Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πιάνουν 75 λεπτά τα πρώτα μήλα με καλή ζήτηση, προϊόν διαμάντι στις ορεινές ζώνες

Συγκρατηµένη αισιοδοξία για την εξέλιξη της φετινής εµπορικής περιόδου επικρατεί µεταξύ των µηλοπαραγωγών της χώρας. Οι τιµές στις πρώιµες ποικιλίες (όπως αυτή των Gala), µε αυστηρό εξαγωγικό προσανατολισµό, παίζουν από 60 έως 75 λεπτά το κιλό, ανάλογα την υποποικιλία, το µέγεθος και τον χρωµατισµό του φρούτου, όπως µεταφέρει στην εφηµερίδα Agrenda ο αντιπρόεδρος του ΑΣ Ορεινά Κίσσαβου, Γκαρανέζος Βασίλης.

του Γιάννη Ρούπα

Φέτος, στα πεδινά µαζεύονται 2,5 µε 3 τόνοι πρώιµο µήλο αντί για τον ιστορικό µέσο όρο των 3,5 µε 4 τόνων το στρέµµα, κάτι που οφείλεται στις ξηροθερµικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που έφεραν τον υδράργυρο στην περιοχής της Αγιάς για πρώτη φορά µετά από πολλά χρόνια στους 39-40 βαθµούς.

«Αν µας αφήσουν οι Πολωνοί, θα πάµε καλά», σηµειώνει ο έµπειρος παραγωγός. Το πολωνικό µήλο που αρχίζει τις επόµενες µέρες να εξάγεται, βγαίνει στις ελληνικές αγορές στόχους στα 60-65 λεπτά το κιλό, δηµιουργώντας µια κάποια πίεση.  Στα δικά µας, γύρω στις 10 Σεπτεµβρίου αναµένεται να αρχίσει η συγκοµιδή στα Golden και Red Delicious σε Αγιά και Ζαγορά, ενώ λίγες µέρες µετά ξεκινούν και τα αγαπηµένα Starking.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 982 της Agrenda

Πάντως, η ελληνική σοδειά αναµένεται σε γενικές γραµµές αυξηµένη, αν και αρκετοί παραγωγοί σηµειώνουν πως δεν είναι εφικτό να πιάσει η χώρα τα νούµερα που βλέπει η  Παγκόσµια Ένωση – WAPA (287.000 τόνοι για την Ελλάδα), διότι το καλοκαίρι πίεσε πολύ τα κτήµατα, ειδικά στα πεδινά. Ωστόσο, είναι θετικό πως η Ελλάδα θα έχει µεγαλύτερες ποσότητες µήλου σε µια χρονιά µε µειωµένη ευρωπαϊκή προσφορά.

Διαμάντι φέτος το προϊόν από ορεινές ζώνες σε Ζαγορά, Αγιά

Στην αιχµή της συγκοµιδής µήλου µπαίνει τις επόµενες 15 µέρες η περιοχή της Ζαγοράς και της Αγιάς, µε την σοδειά φέτος να φαίνεται µεγαλύτερη αλλά και υψοµετρικά… διαχωρισµένη. Οι ορεινές ζώνες καλλιέργειας βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση και θα αποδώσουν σε µέσους όρους καλύτερα σε σχέση µε πέρυσι, τόσο σε ποσότητα όσο και ποιότητα, εξηγεί στην Agrenda ο ∆ηµήτρης Σαµαράς, παραγωγός από τη Ζαγορά.

Ο ήπιος χειµώνας δηµιούργησε πρόβληµα στην παραγωγή και τα δέντρα δεν είχαν τις απαιτούµενες ώρες χαµηλών θερµοκρασιών, µε τις υψηλές θερµοκρασίες Ιούνιο και Ιούλιο να γεννούν σε αρκετά κτήµατα µε πρώιµα Gala, προβλήµατα σε µεγέθη και χρώµα, αλλά και στα κιλά ανά δέντρο στις πεδινές ζώνες. Τουλάχιστον τα κόστη παραγωγής κυµαίνονται σε όµοια επίπεδα µε το 2023, τις δίχως εκπλήξεις της σεζόν 2022-2023, µε αποτέλεσµα να διευκολύνεται ο προγραµµατισµός σε όσους παραγωγούς δεν παραδίδουν προϊόν σε συνεταιρισµούς.

Η ευρωπαϊκή παραγωγή αναµένεται µειωµένη, κατά 11,3% από έτος σε έτος αλλά και 13,6% σε σχέση µε τον µέσο όρο της τελευταίας τριετίας, στους 10,2 εκατ. Τόνους

Στους 287.000 τόνους η εγχώρια παραγωγή

Σε µακροοικονοµικό επίπεδο, η Παγκόσµια Ένωση Μήλων και Αχλαδιών (World Apple and Pear Association – WAPA), κατά το ετήσιο Συνέδριο Prognosfruit (7-9 Αυγούστου) στην Βουδαπέστη), έδωσε τις επίσηµες εκτιµήσεις της για τη νέα περίοδο 2024/25.  Σύµφωνα µε αυτές τις προβλέψεις η ελληνική παραγωγή µήλων αναµένεται να είναι σηµαντικά αυξηµένη, κατά 56,4%, σε σχέση µε το 2023, ανερχόµενη στους 287.000 τόνους, αλλά και κατά 14,8% αυξηµένη σε σχέση µε τον µέσο όρο της τελευταίας τριετίας. Η συνολική ευρωπαϊκή παραγωγή µήλων, αναµένεται µειωµένη, κατά 11,3%, σε σχέση µε πέρυσι αλλά και κατά 13,6% σε σχέση µε τον µέσο όρο της τελευταίας τριετίας και θα ανέλθει στους 10,2 εκατ. τόνους, διευκρινίζει η WAPA.

Ως προς τις κυρίαρχες ποικιλίες, η Golden Delicious αναµένει µικρότερες κατά 10,2% ποσότητες, στους 1,97 εκατ. τόνους, ενώ ελαφρώς χειρότερη εικόνα προβλέπεται ως προς τη δεύτερη στην κατάταξη ποικιλία Gala (-11,1%, στους 1,35 εκατ. τόνους). Αυτή των Red Delicious θα δει αυξηµένους 2,8% όγκους, ωστόσο, τα Idared µπορεί να χάσουν ένα 18,4% από τις ποσότητες του 2023-2024.

Σχετικά Άρθρα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην ανατολική πλευρά του Πηλίου σε υψόµετρο γύρω στα 500 µέτρα, µε θέα τη Σκιάθο και στο βάθος τις ακτές της Χαλκιδικής, συσκευάζονται το...

REPORTS

Επιστροφή στην κανονικότητα, µετά τη δυσάρεστη περσινή παρένθεση και τις µεγάλες καταστροφές, που προκάλεσαν οι θεοµηνίες Daniel και Elias, προοιωνίζεται η φετινή χρονιά για...

FARMING

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν την ανάπτυξη μιας σειράς ασθενειών στις μηλιές, όπως ο κόκκινος τετράνυχος, το φουζικλάδιο και το ωίδιο. Οι...

SPECIALS

Η απόφαση εισόδου στον πρωτογενή τοµέα ελήφθη το 2014. Ένα ζευγάρι που κατοικούσε στη Θεσσαλονίκη έλαβε την απόφαση να αξιοποιήσει τα οικογενειακά κτήµατα στην...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην καρδιά των Φιλιατρών, εκεί όπου χτυπά ο παλµός της θερµοκηπιακής καλλιέργειας στην Πελοπόννησο, δραστηριοποιείται ο γεωπόνος Γρηγόρης Σµυρνής, ιδιοκτήτης της «ΑΓΡΟΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ». Στο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ποικιλίες επιτραπέζιου σταφυλιού, που θα τοποθετούν την Ελλάδα στις αγορές την κατάλληλη στιγμή και θα διατηρούνται αλώβητες κατά τη μεταφορά και στο ράφι, απαιτεί...

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ο 34χρονος Νικόλαος Σάββας, από τον Λόφο Πιερίας, δηλώνει αθεράπευτα… άρρωστος µε την καλλιέργεια της επιτραπέζιας τοµάτας και για χάρη της, όπως παραδέχεται αφοπλιστικά,...