Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου διεθνώς τα μήλα ΠΟΠ του «Ζαγορίν»

Στο μικροκλίμα, που διαμορφώνουν ο δροσερός αέρας του βουνού των Κενταύρων και η αιγαιοπελαγίτικη αύρα από τα ανατολικά, μαζί με τα γόνιμα εδάφη του Πηλίου και το μεράκι των παραγωγών, κρύβεται το… μυστικό που κάνει ξεχωριστά τα μήλα ΠΟΠ της Ζαγοράς.

Με μακρά προϊστορία στην καλλιέργεια και έχοντας κερδίσει, ήδη, την καταξίωσή τους, στην προτίμηση των Ελλήνων καταναλωτών, τα μήλα της περιοχής, που από το 1990 είναι γνωστά και με το σήμα «Ζαγορίν», κατέθεσαν τα ποιοτικά διαπιστευτήριά τους με επιτυχία και στη διεθνή αγορά, κατακτώντας πλέον και παγκόσμια αναγνώριση.

Στο διαγωνισμό TasteAtlas του Νοεμβρίου του 2024, η ποικιλία Starking Delicious, που καλλιεργείται από τα μέλη του Α.Σ. Ζαγοράς Πηλίου ήδη από το μακρινό 1935, αναδείχθηκε στην πρώτη θέση της λίστας των 10 κορυφαίων ποικιλιών μήλου, σε όλο τον κόσμο.

«Η διάκριση αυτή, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη ανάδειξη και της ποικιλίας ΠΟΠ Φιρίκι Πηλίου στην 4η θέση της αντίστοιχης κατάταξης του TasteAtlas, αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη της αφοσίωσης του Συνεταιρισμού στην ποιότητα, στην παράδοση και στην καινοτομία», ανέφερε ο Αντώνης Πολίτης, διευθυντής Επικοινωνίας το Α.Σ. Ζαγοράς, τονίζοντας με έμφαση πως «η κατοχύρωση ΠΟΠ ως εργαλείο μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ, καθώς διασφαλίζει την εμπιστοσύνη και από τους καταναλωτές στο προϊόν».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, για την παρουσίαση του 3τούς προγράμματος «Delicious EURDOAPPLES», για την προβολή και την προώθηση των μήλων ΠΟΠ Ζαγοράς Πηλίου στην ελληνική και κυπριακή αγορά, ο κ. Πολίτης έκανε μια αναλυτική περιγραφή όλων των μεγάλων «σταθμών» στην πορεία της συνεταιριστικής οργάνωσης, της παλαιότερης στην Ελλάδα, που ξεκίνησε το «ταξίδι» της το 1916 και σήμερα διαθέτει 800 μέλη που καλλιεργούν 12.000 στρέμματα με μήλα στη Ζαγορά, το Πουρί και τη Μακρυρράχη.

Χωρίς ποιοτικά προβλήματα και αυξημένη 20% η φετινή παραγωγή

Σε παρέμβασή του ο γενικός διευθυντής του Α.Σ. Ζαγοράς Πηλίου, Νίκος Ντόβας, απαντώντας σε ερώτημα της Agrenda επισήμανε πως η φετινή παραγωγή διαμορφώνεται περίπου στους 13.000 – 15.000 τόνους, είναι αυξημένη σε ποσοστό 20% σε σύγκριση με πέρυσι και ποιοτικά δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα. «Εμπορικά η σεζόν ξεκίνησε καλά. Υπάρχει ροή στη ζήτηση και σε αυτό βοηθά η ποιότητα, αλλά και το γεγονός ότι η τιμή φέτος είναι χαμηλότερη. Ωστόσο, αν συνεχιστούν έτσι οι πωλήσεις εκτιμώ πως η εκκαθάριση για τον παραγωγό θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, όταν το στήσιμο διαμορφώθηκε στα 60 λεπτά το κιλό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντόβας, τονίζοντας πως οι πωλήσεις γίνονται κατά κύριο λόγο στην ελληνική αγορά, ενώ οι εξαγωγές κατευθύνονται στην Κύπρο, τα Βαλκάνια, την Αίγυπτο και αλλού.

Ο εκτελεστικός επικεφαλής της οργάνωσης ανέφερε, ακόμη, πως λόγω των κλιματικών συνθηκών η ποικιλία Gala αντιμετώπισε προβλήματα μικροκαρπίας και άλλα ποιοτικά ζητήματα, προβληματίζοντας για τη συμπεριφορά της, με δεδομένο ότι η κλιματική αλλαγή μάλλον θα επιδεινώνει την κατάσταση. Σημείωσε επίσης, πως το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης δεν σταματά από τα μέλη του Συνεταιρισμού και νέες ποικιλίες αντικαθιστούν παλαιότερες.

Αναφορικά με τις «πληγές» που άφησαν πίσω τους οι θεομηνίες Daniel και Elias, ο κ. Ντόβας διευκρίνισε πως οι ζημίες που καταγράφηκαν στα περιβόλια δεν τα επηρέασαν σημαντικά και υπήρξαν και αποζημιώσεις τόσο για την παραγωγή που χάθηκε, όσο και για το φυτικό κεφάλαιο. «Το πρόβλημα είναι μεγάλο στο επαρχιακό και το εθνικό οδικό δίκτυο, όπου σημειώθηκαν τεράστιες καταστροφές και μένουν ακόμη πολλά να γίνουν», επισήμανε ο κ. Ντόβας.

«Παγωμένο» το σχέδιο για ψυκτικούς θαλάμους, έρχεται plan b

Ως προς το πλάνο περαιτέρω ανάπτυξης της οργάνωσης ο διευθυντής του Συνεταιρισμού σημείωσε πως η επένδυση για την επέκταση των υποδομών αποθήκευσης των μήλων εξακολουθεί να είναι στον «πάγο» για γραφειοκρατικούς λόγους. «Έχουμε χώρο, δίπλα στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις μας και εδώ και 5-6 χρόνια δεν μπορούμε να βγάλουμε την άδεια», παραδέχθηκε ο κ. Ντόβας, προσθέτοντας πως στα χρόνια που μεσολάβησαν από το ξεκίνημα της διαδικασίας, ο προϋπολογισμός της επένδυσης από 3 εκατ. ευρώ, έχει φτάσει πλέον στα 5-6 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της συλλογικής οργάνωσης, Γιάννης Κράββαρης, πάντως, σε διευκρινιστική δήλωση στην Agrenda αποκάλυψε πως η διοίκηση έχει αρχίσει να δουλεύει ήδη εναλλακτική λύση. «Θα το παλέψουμε για λίγο ακόμη μέσα στο 2025, όταν και εκπνέει το πρόγραμμα στο οποίο είχαμε εντάξει την επένδυση, μαζί με το διαλογητήριο και συσκευαστήριο που λειτούργησαν το 2021. Αν δεν τα καταφέρουμε να λύσουμε τα γραφειοκρατικά θέματα θα κάνουμε την επένδυση σε χώρο στην πόλη του Βόλου», επισήμανε ο κ. Κράββαρης και συμπλήρωσε ότι «οι ψυκτικοί θάλαμοι που θα κατασκευαστούν θα είναι 4 εκατ. κιλών, ανεβάζοντας στα 14 εκατ. κιλά τη συνολική δυναμικότητα αποθήκευσης της οργάνωσης».

Στο χυμό και τα chips μήλου τα επόμενα βήματα

Πρόθεση υπάρχει, επίσης, από τον Α.Σ. Ζαγοράς Πηλίου να προβεί σε περαιτέρω καθετοποίηση των δραστηριοτήτων του. Όπως ανέφερε ο διευθυντής της οργάνωσης, υπάρχει σκέψη να αναπτυχθεί υποδομή για την παραγωγή χυμού μήλου, αλλά και σνακ από chips μήλου, ωστόσο η συγκεκριμένη ιδέα είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο ωρίμανσης και για τα τουλάχιστον δύο επόμενα χρόνια δεν φαίνεται πως θα υλοποιηθούν.

Εκτός από τα φημισμένα μήλα, ο Α.Σ. Ζαγοράς Πηλίου καλλιεργεί και άλλα δενδρώδη είδη, όπως για παράδειγμα τα κάστανα, τα κεράσια, τα ακτινίδια και το αχλάδι, τα οποία χοντρικά προσθέτουν ετησίως στον συνεταιρισμό άλλα περίπου 5 εκατ. κιλά προϊόντα για εμπορία.

«Για το Κάστανο Πηλίου, που μας δίνει μια ετήσια παραγωγή κοντά στους 300 τόνους, έχουμε ήδη καταθέσει φάκελο για να κατοχυρωθεί ως ΠΟΠ προϊόν. Τα απαιτούμενα έγγραφα βρίσκονται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κάτι που σημαίνει ότι θα πάρει αρκετό καιρό ακόμη μέχρι να έχουμε νέα, καθώς θα πρέπει να σταλεί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού. Μάλιστα ο κ. Κράββαρης άφησε να εννοηθεί πως ίσως δρομολογηθούν ανάλογες ενέργειες για ΠΟΠ κατοχύρωση και για το αχλάδι, όπως και για την ποικιλία Gala στα μήλα.

Tο πρόγραμμα Delicious EUPDOAPPLES, ολοκληρώνεται φέτος, έχει προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε., με επιβλέποντα φορέα το ΥΠΑΑ&Τ και υλοποιήθηκε αυτοτελώς από το Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου, ο οποίος στις 9 Δεκεμβρίου θα παρουσιάσει και τα αποτελέσματα του προγράμματος Life, που αφορά σε δράσεις για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός του.

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην καρδιά των Φιλιατρών, εκεί όπου χτυπά ο παλµός της θερµοκηπιακής καλλιέργειας στην Πελοπόννησο, δραστηριοποιείται ο γεωπόνος Γρηγόρης Σµυρνής, ιδιοκτήτης της «ΑΓΡΟΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ». Στο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ποικιλίες επιτραπέζιου σταφυλιού, που θα τοποθετούν την Ελλάδα στις αγορές την κατάλληλη στιγμή και θα διατηρούνται αλώβητες κατά τη μεταφορά και στο ράφι, απαιτεί...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ο 34χρονος Νικόλαος Σάββας, από τον Λόφο Πιερίας, δηλώνει αθεράπευτα… άρρωστος µε την καλλιέργεια της επιτραπέζιας τοµάτας και για χάρη της, όπως παραδέχεται αφοπλιστικά,...

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...