Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στην τελική ευθεία για τον εθνικό κατάλογο η πιπεριά Αλμωπίας-Πέλλας και το πράσο Δωροθέας

Στην τελική ευθεία μπαίνει η αναγνώριση της πιπεριάς Αλμωπίας-Πέλλας και του πράσου Δωροθέας στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών, όπως προέκυψε έπειτα από τη συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Ιορδάνη Τζαμτζή με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των έως τώρα φάσεων του έργου, οι οποίες περιλάμβαναν φαινοτυπική και μοριακή ανάλυση, χαρτογράφηση της ενδοποικιλιακής παραλλακτικότητας και επιλογή γενοτύπων με τα καλύτερα χαρακτηριστικά. Συζητήθηκαν, επίσης, τα επόμενα βήματα, με κυριότερο την ολοκλήρωση ενός επιπλέον έτους γενετικού καθαρισμού και σταθεροποίησης του υλικού στον αγρό, που θα διασφαλίσει την ομοιομορφία και διακριτότητα των νέων επιλεγμένων γενοτύπων.

Τελικός στόχος είναι η σύνταξη και υποβολή πλήρους φακέλου εγγραφής των δύο ποικιλιών στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών συμβάλλοντας έτσι στην προστασία, αξιοποίηση και εμπορική ενίσχυση του τοπικού φυτικού κεφαλαίου της Πέλλας.

Όπως τονίστηκε, με την ολοκλήρωση του έργου στα τέλη του 2026, θα παραδοθούν όλα τα προβλεπόμενα παραδοτέα, συμπεριλαμβανομένης της δημοσίευσης σχετικού τεχνικού άρθρου στο περιοδικό Αγρότυπος (τεύχος Αυγούστου 2025), το οποίο παρουσιάζει τις πρώτες επιστημονικά τεκμηριωμένες αποδείξεις για τη μοναδικότητα της Πιπεριάς Αλμωπίας και του Πράσου Δωροθέας.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Ιορδάνη Τζαμτζή με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, για την πιπεριά Αλμωπίας-Πέλλας και το πράσο Δωροθέας. Στην τελική ευθεία για την αναγνώριση των δύο τοπικών ποικιλιών

Στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κου Ιορδάνη Τζαμτζή, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με ερευνητή τον Ερευνητή του του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ. Ιωάννη Γανόπουλου στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου GrEaTest-Veggies, που έχει αναθέσει η ΠΕ Πέλλας στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ υλοποιώντας την πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, με αντικείμενο την ανάδειξη, αξιολόγηση και γενετική βελτίωση των τοπικών ποικιλιών πιπεριά Αλμωπίας-Πέλλας και πράσο Δωροθέας.

Κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των έως τώρα φάσεων του έργου, οι οποίες περιλάμβαναν φαινοτυπική και μοριακή ανάλυση, χαρτογράφηση της ενδοποικιλιακής παραλλακτικότητας και επιλογή γενοτύπων με τα καλύτερα χαρακτηριστικά. Συζητήθηκαν, επίσης, τα επόμενα βήματα, με κυριότερο την ολοκλήρωση ενός επιπλέον έτους γενετικού καθαρισμού και σταθεροποίησης του υλικού στον αγρό, που θα διασφαλίσει την ομοιομορφία και διακριτότητα των νέων επιλεγμένων γενοτύπων.

Τελικός στόχος είναι η σύνταξη και υποβολή πλήρους φακέλου εγγραφής των δύο ποικιλιών στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών συμβάλλοντας έτσι στην προστασία, αξιοποίηση και εμπορική ενίσχυση του τοπικού φυτικού κεφαλαίου της Πέλλας.

Όπως τονίστηκε, με την ολοκλήρωση του έργου στα τέλη του 2026, θα παραδοθούν όλα τα προβλεπόμενα παραδοτέα, συμπεριλαμβανομένης της δημοσίευσης σχετικού τεχνικού άρθρου στο περιοδικό Αγρότυπος (τεύχος Αυγούστου 2025), το οποίο παρουσιάζει τις πρώτες επιστημονικά τεκμηριωμένες αποδείξεις για τη μοναδικότητα της Πιπεριάς Αλμωπίας και του Πράσου Δωροθέας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Τζαμτζής μετά τη συνάντηση δήλωσε «Η Π.Ε. Πέλλας ανέθεσε στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ την έρευνα και την σύνταξη φακέλου για την διάσωση και ανάδειξη των αυθεντικών τοπικών ποικιλιών της πιπεριάς Αλμωπίας Πέλλας και του πράσου Δωροθέας. Ξεκινώντας τις διαδικασίες πριν από 4 περίπου χρόνια, όπως είχαμε υποσχεθεί, στόχος μας είναι να αναδείξουμε τα τοπικά μας προϊόντα και να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία προσφέροντας στον καταναλωτή πιστοποιημένα, υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα και φυσικά τη δυνατότητα στους αγρότες μας για ένα υψηλότερο εισόδημα».

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σε τροχιά ανόδου, κερδίζοντας περίπου 20 λεπτά στο κιλό, κινείται εδώ και λίγες ηµέρες η τιµή της πιπεριάς, στην αγορά της Θεσσαλονίκης, µε τους...

REPORTS

Στη βορειοδυτική Ευρώπη, η καλλιέργεια πιπεριάς αρχίζει σταδιακά να αναπτύσσεται, με την Ισπανία να είναι ο κύριος παραγωγός και προμηθευτής προς άλλες χώρες της...

FARMING

Ο επιβλαβής οργανισμός πυραλίδα, Ostrinia nubitalis, είναι κατ’ εξοχήν εχθρός του καλαμποκιού, ωστόσο παρατηρούνται αρκετές προσβολές και στην καλλιέργεια της πιπεριάς, ιδιαίτερα σε περιοχές...

REPORTS

Στην περιοχή του ενός ευρώ φεύγουν οι τελευταίες θερµοκηπιακές πιπεριές, µε τα επίπεδα αυτά των τιµών να φαίνεται ότι θα διατηρηθεί και στην περίπτωση...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην καρδιά των Φιλιατρών, εκεί όπου χτυπά ο παλµός της θερµοκηπιακής καλλιέργειας στην Πελοπόννησο, δραστηριοποιείται ο γεωπόνος Γρηγόρης Σµυρνής, ιδιοκτήτης της «ΑΓΡΟΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ». Στο

REPORTS

Μια σημαντική καινοτομία πέτυχε στον χώρο των ζιζανιοκτόνων η Syngenta, με την πιο πρόσφατη λύση της, ήτοι το metproxybiclone, να αναγνωρίζεται από την επιτροπή...

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ο 34χρονος Νικόλαος Σάββας, από τον Λόφο Πιερίας, δηλώνει αθεράπευτα… άρρωστος µε την καλλιέργεια της επιτραπέζιας τοµάτας και για χάρη της, όπως παραδέχεται αφοπλιστικά,...