Οι πρώτες «τροχιοδεικτικές» εμπορικές πράξεις που έγιναν προ ημερών προοιωνίζονται επιβεβαίωση των προσδοκιών, ωστόσο, συμπεράσματα δεν μπορεί να βγουν ακόμη οριστικά, καθώς οι συγκεκριμένες εξαγωγές αφορούσαν σε μικροποσότητες πολύ πρώιμων σπαραγγιών.
«Το να στηριχτούμε στις πρώτες 3 – 5 παλέτες που θα στείλουμε αύριο – μεθαύριο δεν λέει τίποτα. Νομίζω ότι πιο σωστό θα ήταν να δώσουμε εικόνα την επόμενη εβδομάδα, όταν μπουν οι μεγάλες ποσότητες, γιατί αυτές αλλάζουν ουσιαστικά τα δεδομένα. Η αίσθηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον για αρχή, είναι ότι θα είμαστε λίγο πιο ψηλά σε σχέση με πέρσι όσον αφορά στις τιμές. Εκτιμούμε ότι ο παραγωγός, σε ό,τι αφορά στα μέλη μας, θα ξεκινήσει με μια τιμή κοντά στα 7 έως 8 ευρώ το κιλό, που είναι γύρω στο μισό ευρώ πιο πάνω έναντι του 2024. Συνολικά δε, για τη σεζόν, σαν στήσιμο, βάζουμε στόχο να έχουμε το 4 μπροστά στην τιμή παραγωγού, έναντι των 3,97 ευρώ το κιλό, που έδωσε η εκκαθάριση πέρυσι στα μέλη μας», εξηγεί ο Χρήστος Τρύπκος, διαχειριστής του Α.Σ. Συνεργασία Παραγωγών Αλμωπίας.
Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην Αλμωπία στη διάρκεια του καλλιεργητικού κύκλου πάντως έχουν ευνοήσει, καθώς συγκεντρώθηκαν οι απαραίτητες ώρες ψύχους, με αποτέλεσμα, τόσο σε τονάζ, όσο και σε ποιότητα προϊόντος, η χρονιά να αναμένεται καλή. Τα μηνύματα από τις αγορές ενδιαφέροντος για το ελληνικό σπαράγγι σε επίπεδο ζήτησης δε, είναι επίσης ενθαρρυντικά, γεγονός που ενισχύει την πρόβλεψη ότι το προϊόν έχει φόντα να κάνει καλή εμπορική πορεία.
«Εμείς φέτος υπολογίζουμε να διαχειριστούμε πάνω από 600 τόνους σε προϊόν, από 420 τόνους πέρυσι, διότι προστέθηκαν και παραγωγοί έξω από τη γεωγραφική μας περιφέρεια, από περιοχές όπως η Παραμυθιά κι η Ηγουμενίτσα», τονίζει ο κ. Τρύπκος και προσθέτει ότι «αυτό δείχνει πως ο ρόλος του ΑΣΣΠΑ αναγνωρίζεται και εκτός ορίων της Αλμωπίας, ενώ και το brand μας, πλέον, πείθει όλο και περισσότερους πελάτες, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις που κάνουμε για συνεργασίες με εταιρείες του εξωτερικού».
Χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκε η καλλιεργητική περίοδος και για τους σπαραγγοπαραγωγούς της Καβάλας, οι οποίοι ετοιμάζονται και αυτοί να μπουν δυναμικά στη συγκομιδή τις επόμενες ημέρες. Τοπικά πάντως η καλλιέργεια, όπως αναφέρει ο Στέργιος Παρασχάκης, από τον Α.Σ. Νέστου, είναι σε φθίνουσα πορεία, καθώς η μείωση αποδόσεων και η έλλειψη χεριών, αποθαρρύνει τους παραγωγούς και τους στέλνει στο ακτινίδιο. Τον κώδωνα του κινδύνου για την καλλιέργεια στην πεδιάδα του Νέστου κρούει και ο Στ. Μερμελέγκας από την Ομάδα Παραγωγών της ΕΑΣ Καβάλας, ζητώντας να στηριχθεί με κάποια επιδότηση, ενώ όπως ανέφερε ίσως πρέπει να υπάρξει στροφή στο πράσινο σπαράγγι για το οποίο υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση.