Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Συμπύρηνο στα 60 λεπτά ή ο καρπός στα δέντρα αποφάσισε ο Αγροτικός Σύλλογος της Σκύδρας

Μόνο ζωγραφιστό θα δει η βιομηχανία κομπόστας το ροδάκινο από την περιοχή της Σκύδρας αν δεν το πληρώσει όπως του αξίζει. Λίγες ημέρες μετά την επιστολή πέντε Αγροτικών Συλλόγων από Ημαθία και Πιερία με θέμα την τιμή στο συμπύρηνο ροδάκινο, η συγκομιδή του οποίου είναι να αρχίσει εντός 2 βδομάδων, υπήρξε η πρώτη Γενική Συνέλευση Αγροτικού Συλλόγου για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Συγκεκριμένα, το βράδυ της 20ης Ιουνίου ολοκληρώθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Σκύδρας η Γενική Συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας με τον πρόεδρο Στέφανο Τοπαλίδη να εξηγεί στα μέλη ότι οι προτάσεις που θα ψηφιστούν θα κατατεθούν την επόμενη εβδομάδα στη συνάντηση που έχει οριστεί μεταξύ των Αγροτικών Συλλόγων Πέλλας και Ημαθίας (θα παραβρίσκονται ΣΕΑΣ και ΕΘΕΑΣ) έτσι ώστε με κοινή γραμμή να κατατεθεί/διεκδικηθεί η πρόταση για την τιμή του συμπύρηνου ροδάκινου.

Όπως επιχειρηματολογεί ο Αγροτικός Σύλλογος, το 2018 το ΥπΑΑΤ έβγαλε κοστολόγιο για το συμπύρηνο στα 38 λεπτά, που πλέον ανέρχεται πάνω από 45 λεπτά. Με βάση αυτά τα νούμερα και την μερική ακαρπία ανά περιοχή, η τιμή των 60 λεπτών θεωρείται ως μια τιμή επιβίωσης για τον Έλληνα ροδακινοπαραγωγό.

Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ο αγροτικός σύλλογος Σκύδρας αποφάσισε για 60 λεπτά τιμή για το βιομηχανικό ροδάκινο,και κάθοδο των τρακτέρ στους δρόμους ή να αφήσουμε τους καρπούς ασυγκόμιστους πάνω στα δέντρα.

Σήμερα το απόγευμα της Πέμπτης 20 Ιουνίου 2024 έλαβε χώρα στο Πνευματικό κέντρο Σκύδρας η γενική συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Σκύδρας, με θέματα τα τρέχοντα και ιδιαίτερα για την τιμή του βιομηχανικού ροδάκινου.

Κατόπιν συζήτησης στην γενική συνέλευση, αποφασίστηκαν οι εξής προτάσεις προς διεκδίκηση:

Τιμή εκκίνησης του βιομηχανικού ροδάκινου 60 λεπτά – κι αυτό διότι σύμφωνα με μελέτη του ΥπΠΑΑΤ, έτους 2018, το κοστολόγιο ήταν στα 38 λεπτά. Από τότε ως τώρα το κοστολόγιο έχει εκτιναχθεί κι έχει ξεπεράσει τα 45 λεπτά και αν υπολογίσουμε μια μερική ακαρπια που υπάρχει, η τιμή των 60 λεπτών θεωρείται ως μια τιμή επιβίωσης για τον Έλληνα ροδακινοπαραγωγό.

Επίσης ,αποφασίστηκε η αυθημερόν τιμολόγηση των προϊόντων από τους κονσερβοποιούς, όπως ακριβώς τιμολογούν από την πρώτη στιγμή και οι αγρότες.

Επίσης, στην προγραμματισμένη για την άλλη εβδομάδα συνάντηση όλων των αγροτικών Συλλόγων Πέλλας – Ημαθίας, αποφασίστηκε από τη γενική συνέλευση να προταθεί μια συνάντηση απ’ ευθείας με την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος, με θέμα την τιμή και τον τρόπο διακίνησης των προϊόντων. Δηλαδή, όχι όπως πέρσι, που γίνονταν παραλαβή μια μέρα και δύο όχι.

Ακόμη αποφασίστηκε να γίνει μια συνάντηση με τους προέδρους των συνεταιρισμών -οι οποίοι δεν παρέστησαν ως όφειλαν στην γενική συνέλευση- με σκοπό να γίνει ενημέρωση για την τιμή που αποφασίστηκε, καθώς και να ενημερώσουν οι συνεταιριστές για τις προθέσεις τους, σχετικά με την τιμή, αλλά και τον τρόπο διαπραγματεύσης τους με τους κονσερβοποιούς.

Για όλα τα παραπάνω η γενική συνέλευση είναι αποφασισμένη σε επόμενη συνάντηση, εάν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, να προβούν οι αγρότες σε κλείσιμο των δρόμων με τα τρακτέρ ή και να αφήσουν τους καρπούς ασυγκόμιστους».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Πρώτοι στα έσοδα από τη κομπόστα…τελευταίοι στη τιμή του συμπύρηνου. Αυτό υπενθύμισαν οι ροδακινοπαραγωγοί από 5 Αγροτικούς Συλλόγους σε συνάντηση με τους υφυπουργούς Αγροτικής...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Το ροδάκινο αγαπά τη ζέστη, αποφαίνεται ο παραγωγός Νίκος Κεσίδης, γιατί, όπως εξηγεί, είναι προϋπόθεση για να γίνει γλυκό, αρωµατικό και ζουµερό. Υπό αυτή...

REPORTS

Επαφές µε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να πάρει πρωτοβουλία να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι όλα τα εµπλεκόµενα µέρη και να συµφωνήσουν στο τι...

REPORTS

Οι διαρροές, στα καφενεία και σε µέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τιµές αρκετά χαµηλότερες από τις περσινές ώστε να διαµορφωθεί κατάλληλο κλίµα, ανακυκλώνονται και παρότι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.

REPORTS

Καταλύτη για την µετατροπή της «ευκαιριακής» ευφορίας στα εσπεριδοειδή σε µία µόνιµη ανάπτυξη του κλάδου πρέπει να αποτελέσουν οι διεθνείς συγκυρίες που έκαναν µέχρι...

REPORTS

«Έκρυθμο» είναι το κλίμα στις τάξεις των παραγωγών του κάμπου της Ημαθίας και της Πιερίας, με την «πολυφορεμένη», πλέον, τακτική της μεταποίησης να τηρεί...