του Γιάννη Ρούπα
Μέχρι τα τέλη Μαρτίου είχε εξαχθεί περίπου η μισή ελληνική παραγωγή, σε καλές τιμές που πλέον τοποθετούνται στα 3,5 με 4 ευρώ το κιλό για το περισσότερο λευκό προϊόν. Η ελληνική παραγωγή φέτος ήταν υπερπρώιμη, βάσει σχεδιασμού και συνέπεσε αρμονικά με το Πάσχα των Καθολικών. Το στοίχημα από δω και στο εξής είναι να διατηρηθούν οι τιμές για την υπόλοιπη σοδειά σε επίπεδα άνω των 3,5 ευρώ το κιλό, ώστε η χρονιά να κλείσει καλά.
Πάντως, παρά τις εξαιρετικές συγκριτικά επιδόσεις του ελληνικού προϊόντος, παρατηρείται στροφή των Ευρωπαίων καταναλωτών στο πράσινο σπαράγγι, λόγω ζωηρού χρώματος. Η Ελλάδα δεν παράγει μεγάλες ποσότητες πράσινου λόγω αυξημένου κόστους, κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει τους παραγωγούς σοβαρά τα επόμενα χρόνια.