φουντώνει το κύµα αντιδράσεων.

Με δεδοµένο δε, πως η φετινή παραγωγή συµπύρηνου, αν δεν αλλάξει κάτι δραµατικά τις επόµενες ηµέρες σε σχέση µε τον καιρό, θα είναι πλεονασµατική, το παιχνίδι αναµένεται να παιχτεί στο κριτήριο της ποιότητας, δίδοντας το πλεονέκτηµα στη βιοµηχανία να διαλέξει. «Οι βιοµηχανίες βγάζουν κέρδη, αλλά δεν επιστρέφουν κάτι στον παραγωγό. ∆εν µπορεί να µιλάµε για τιµές κάτω από τις περσινές, όπως ακούγεται, όταν τα 850 γραµµάρια στην κοµπόστα, που σηµαίνει 2,5 ροδάκινα, έχουν στο ράφι 2,85 ευρώ. Το συµπύρηνο πρέπει να πληρωθεί 40 λεπτά», λέει ο παραγωγός Χάρης Κοσµίδης από το Μελίσσι Γιαννιτσών.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 971 της Agrenda

Για «βουβή κωµωδία» που, δυστυχώς, θα συνεχιστεί, κάνει λόγο και ο Νίκος Μηνάς, πρόεδρος του ΑΣ Καλυβίων και του ΣΕΑΣ Νοµού Πέλλας, σηµειώνοντας πως καµία συζήτηση δεν έχει γίνει µέχρι τώρα για τιµή στο συµπύρηνο. Κατά την εκτίµησή του, οι µεταποιητές θα διατηρήσουν όσο µπορούν ανοικτές τις τιµές και επειδή φέτος έχει άφθονο προϊόν θα πληρωθεί µόνο η ποιότητα. «Φέτος θα πηγαίνουν και θα γυρίζουν πίσω τα αυτοκίνητα αβέρτα, αλλά πιστεύω πως το ποιοτικό ροδάκινο θα περπατήσει και θα πιάσει και καλή τιµή» επεσήµανε ο συνεταιριστής.

«Θα επιχειρήσουµε να κλείσουµε ραντεβού την επόµενη εβδοµάδα µε τη διοίκηση της ΕΚΕ, για να διερευνήσουµε τις προθέσεις τους. Θα δώσουµε µάχη µε αφετηρία τουλάχιστον τις περσινές τιµές και πιστεύω ότι θα το πετύχουµε», είπε ο κ. Φαρµάκης και απέδωσε σε «δορυφόρους», που προσπαθούν να φτιάξουν κλίµα, τις διαρροές για 25-28 λεπτά. Ο ίδιος σε σχέση µε τα κτήµατα που έχουν προσβληθεί από τον ιό που παραµορφώνει τα φρούτα, τόνισε πως η βιοµηχανία έχει ταρακουνηθεί και δεν θα παραλάβει ούτε καρπό από αυτούς στην Πέλλα.

Αναφορικά µε τη φετινή παραγωγή στους δύο νοµούς της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σπύρος Γαβριηλίδης, γεωπόνος και παραγωγός από το Ριζάρι Πέλλας, ανέφερε πως τα δέντρα είναι φορτωµένα και τα προβλήµατα µε τις καρποδέσεις ελάχιστα. «Πλην της Κατερίνα, που κατά περιοχές εµφανίζει µείωση έως 40%-50%, γενικά στα συµπύρηνα η παραγωγή εκτιµάται ότι ίσως υπερβεί τους 500.000 τόνους, όταν οι ανάγκες της βιοµηχανίας είναι περίπου στους 330.000 τόνους», τόνισε ο κ. Γαβριηλίδης.

Το πλεόνασµα παραγωγής συµπύρηνου και τα περί ρητορικής για αδυναµία απορρόφησής του, επιβεβαιώνει και ο Γιώργος ∆ιαµαντόπουλος, πρόεδρος του Α.Σ. Αλεξάνδρειας, συµπληρώνοντας πως η συγκοµιδή για τις πολύ πρώιµες ποικιλίες, Γουαδελούπε και λίγο µετά Ροµέο και Κατερίνα, ξεκινά σε περίπου 10 µέρες. Αισιόδοξος ότι το ποιοτικό προϊόν θα επιβραβευτεί, δήλωσε ο Μιχάλης Φαρµάκης, πρόεδρος του Α.Σ. Πέλλας και της Εθνικής Επιτροπής Συµπύρηνου Ροδάκινου.

Τιμή τουλάχιστον 50 λεπτά για να «βγαίνει» ο παραγωγός

«Τουλάχιστον πρέπει να πληρωθεί το ροδάκινο φέτος στα 50 λεπτά για να βγούµε και εµείς. Γιατί τα εργατικά έφτασαν στα 40 ευρώ τη µέρα και άλλα 20 ευρώ το απόγευµα. Τα πετρέλαια, τα φάρµακα και τα λιπάσµατα είναι όλα στο Θεό, ενώ λόγω κλιµατικής αλλαγής έχουµε και επιπλέον ραντίσµατα. Το κοστολόγιο έχει εκτοξευτεί και δεν µπορεί να θέλουν να αγοράσουν 28 και 30 λεπτά το κιλό το ποιοτικό ροδάκινο, που σηµαίνει πως εµείς στο χέρι θα πάρουµε 3 λεπτά παρακάτω και αυτοί να πουλάνε συσκευασία των 400 γραµµαρίων, το οποίο είναι 200 γραµµάρια ροδάκινο και 200 γραµµάρια σιρόπι, νερό και ζάχαρη, να το πουλάνε 1,10 – 1,15 ευρώ», υπογραµµίζει ο κ. ∆ιαµαντόπουλος.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο ίδιος εξηγεί ότι: «Στρώνουν χαλί για να πάρουν τα ροδάκινα φθηνά. Να γίνει όπως πρόπερσι, όταν το στήσιµο, µε καλό ροδάκινο και χυµό κλαρίσιο, το καινούριο το σχέδιο, ήρθε στα 25 – 27 λεπτά», επεσήµανε ο κ. ∆ιαµαντόπουλος και σηµείωσε «υπάρχει ένας εµπαιγµός, ειδικά από την ΕΚΕ. Ο Καραµανλής είχε πει να διαλύσει τα καρτέλ, αλλά αυτά ζουν και βασιλεύουν. Και πέρυσι που ήταν χαµηλή η προσφορά και η ζήτηση ήταν µεγάλη, πάλι είχαν αποφασίσει κάποιες τιµές, που είναι παρόµοιες µε εκείνες της δεκαετίας του 1990. Και ρωτάµε, τα έξοδά µας είναι ίδια µε εκείνη την περίοδο; Το κοστολόγιο έχει εκτοξευτεί στα ύψη, ξεπερνά τα 800 ευρώ το στρέµµα. Και να αφήσουν τα παραµύθια µε τις νέες ποικιλίες των 5-6 τόνων, τις έχουµε και αυτές και το πολύ να φτάσουν τους 4-4,5 τόνους».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Πρώτοι στα έσοδα από τη κομπόστα…τελευταίοι στη τιμή του συμπύρηνου. Αυτό υπενθύμισαν οι ροδακινοπαραγωγοί από 5 Αγροτικούς Συλλόγους σε συνάντηση με τους υφυπουργούς Αγροτικής...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Το ροδάκινο αγαπά τη ζέστη, αποφαίνεται ο παραγωγός Νίκος Κεσίδης, γιατί, όπως εξηγεί, είναι προϋπόθεση για να γίνει γλυκό, αρωµατικό και ζουµερό. Υπό αυτή...

REPORTS

Επαφές µε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να πάρει πρωτοβουλία να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι όλα τα εµπλεκόµενα µέρη και να συµφωνήσουν στο τι...

REPORTS

Μόνο ζωγραφιστό θα δει η βιομηχανία κομπόστας το ροδάκινο από την περιοχή της Σκύδρας αν δεν το πληρώσει όπως του αξίζει. Λίγες ημέρες μετά...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.

REPORTS

Καταλύτη για την µετατροπή της «ευκαιριακής» ευφορίας στα εσπεριδοειδή σε µία µόνιµη ανάπτυξη του κλάδου πρέπει να αποτελέσουν οι διεθνείς συγκυρίες που έκαναν µέχρι...

REPORTS

«Έκρυθμο» είναι το κλίμα στις τάξεις των παραγωγών του κάμπου της Ημαθίας και της Πιερίας, με την «πολυφορεμένη», πλέον, τακτική της μεταποίησης να τηρεί...