Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Μηνιαία Έκθεση ελέγχων Σεπτεμβρίου 2025 του Τμήματος Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πραγματοποιήθηκαν το Σεπτέμβριο 313 δειγματοληψίες (251 στην εσωτερική αγορά και 62 στα σύνορα). Οι δειγματοληψίες αφορούσαν κατά 58% εγχώρια προϊόντα και 42% εισαγόμενα προϊόντα (έλεγχοι στα σύνορα), και μόλις στο 3% παρατηρήθηκαν υπερβάσεις των MRLs (8 δείγματα).
Τα κύρια ευρήματα της έκθεσης είναι τα εξής:
- Συμμόρφωση 97% – 3% υπερβάσεις των MRLs (8 δείγματα). Από αυτά, 7 δείγματα αξιολογήθηκαν ως με πιθανή επικινδυνότητα βάσει EFSAPRIMo, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) 396/2005.
- Σημεία δειγματοληψίας στην εσωτερική αγορά: κυρίως supermarket (129) και σημεία διαλογής/μεταποίησης (49), με ελέγχους επίσης σε λαϊκές, λιανική/χονδρική, αποθήκες παραγωγών κ.ά.
- Κατηγορίες με υπερβάσεις: επιτραπέζια σταφύλια (4/22), οινοποιήσιμα σταφύλια (1/31), πιπεριές (1/26), λάιμ (1/3), μάνγκο (1/5).
- Μη εγκεκριμένη δραστική ουσία (quinoxyfen) εντοπίστηκε σε δείγμα οινοποιήσιμων σταφυλιών σε σημείο διαλογής/μεταποίησης.
Άμεσες ενέργειες προστασίας καταναλωτή
- Η Ελλάδα προχώρησε σε τρεις κοινοποιήσεις στο RASFF: μάνγκο από Αίγυπτο (απόρριψη στο Συνοριακό Σταθμό Ελέγχου στο αεροδρόμιο ΕΛ.ΒΕΝ.), λάιμ από Βραζιλία (εντοπίστηκε από τη ΔΑΟΚ Θεσσαλονίκης στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης) και τομάτες από Τουρκία (απόρριψη στο Συνοριακό Σταθμό Κήπων-Έβρου).
- Για τα εγχώρια περιστατικά μη συμμόρφωσης εφαρμόστηκαν follow-up έλεγχοι και οι προβλεπόμενες διαδικασίες, όπου απαιτούνταν.
«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των προϊόντων που φτάνουν στον καταναλωτή είναι εντός των αυστηρών ευρωπαϊκών ορίων. Με στοχευμένους, τεκμηριωμένους ελέγχους σε όλη την αλυσίδα – από τα σύνορα μέχρι το ράφι – και με άμεσες ενέργειες όπου προκύπτουν παραβάσεις, διασφαλίζουμε υψηλό επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας και δίκαιο ανταγωνισμό για τους παραγωγούς μας», δήλωσε σχετικά ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπύρος Πρωτοψάλτης.
Οι έλεγχοι οργανώνονται και συντονίζονται από τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ. Η συμμόρφωση/μη συμμόρφωση ορίζεται με βάση τον Κανονισμό (ΕΚ) 396/2005 και η εκτίμηση κινδύνου για τον καταναλωτή γίνεται με το μοντέλο EFSAPRIMo.






























