Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ραβασάκι 4 σημείων από ΕΘΕΑΣ στους ροδακινοπαραγωγούς προς διεκδίκηση αποζημιώσεων

Nα απαιτήσουν την άμεση εφαρμογή του νόμου και του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προασπίζοντας τα νόμιμα συμφέροντα των αγροτών και των μελών τους, σε σχέση με τις ζημίες από καρπόπτωση που υπέστησαν τα πυρηνόκαρπά τους από έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις, καλεί η ΕΘΕΑΣ τους συνεταιριστικούς και τους συνδικαλιστικούς φορείς των ροδακινοπαραγωγών και τους δείχνει και το δρόμο πώς να το κάνουν.

Με σχετική ανακοίνωσή της, που απευθύνεται κυρίως στις οργανώσεις των περιφερειακών ενοτήτων Πέλλας, Ημαθίας, Κοζάνης και Φλώρινας, όπου και εντοπίστηκαν οι μεγαλύτερες καταστροφές από τις βροχές, η ΕΘΕΑΣ τις «εξοπλίζει» με επιπλέον τέσσερα «όπλα» – στοιχεία, τα οποία τεκμηριώνουν απόλυτα, όπως τονίζει, το δικαίωμα να διεκδικήσουν αποζημιώσεις, από τον ασφαλιστικό φορέα, οι ζημιωθέντες παραγωγοί.

Η επιχειρηματολογία που αναδεικνύει η ΕΘΕΑΣ, αποδομώντας πλήρως μια γνωμοδότηση του 2017, στην οποία έχει «γαντζωθεί» ο ΕΛΓΑ και δεν αποζημιώνει τους πληγέντες παραγωγούς, προκύπτει από σχετικά ΦΕΚ του νόμου 3877/2010, όσο και του ίδιου του κανονισμού του ΕΛΓΑ, από το εγχειρίδιο εκτιμητικής του ΕΛΓΑ, καθώς και από δεδομένα της μετεωρολογικής υπηρεσίας Βέροιας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΘΕΑΣ: «Σε συνέχεια δελτίου τύπου που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών στις 22 Αυγούστου σχετικά με την υποβολή δηλώσεων προς τον ΕΛΓΑ για τις ζημίες σε ροδάκινα και νεκταρίνια που υπέστησαν από καρπόπτωση, λόγω βροχόπτωσης, έχουμε να παραθέσουμε τα κάτωθι στοιχεία, τα οποία αποτελούν τεκμηρίωση για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τους ζημιωθέντες παραγωγούς μέλη των Συνεταιρισμών.

Στοιχείο 1ο

Ο νόμος 3877/2010, ΦΕΚ 160 Α’, 20-9- 2010, στο άρθρο 5, προσδιορίζει τους ασφαλιζόμενους από τον ΕΛΓΑ φυσικούς κινδύνους και στην παράγραφο 1 ζ ), αναφέρει ως άμεση ζημιά στη φυτική παραγωγή και επομένως καλυπτόμενη, τη ζημιά που προκαλείται από υπερβολική και άκαιρη βροχόπτωση.

Στοιχείο 2ο

Ο κανονισμός ασφάλισης φυτικής παραγωγής του ΕΛΓΑ, αριθμός 157502/ΦΕΚ 1668 Β΄ 27-7-2011 στο άρθρο 2 παράγραφο α), αναφέρει ότι υπάγεται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΛΓΑ το ζημιογόνο αίτιο των υπερβολικών και άκαιρων βροχοπτώσεων.

Επίσης στον ίδιο κανονισμό στους εννοιολογικούς προσδιορισμούς στο άρθρο 3 παράγραφο 8, ορίζεται ότι τα ζημιογόνα αίτια που καλύπτει η ασφάλιση του ΕΛΓΑ, είναι μεταξύ των άλλων, οι υπερβολικές και άκαιρες βροχοπτώσεις.

Στο ίδιο άρθρο, παράγραφο 8 στ ), προσδιορίζεται και η έννοια του εν λόγω φαινομένου, αναφέροντας ότι «υπερβολικές και άκαιρες βροχοπτώσεις θεωρείται η πτώση βροχής, η οποία λόγω έντασης και ύψους ή παρατεταμένης διάρκειας και ύψους, ή παρατεταμένης διάρκειας και εποχής που συμβαίνει, προκαλεί ζημιές στη φυτική παραγωγή».

Στο άρθρο 4, του ίδιου κανονισμού, παράγραφο 1, αναφέρεται ότι καλύπτονται ασφαλιστικά και αποζημιώνονται μόνο οι άμεσες ζημιές που αποδεδειγμένα προκαλούνται από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια και που προσδιορίζονται στο άρθρο 3 του κανονισμού που προαναφέραμε.

Στοιχείο 3ο

Στο εγχειρίδιο εκτιμητικής του ΕΛΓΑ, στο ειδικό κεφάλαιο που αναφέρεται στην ζημιές στα ροδάκινα οι οποίες προκαλούνται από υπερβολικές και αρκετές βροχοπτώσεις, στην παράγραφο 2,1, α), προσδιορίζεται ότι η καρπόπτωση είναι μία από τις καλυπτόμενες ζημίες (σελίδα 93).

Στοιχείο 4ο

Με βάση τα στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας που έχουμε, στην περιοχή της Βέροιας ενώ όλες τις ημέρες του μήνα Αυγούστου το ύψος της βροχόπτωσης ήταν μηδενικό, στις ημερομηνίες 18 Αυγούστου και 20 Αυγούστου, το ύψος βροχής ανήλθε στα 60,8 και 20,8 χιλιοστά αντίστοιχα και στην περιοχή της Αριδαίας στις 20 Αυγούστου στα 42,8 χιλιοστά. Στις εν λόγω ημερομηνίες είχαμε και τις ζημίες της καρπόπτωσης.

Επομένως στοιχειοθετείται και από επίσημα στοιχεία, το ύψος της βροχόπτωσης για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, το οποίο είναι υψηλό. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το γεγονός της καρπόπτωσης σημειώθηκε αμέσως μετά τη βροχόπτωση, άρα είναι εμφανές ότι αυτό ήταν το ζημιογόνο αίτιο.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι η βροχόπτωση δεν προκάλεσε την καθυστέρηση της συγκομιδής, για να θεωρηθεί ότι αυτή αποτέλεσε το αίτιο της ζημιάς, διότι η καρπόπτωση επισυνέβη αμέσως μετά τη βροχόπτωση και μάλιστα σε όλες τις ποικιλίες επιτραπέζιων, νεκταρινιών και συμπύρηνων ροδακίνων.

Κατόπιν τούτου, καλούνται όλοι οι Συνεταιριστικοί και Συνδικαλιστικοί φορείς των Ροδακινοπαραγωγών, να απαιτήσουν την άμεση εφαρμογή του νόμου και του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προασπίζοντας τα νόμιμα συμφέρονται των αγροτών και των μελών τους.

Η σχετική ανακοίνωση της ΕΘΕΑΣ είναι διαθέσιμη εδώ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Λίγο καλύτερη αφετηρία βρίσκει φέτος το ρόδι, με τον πρώτο φρέσκο καρπό που μαζεύεται σε Άργος και Λαμία να φεύγει από το χωράφι με...

REPORTS

Η πρόωρη συγκομιδή των ακτινιδίων έχει σοβαρές συνέπειες τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα, καθώς αλλοιώνει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του φρούτου και μπορεί...

FARMING

Ο Βασίλης Έξαρχος, διακεκριμένος γεωπόνος με ειδίκευση στην αειφορική γεωργία και υποψήφιος διδάκτωρ εδαφολογίας, συνεχίζει την ενημέρωση για το πολυπαραγοντικό σύνδρομο που έχει ονομαστεί...

FARMING

Πλήρως παραγωγικά ακτινίδια, τους θερμούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ξαφνικά σε διάστημα λίγων ημερών, χάνουν τα φύλλα τους, μαραζώνουν και τελικά πεθαίνουν. Αυτό είναι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην καρδιά των Φιλιατρών, εκεί όπου χτυπά ο παλµός της θερµοκηπιακής καλλιέργειας στην Πελοπόννησο, δραστηριοποιείται ο γεωπόνος Γρηγόρης Σµυρνής, ιδιοκτήτης της «ΑΓΡΟΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ». Στο

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ο 34χρονος Νικόλαος Σάββας, από τον Λόφο Πιερίας, δηλώνει αθεράπευτα… άρρωστος µε την καλλιέργεια της επιτραπέζιας τοµάτας και για χάρη της, όπως παραδέχεται αφοπλιστικά,...

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.