Η κύρια αιτία αυτής της έλλειψης χυμού πορτοκαλιού είναι το σοβαρό πλήγμα που υπέστη η συγκομιδή πορτοκαλιών στη Βραζιλία, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 70% της παγκόσμιας προσφοράς χυμού πορτοκαλιού. Η φετινή συγκομιδή αναμένεται να μειωθεί κατά 24% σε σύγκριση με πέρυσι – και αυτό είναι το τρίτο συνεχόμενο έτος που η συγκομιδή είναι προβληματική.
Οι πορτοκαλιές στη Βραζιλία, καθώς και στις ΗΠΑ, έχουν προσβληθεί από την πρασινάδα των εσπεριδοειδών. Αυτή η ανίατη ασθένεια προκαλείται από έντομα που ρουφούν το χυμό των δέντρων, κάνοντας τον καρπό πικρό πριν τελικά προκαλέσουν θάνατο του δέντρου.
Στη Φλόριντα, τα δέντρα έχουν υποστεί ζημιές όχι μόνο από την πρασινάδα των εσπεριδοειδών αλλά και από μια σειρά τυφώνων – και τα δύο φαινόμενα αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή. Όσον αφορά τις ασθένειες, τα δέντρα φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα σε περιοχές όπου οι θερμοκρασίες παραμένουν γύρω στους 25°C για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.
Οι βραχυπρόθεσμες «λύσεις» παρουσιάζουν μεγάλες προκλήσεις
Μία από τις σκέψεις των παραγωγών είναι να αναμίξουν τη φετινή παραγωγή με κατεψυγμένο χυμό, ο οποίος έχει διάρκεια ζωής περίπου δύο χρόνια. Παράλληλα, η Διεθνής Ένωση Χυμών Φρούτων και Λαχανικών πιέζει για χαλάρωση των κανονισμών των Ηνωμένων Εθνών για τα τρόφιμα, ώστε να επιτρέπεται η προσθήκη άλλων εσπεριδοειδών, όπως τα μανταρίνια, στον χυμό πορτοκαλιού.
Ωστόσο, αυτές οι «λύσεις» ενδέχεται να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα μακροπρόθεσμα. Η ανάμειξη των χυμών απαιτεί πρόσθετη επεξεργασία, ενώ ο εφοδιασμός και η μεταφορά μανταρινιών και άλλων φρούτων στις μονάδες επεξεργασίας θα αυξήσει το κόστος παραγωγής, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της τιμής του χυμού.
Ταυτόχρονα, οι καταναλωτές ενδέχεται να αναμένουν χαμηλότερες τιμές για τους ανάμεικτους χυμούς. Επομένως, αυτή η αναντιστοιχία στην αναμενόμενη και στην πραγματική τιμή θα μπορούσε να καταπνίξει τη ζήτηση – με τη σειρά της, αποθαρρύνοντας τις επενδύσεις σε νέες πορτοκαλιές.
Το υψηλό κόστος εργασίας σε περιοχές όπως η Φλόριντα, σε συνδυασμό με την έλλειψη περαιτέρω επενδύσεων, θα μπορούσε να καταστήσει τη χειρωνακτική εργασία ασύμφορη. Τελικά, αυτοί οι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν στην κατάρρευση της αγοράς ενός από τα πιο δημοφιλή ποτά στον κόσμο.
Πώς να κρατήσετε το χυμό πορτοκαλιού στο τραπέζι
Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος απαιτεί κάποια μακροπρόθεσμη στρατηγική σκέψη. Η αλυσίδα εφοδιασμού για τον χυμό πορτοκαλιού είναι περίπλοκη και περιλαμβάνει πολλαπλά στάδια: από την καλλιέργεια και τη συγκομιδή έως τον καθαρισμό, τη διαλογή, τη χυμοποίηση, την παστερίωση, τη συσκευασία και, ενίοτε, πρόσθετη επεξεργασία.
Στην αλυσίδα αυτή εμπλέκονται πολλές και διαφορετικές επιχειρήσεις: καλλιεργητές, χειριστές τροφίμων, μεταποιητές φρούτων, εργοστάσια ανάμειξης, συσκευαστές χυμών και παραγωγοί αναψυκτικών. Κάθε κρίκος της αλυσίδας λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο και υπό διαφορετικές συνθήκες. Για παράδειγμα, στη Φλόριντα, οι καλλιεργητές πορτοκαλιών τείνουν να λειτουργούν ως μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις, ενώ στη Βραζιλία, οι μεγάλοι μεταποιητές εξακολουθούν να προμηθεύονται μέρος της σοδειάς τους από τις δικές τους εκτάσεις.
Με πληροφορίες από UkrAgroConsult