Οι σχετικές επαφές πραγµατοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, τα Γιαννιτσά και την Πιερία, µε απολύτως στοχευµένες επισκέψεις της ολλανδικής αντιπροσωπείας, που απαρτιζόταν από ανώτατα στελέχη 5 εταιρειών µεσαίου µεγέθους, αλλά και leader, στο αντικείµενο τους, σε 6 επιλεγµένες ελληνικές επιχειρήσεις.
Την ολλανδική αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι εταιρείες Fairplant, NPI, Ridden, Fleuren και Memon, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους κλάδους του πολλαπλασιαστικού υλικού, κυρίως φυτά και σπόρους για φρούτα και λαχανικά, της «έξυπνης» γεωργίας, των τεχνολογικών για θερµοκήπια και για τη διαχείριση των καλλιεργειών, καθώς και των ροµποτικών συστηµάτων συγκοµιδής φρούτων και λαχανικών µε χρήση drones, ενώ από ελληνικής πλευράς συµµετείχαν ο όµιλος Redestos, η Vitro Hellas, η Nova Green, η Venus, η Ζευς και η Βεζύρογλου.
Ρόλο «γέφυρας», για την προσέγγιση των δύο πλευρών, διαδραµάτισε ένα ευρωπαϊκό πρόγραµµα, που υποστηρίζει ολλανδικές επιχειρήσεις να βρουν νέες περιφερειακές αγορές και να αναπληρώσουν τις όποιες απώλειες υπέστησαν από το Brexit, ενώ στην οργάνωση των επαφών κοµβική ήταν η συνδροµή της Πρεσβείας της Ολλανδίας στην Αθήνα και του Προξενείου της στη Θεσσαλονίκη.
«Πρόκειται για µια προσπάθεια που αποσκοπεί να φέρουµε πιο κοντά ολλανδικές επιχειρήσεις που είναι εξειδικευµένες σε διάφορους τοµείς της αγροτεχνολογίας κι έχουν να προσφέρουν προϊόντα, υπηρεσίες και λύσεις σε αναδυόµενα προβλήµατα του αγροτικού τοµέα, µε ελληνικές επιχειρήσεις, παρόµοιου αντικειµένου, ώστε να ανταλλάξουν εµπειρίες και να διερευνήσουν πιθανές συνεργασίες εµπορικά ή και επενδυτικά», ανέφερε στην Agrenda ο Θύµης Ευθυµιάδης, Πρόξενος της Ολλανδίας στη Βόρειο Ελλάδα και πρόσθεσε πως «πριν τους καλέσαµε, κάναµε ενδελεχή έρευνα και διαπιστώσαµε πως είναι από µεσαίες, µέχρι και πολύ µεγάλες εταιρείες, µε παρουσία σε πολλές χώρες, που σηµαίνει ότι διαθέτουν εµπειρία και τεχνογνωσία να µεταφέρουν στην Ελλάδα».
Μπήκαν οι βάσεις
Σε πρώτη φάση, όπως τονίστηκε στην Agrenda, οι Ολλανδοί επιδίωξαν να ανιχνεύσουν αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για σύναψη εµπορικών συνεργασιών και από ό,τι φάνηκε από το ενδιαφέρον των συνοµιλητών τους, στους τέσσερις «σταθµούς» στη Μακεδονία, µπήκαν οι βάσεις που πιθανότατα θα οδηγήσουν στο επιθυµητό αποτέλεσµα.
«Μας ενδιαφέρει µια εµπορική συνεργασία σε επίπεδο νέων ποικιλιών, τόσο στα ροδάκινα, όσο και στα αχλάδια. Να πάµε σε πιο παραγωγικές, πιο νόστιµες και καλύτερα προσαρµοσµένες στις καινούριες κλιµατικές συνθήκες ποικιλίες. Βρήκαµε ενδιαφέρουσες τις παρουσιάσεις που µας έκαναν οι εταιρείες Fairplant και Fleuren και ανανεώσαµε ένα ραντεβού στο επόµενο διάστηµα για περαιτέρω συζητήσεις», είπε στην Agrenda ο Χρήστος Γιαννακάκης, αντιπρόεδρος της Venus, µετά την επίσκεψη των Ολλανδών στο εργοστάσιο της συνεταιριστικής οργάνωσης στη Βέροια, στους οποίους έγινε και ξενάγηση.
Λύσεις για την ορθή διαχείριση του νερού
«Ζεστός» στην προοπτική να προκύψει κάποια συµφωνία συνεργασίας από τις επαφές που έγιναν µε την ολλανδική αντιπροσωπεία, δηλώνει και ο Αντώνης Βεζύρογλου, από την οµώνυµη εταιρεία παραγωγής και τυποποίησης φρέσκων λαχανικών. «Ένα από τα πιο hot προβλήµατα της εποχής είναι αυτό της ορθής διαχείρισης του νερού. Οπότε, κάθε λύση που µπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση µας ενδιαφέρει. Στο πλαίσιο αυτό θα έχουµε και νέες διαδικτυακές συναντήσεις µε στελέχη της Ridder», σηµείωσε ο κ. Βεζύρογλου, συµπληρώνοντας πως και από την NPI υπήρξαν προτάσεις σε συστήµατα λειτουργίας θερµοκηπίων, οι οποίες θα απασχολήσουν µελλοντικές συζητήσεις των δύο µερών.
Πιθανές εξελίξεις στο µέτωπο των συνεργασιών, προοιωνίζονται και οι συζητήσεις που έγιναν στην έδρα της NovaGreen, ιδιαίτερα γύρω από τις τεχνολογίες που σχετίζονται µε την αποταµίευση υδάτων. «∆είξαµε ζωηρό ενδιαφέρον να τους φέρουµε σε επαφή µε οµάδες παραγωγών και συνεταιρισµούς, στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι πιστεύουµε πως θα ήθελαν να ενηµερωθούν για τις καινοτοµίες που έχουν αναπτύξει στην Ολλανδία για τη διαχείριση των υδάτων και να τις ενσωµατώσουν στις καλλιέργειές τους, διότι το θέµα του νερού ήδη µας απασχολεί και θα µας απασχολήσει ακόµη περισσότερο στο µέλλον», εξηγεί ο Βαγγέλης Μάινος γεωπόνος και αντιπρόεδρος στη NovaGreen.
Ο ίδιος αποκάλυψε ακόµη πως έγινε συζήτηση και για νέα υποκείµενα και ποικιλίες, καθώς και ότι εκ µέρους των Ολλανδών καταγράφηκε ενδιαφέρον για το project της συµβολαιακής γεωργίας, που αναπτύσσει µε ταχείς ρυθµούς η NovaGreen µε τοπικές οµάδες παραγωγών και συνεταιρισµούς, γύρω από τα φρούτα και τα λαχανικά, µε σκοπό την αποτελεσµατικότερη συγκέντρωση και πώληση των προϊόντων τους.
«Για όλα αυτά θα έχουµε την ευκαιρία να ξανασυζητήσουµε το φετινό χειµώνα, καθώς συµφωνήσαµε να έχουµε νέα ραντεβού σε εκθέσεις στην Ευρώπη», µας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάινος.
Αναµένονται εµπορικές συνεργασίες
Κάνοντας µια αποτίµηση των τριήµερων επαφών µε τους Ολλανδούς, ο κ. Ευθυµιάδης παρουσιάστηκε αισιόδοξος ότι θα προκύψουν εµπορικές συνεργασίες, ενώ δεν απέκλεισε, σε µελλοντικό χρόνο, να οδηγήσουν ακόµη και σε κοινά επενδυτικά project, δεδοµένου ότι η γεωργίας µας κάνει βήµατα προόδου.
«Η αλήθεια είναι πως το θέµα της επένδυσης είναι αυτό που εµείς θα θέλαµε να τους παροτρύνουµε να κάνουν, αφού πρώτο δουν όµως ότι η Ελλάδα εκτός από επιχειρηµατίες έτοιµους να συµπράξουν µαζί τους, έχει επίσης καλό επενδυτικό κλίµα, σταθερή κυβέρνηση και κάποιες πολιτικές που δεν αλλάζουν κάθε ηµέρα», σηµείωσε ο κ. Ευθυµιάδης.
Ταυτόχρονα, ο Πρόξενος της Ολλανδίας στη Θεσσαλονίκη εκτίµησε πως για τους Ολλανδούς η ελληνική αγορά είναι σηµαντική και για έναν επιπλέον λόγο. «Επειδή είµαστε µια χώρα της Μεσογείου που δέχεται πρώτη που δέχεται τις επιπτώσεις της κλιµατικής κρίσης, τις οποίες θα αντιµετωπίσουν και εκείνοι τα επόµενα χρόνια, θεωρώ πως θέλουν να δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγµατα στη Μεσόγειο, πώς θα λύσουµε τα θέµατά µας, ώστε να είναι έτοιµοι να τα υιοθετήσουν», τόνισε και έσπευσε να συµπληρώσει πως «θα υπάρχουν και άλλες τέτοιες δράσεις στο µέλλον. Η ολλανδική πρεσβεία και το προξενείο στη Θεσσαλονίκη, επειδή είµαστε σε µια αγροτική περιοχή, θέλουµε να κάνουµε συνέχεια δράσεις και να φέρνουµε κοντά όσο πιο συχνά γίνεται επιχειρήσεις και οργανισµούς των δύο χωρών, καθώς κι οι δύο µοιραζόµαστε αντίστοιχα προβλήµατα και προκλήσεις στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τοµέα».