Η Intelligence Green Crops κατάφερε να ξεπεράσει και μάλιστα μέσα σε στην ιδιαίτερα δύσκολη συνθήκη της ενεργειακής κρίσης, τις παιδικές ασθένειες ενός τόσο εξελιγμένου -σε ευρωπαϊκό επίπεδο- εγχειρήματος, που σχετίζονται με τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την επιτήρηση της παραγωγικής διαδικασίας, πετυχαίνοντας φέτος, έπειτα από τρία χρόνια λειτουργίας, μια αύξηση της παραγωγικότητας κατά 50%. Ακόμα και το σημερινό, εντυπωσιακό παραγωγικό δυναμικό των 30.000 μαρουλιών ημερησίως, δεν δείχνει να ανταποκρίνεται στο όραμα των δημιουργών της, αλλά και στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για κηπευτικά, σε μια αγορά που σήμερα φαίνεται να είναι «δίχως πάτο». Τα 7,5 εκατ. τεμάχια που θα αγγίξει φέτος το παραγωγικό εγχείρημα των βασικών μετόχων του ομίλου ΕΝΤΕΚΑ που δραστηριοποιείται στο πεδίο της αιολικής ενέργειας εδώ και δεκαετίες, βάζει στόχο τα 9 εκατ. τεμάχια για το 2024. Όλα αυτά, με έναν παραγωγικό κύκλο 31 ημερών…από τον σπόρο ως το πιρούνι του καταναλωτή.
Το πρόσωπο κλειδί πίσω από την παραγωγική ανασυγκρότηση του θερμοκηπίου 21 στρεμμάτων, είναι το νεοαποκτηθέν στέλεχος και διευθυντής παραγωγής, Ανδρέας Λύπας, ο οποίος την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου ξενάγησε ομάδα δημοσιογραφών, στο γνώριμο για την Agrenda και το περιοδικό Fresher υπερσύγχρονο θερμοκήπιο 21 στρεμμάτων, μόλις μιαμιση ώρα από το κέντρο της Αθήνας.
Οι πολυτεχνίτες δημιουργοί της ΕΝΤΕΚΑ, Κωνσταντίνος Φιλιππίδης (πρόεδρος ΕΝΤΕΚΑ) – Παναγιώτης Λαδακάκος (πρόεδρος IGC) – Παναγιώτηw Παπασταματίου, πέρα από την στελέχωση του θερμοκηπίου με ικανά πρόσωπα που έχουν συντονίσει αντίστοιχες προσπάθειες στην Ολλανδία, προχώρησαν από την τελευταία μας επίσκεψη στον χώρο και σε ορισμένες απαιτούμενες προσαρμογές, με τις οποίες κέρδισαν εκτός από την προσοχή της λιανικής, και την προσοχή των τραπεζών.
Βασικότερη αλλαγή, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάνελ που μέσα από virtual metering έχει καταστήσει το θερμοκήπιο κατά 75% ενεργειακά αυτόνομο, έπειτα από ένα δύσκολο μάθημα που δίδαξε η αναπάντεχη τότε ενεργειακή κρίση που εντάθηκε στο δεύτερο μισό του 2021. Επίσης, η ενσωμάτωση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για τη διαμόρφωση και διατήρηση του κλίματος εντός του θερμοκηπίου, ήταν ένα εργαλείο που διευκολύνει τα παραγωγικά άλματα της μονάδας.
Πλέον, το break even point, μιας επένδυσης που ξεκίνησε από τα 7 εκατ. ευρώ και έφτασε πλέον τα 10 εκατ., όλα από ίδια κεφάλαια, ξεκινά να διακρίνεται στον ορίζοντα.
Σε μια δήλωση με ισχυρή δόση πραγματισμού, στο περιοδικό Fresher, τον Ιούνιο του 2021, όσο δηλαδή η μονάδα στο Κάστρο Βοιωτίας βρισκόταν στα πολύ πρώτα παραγωγικά της βήματα, ο Κωνσταντίνος Φιλιππίδης, είχε υποστηρίξει:
«Επιδίωξή µας είναι να έχουµε µία κερδοφόρα λειτουργία. Ως προς την απόσβεση της αρχικής µας επένδυσης, είναι κάτι που θα εξετάσουµε εάν µπορούµε να το πετύχουµε στη συνέχεια. Εκτιµώ ότι µόνο η επέκταση των εγκαταστάσεών µας θα µπορέσει να µας προσφέρει συνολική απόσβεση, καθότι θα έχουµε αποκτήσει την τεχνογνωσία, ενώ δεν θα έχουµε να αντιµετωπίσουµε το κόστος πρώτης λειτουργίας και εκµάθησης γεωπόνων και προσώπων στις εγκαταστάσεις καθώς και δοκιµών για τα προϊόντα µας».
Το πλήρωμα του χρόνου μάλλον ήρθε, αφού σύμφωνα με το ρεπορτάζ που προέκυψε στο πλαίσιο της ξενάγησης δημοσιογράφων στο θερμοκήπιο, τα στελέχη της μονάδας, αναφέρουν πως ετοιμάζεται η δημιουργία ενός ακόμα χώρου παραγωγής, που θα αυξήσει κατά τουλάχιστον 50% την σημερινή ονομαστική δυναμικότητα των 9 εκατ. τεμαχίων ετησίως.
Προς αυτήν την κατεύθυνση όμως δουλεύει ο γεωπόνος Ανδρέας Λύπας, που έχει γράψει μια εντυπωσιακή πορεία δέκα ετών σε αντίστοιχα εγχειρήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία για να επιστρέψει στην χώρα.
«Περάσαμε δύσκολα» παραδέχτηκε ο Κωνσταντίνος Φιλιππίδης, που σήμερα εστιάζει στο μεγάλο πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα στον τομέα των υπερσύγχρονων θερμοκηπίων, συμπληρώνοντας πως η επιτάχυνση τέτοιων εγχειρημάτων στη χώρα είναι μοναδική ευκαιρία, καθώς η δραστηριότητα αυτή μετατοπίζεται πλέον από τις χώρες του Βορρά και της Δυτικής Ευρώπης προς το Νότο, λόγω χαμηλότερου κόστους λειτουργίας.
Ο Κώστας Φιλιππακόπουλος, Γενικός Διευθυντής της IGC και ο άνθρωπος που ανέπτυξε το εγχείρημα μαζί με τον επικεφαλής της ΕΝΤΕΚΑ Φιλιππίδη, για να υπερτονίσει την παραγωγική αυτοπεποίθηση που αποκτούν στο θερμοκήπιο της Βοιωτίας, ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες θα βγει στην αγορά μια σαλάτα «τριο», ένα γλαστράκι με τρια διαφορετικά είδη μαρουλιού, μοναδικό στην ελληνική αγορά προϊόν.
Κώστας Φιλιππακόπουλος και ο Κωνσταντίνος Φιλιππίδης συναντήθηκαν µε αφορµή µία επένδυση σε µονάδα βιοαερίου, που κατέληξε εν τέλει στη δηµιουργία µίας πρότυπης θερµοκηπιακής µονάδας και στη σύσταση της εταιρείας Intelligence Green Crops. Σύμφωνα με τη διοίκηση της IGC, βασικό ζητούμενο πλέον είναι η διευκόλυνση των υφιστάμενων υπερσύγχρονων θερμοκηπίων να προσαρμοστούν καλύτερα, με αναζήτηση στήριξης στα αναπτυξιακά προγράμματα της ΚΑΠ και όχι του Αναπτυξιακού, καθώς και η θεσμική παρέμβαση στο πεδίο της εκπαίδευσης, με τη διαμόρφωση πιλοτικών θερμοκηπίων, ώστε να γίνεται πιο εύκολη στο μέλλον η διαδικασία στελέχωσης αντίστοιχων εγχειρημάτων, όπου λόγω του μηχανισμού με τον οποίο λειτουργεί η υδροπονική καλλιέργεια, μια λάθος αναγωγή της θεωρίας στην πράξη, μπορεί να στοιχήσει την παραγωγή μισού μήνα.
Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή
Το Δελτίο Τύπου της IGC για την ξενάγηση δημοσιογράφων στις εγκαταστάσεις του θερμοκηπίου στο Κάστρο Βοιωτίας:
Το μέλλον της αγροτικής παραγωγής βρίσκεται και στην υδροπονική καλλιέργεια
Η Intelligent Green Crops Α.Ε. (IGC) ξεκίνησε το 2019 με την καλλιέργεια φυλλωδών λαχανικών στο υψηλής τεχνολογίας θερμοκήπιο 25,5 στρεμμάτων στο Κάστρο Βοιωτίας. Η μονάδα της IGC είναι μία επένδυση 10 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια. Στο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, είναι η επέκταση της υφιστάμενης μονάδας κατά 10 στρέμματα και η κατασκευή ενός πειραματικού θερμοκηπίου για δοκιμές νέων ειδών και ποικιλιών. Στόχος είναι η αύξηση της παραγωγικότητάς της στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις από τα 7,5 εκ μαρούλια στα 9 εκ. και με την επέκταση στα 15 εκατ. μαρούλια, ετησίως.
Σήμερα, τα προϊόντα της IGC, με το brand name «Μαγικός Κήπος», παράγονται σε ιδανικές κλιματικές συνθήκες και διανέμονται καθημερινά στα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Metro, My Market και Lidl καθώς και στις λαχαναγορές Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Τα φρέσκα λαχανικά της IGC έχουν το πλεονέκτημα της διατήρησής τους για τρεις εβδομάδες, καθώς πωλούνται μέσα στο γλαστράκι τους.
Η ανάγκη ανάπτυξης της θερμοκηπιακής και ειδικότερα της υδροπονικής καλλιέργειας στη χώρα μας αποτελεί το όραμα των ιδρυτών της IGC Κωνσταντίνου Φιλιππίδη και Κώστα Φιλιππακόπουλου. Το ζήτημα αυτό εξετάσθηκε εκτενώς στην ημερίδα, που διοργανώθηκε τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023, στο πρότυπο υδροπονικό θερμοκήπιο παραγωγής λαχανικών και μυρωδικών της IGC στο Κάστρο Βοιωτίας.
«Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στη θερμοκηπιακή γεωργία. Μπορεί η υπό κάλυψη γεωργία να εισήλθε στη χώρα μας αρκετές δεκαετίες πριν, αλλά δυστυχώς σήμερα έχουμε μόνο 60.000 στρέμματα σε θερμοκήπια. Η γειτονική Τουρκία, που ξεκίνησε τη θερμοκηπιακή γεωργία πολύ αργότερα, σήμερα εμφανίζει τεράστια δυναμική επενδύοντας στρατηγικά και με την κρατική στήριξη. Σήμερα έχουν 800.000 στρέμματα θερμοκηπιακής καλλιέργειας, στην πλειονότητά τους υψηλής τεχνολογίας» επισήμανε μεταξύ άλλων ο Διευθύνων Σύμβουλος της IGC και πρόεδρος του ομίλου ΕΝΤΕΚΑ, κ. Κωνσταντίνος Φιλιππίδης θέτοντας την «ανάγκη επιτάχυνσης του σχεδιασμού από πλευράς Κράτους, με στόχο την ανάπτυξη της θερμοκηπιακής και δη της υδροπονικής καλλιέργειας».
Τη συμβολή των υδροπονικών καλλιεργειών στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής έθιξε ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Δημήτρης Σάββας τονίζοντας πρωτίστως την αύξηση της παραγωγικότητας των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, που αφήνουν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και οδηγούν στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης. «Η απόδοση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών είναι μέχρι και δέκα φορές περισσότερη από τη συμβατική γεωργία, καθώς έχουμε
IGC Α.Ε. – Έδρα: Τύχης 2, 152 33 Χαλάνδρι, Τηλ: 210 6816803, Fax: 210 6816837, e-mail: info@igreencrops.gr, Θερμοκήπιο: 32 200 Κάστρο Βοιωτίας, Τηλ.: 22680 41159
παραγωγή σε 12μηνη βάση και σε ένα απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον. Σήμερα, από τα 40 εκατ. καλλιεργήσιμα στρέμματα μόνο σε 1,8 εκατ. καλλιεργούνται οπωροκηπευτικά εκ των οποίων 60.000 είναι θερμοκήπια και μόλις 1.500 στρέμματα υδροπονίας. Η έλλειψη μονάδων υψηλής τεχνολογίας οδηγεί σε σημαντική απώλεια υπεραξίας», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σάββας.
Την ανάγκη εκσυγχρονισμού του πρωτογενούς τομέα και εκπαίδευσης του γεωπονικού και τεχνικού δυναμικού της χώρας μας στις σύγχρονες τεχνολογίες της θερμοκηπιακής γεωργίας και ιδιαίτερα της υδροπονικής έθεσε ο πρόεδρος της IGC κ. Παναγιώτης Λαδακάκος τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξής τους, με στόχο τη μεγιστοποίηση του παραγόμενου εθνικού προϊόντος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη στήριξη της Τράπεζας Πειραιώς για την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου της επιχείρησης.
Ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα, της αδυναμίας χαρακτηρισμού των προϊόντων της μονάδας με την ένδειξη organic έθεσε, μεταξύ άλλων, ο Διευθυντής παραγωγής κ. Ανδρέας Λύπας.
«Η ανάπτυξη της θερμοκηπιακής γεωργίας θα βελτιώσει την παραγωγικότητα και την ανθεκτικότητα της αγροτικής παραγωγής» επισήμανε το στέλεχος Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς κ. Αθανάσιος Δεδούσης προσθέτοντας ότι «Η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων».
Το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει το περιβαλλοντικό πλεονέκτημα ανάπτυξης θερμοκηπιακών καλλιεργειών έθεσε ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και Διευθύνων Σύμβουλος της BASF κ. Βασίλης Γούναρης τονίζοντας την αναγκαιότητα ύπαρξης εθνικής στρατηγικής, με στόχο την κατάκτηση των ευρωπαϊκών αγορών.
Για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των θερμοκηπίων και την προώθηση της υδροπονίας μίλησε ο Δρ. Γεωπονίας και ερευνητής ΕΚΓΕ της Γεωπονικής του ΑΠΘ, κ. Βασίλης Φιρφιρής.
Τέλος, για την ανάπτυξη του κλάδου με στόχο την κάλυψη της εγχώριας κατανάλωσης και τον περιορισμό των εισαγωγών προς ενίσχυση του εμπορικού ισοζυγίου μίλησε ο ιδρυτής της εταιρείας σπορόφυτων Mimikos Green Plants, κ. Μιχάλης Μιμίκος.