του Γιάννη Ρούπα
Απομένει ένας περίπου μήνας πριν ξεκινήσει η συγκομιδή της ντομάτας από τις φυτεύσεις Ιουλίου – Αυγούστου στα θερμοκήπια Πελοποννήσου και Κρήτης, με τους παραγωγούς να αναμένεται να ξεκινήσουν τη σεζόν δίχως αύξηση στα διαθέσιμα εργατικά χέρια, με κακές τιμές στο προϊόν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και ένα καλά οργανωμένο δίκτυο εισαγωγών που τους υποχρεώνει να πουλήσουν κάτω από ένα ευρώ το κιλό, τιμή που για τους περισσότερους είναι κάτω από το break-even στο πινακάκι εσόδων-εξόδων, εξηγεί στο Fresher o νεαρός παραγωγός Ασημάκης Ντεμερούκας από τη Μεσσηνία.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 36 του Fresher
Από την άλλη, φέτος η πρωιμότερη συγκομιδή της ελιάς συμπέφτει χρονικά με το μάζεμα των κηπευτικών στα θερμοκήπια, καθιστώντας το μείζον πρόβλημα με την επάρκεια εργατών.
Η ελληνική ντομάτα σηκώνει το 1,10 με 1,20 ευρώ το κιλό για αρχή της σεζόν, καθώς ήδη πολλοί φέτος δεν μπήκαν στη διαδικασία να κάνουν φυτεύσεις, αναμένοντας βελτίωση των όρων δραστηριότητας. Από την άλλη, παραμένουν τα προβλήματα με την καστανή ρυτίδωση, καθώς δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη υψηλοαποδοτικά υβρίδια προσαρμοσμένα στο ελληνικό κλίμα, με ανοχή στον ύπουλο αυτό εχθρό.