Σε ηµερίδα, στην Κυπαρισσία το προηγούµενο διάστηµα σχετικά µε την καλλιέργεια του µάνγκο στην Ελλάδα που συνδιοργάνωσαν ο ΕΛΓΟ-∆ΗΜΗΤΡΑ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Περιφερειακό Ταµείο Ανάπτυξης Πελοποννήσου, οι ειδικοί ερευνητές εξέφρασαν συγκρατηµένη αισιοδοξία, καθώς η ανάπτυξη του εν λόγω φυτού στην Τριφυλία εξελίσσεται οµαλά και σε αυτό βοήθησε η ξηρή χειµερινή περίοδος. Σηµειωτέον, τα υποτροπικά φυτά τα πρώτα 2 – 3 χρόνια είναι ευαίσθητα και χρειάζεται προσοχή από την πλευρά των παραγωγών.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 978 της Agrenda
Σύµφωνα µε τον προϊστάµενο της ∆ΟΑΚ Τριφυλίας, Αντώνη Παρασκευόπουλο, η περιοχή της Τριφυλίας ήταν µια από αυτές που επιλέχθηκαν από τον ΕΛΓΟ-∆ΗΜΗΤΡΑ για να εφαρµοστεί το πρόγραµµα για την καλλιέργεια υποτροπικών ειδών αβοκάντο, µάνγκο, λίτσι, αννόνα και µακαντάµια. Πριν γίνουν οι φυτεύσεις των δέντρων είχε προηγηθεί σωστή προετοιµασία του εδάφους (όργωµα, αποµάκρυνση ζιζανίων) και η εγκατάσταση του αρδευτικού δικτύου, το οποίο πρέπει να λειτουργεί ταυτόχρονα µε την καλλιέργεια. Επ’ αυτού η δρ. Θηρεσία – Τερέζα Τζατζάνη, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αµπέλου του ΕΛΓΟ-∆ΗΜΗΤΡΑ, ανέφερε ότι υπήρχαν στην περιοχή µεµονωµένες φυτεύσεις αλλά έπρεπε να γίνει οργανωµένα η καλλιέργεια για να εξαχθούν σωστά συµπεράσµατα.
«Είναι δύσκολη η καλλιέργεια υποτροπικών φυτών και δεν έχουµε την πολυτέλεια της αστοχίας. Είµαστε συγκρατηµένα αισιόδοξοι για τα αποτελέσµατα σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Έγιναν φυτεύσεις αβοκάντο, µάνγκο, λίτσι, αννόνα (Annona cherimola) και µακαντάµια, στην περιοχή της Λακωνίας, της Μεσσηνίας και της Τριφυλίας. Μας πρότειναν αγροτεµάχια από τις κατά τόπους ∆ΑΟΚ και εµείς προχωρήσαµε σε έλεγχο εδάφους και κλιµατικών συνθηκών πριν κάνουµε τις φυτεύσεις. Τα πρώτα 2-3 χρόνια είναι ευαίσθητα τα υποτροπικά φυτά και χρειάζεται προσοχή από την πλευρά των παραγωγών».
Στη Λακωνία, όπως είπε, έγιναν φυτεύσεις στην περιοχή της Στεφανιάς, που είναι προστατευµένη από τις καιρικές συνθήκες, και η εικόνα είναι καλή και τα δέντρα έχουν καλή ανάπτυξη. Εντούτοις, πρόβληµα που δεν το περιµέναν ήταν οι ζηµιές που προκάλεσαν τα αγριογούρουνα.
Ικανοποιητικά αποτελέσµατα ήταν και για την περιοχή της Καλαµάτας στη Μεσσηνία, όπου µε τη σωστή λίπανση τα φυτά φαίνεται να έχουν µια καλή ανάπτυξη. Στην Τριφυλία (περιοχές Τερψιθέα, Καλογερικό και Πετροχώρι) υπήρξαν πολύ ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για την καλλιέργεια. «Ειδικά στο µάνγκο έχουµε µια πολύ καλή εξέλιξη της καλλιέργειας και σε αυτό βοήθησε η ξηρασία που είχαµε τα προηγούµενα χρόνια. Πέρυσι είπαµε και δεν άφησαν τους καρπούς στα δέντρα οι παραγωγοί. Φέτος είδαµε τους καρπούς πράσινους», ανέφερε η δρ. Τζατζάνη.