Ο δραστήριος παραγωγός που έχει χαρακτηριστεί και ως ο «βασιλιάς» του μπρόκολου στην Ελλάδα, ενώ στο παρελθόν έχει αναδειχθεί και «Αγρότης της Χρονιάς» στον ομώνυμο θεσμό του ομίλου «Green Box», εξασφάλισε προσφάτως τα δικαιώματα της ποικιλίας από την ιαπωνική «Sakata Seeds» και προχωρά στην ανάπτυξή της.
«Από το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο το προϊόν, από τη δική μας παραγωγή, θα είναι διαθέσιμο στα ελληνικά ράφια», αποκάλυψε στο Agronews ο Μάρκος Σαπουτζόγλου, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να καλλιεργείται σε όλη τη διάρκεια του έτους και ότι σε πρώτη φάση θα αξιοποιηθούν 80 στρέμματα, μέσα από διαδοχικές μεταφυτεύσεις σε κομμάτια 3-4 στρεμμάτων. Για την καλλιέργεια τους καλοκαιρινούς μήνες, μάλιστα, δεδομένου ότι ως σταυρανθές το «Bimi» προϋποθέτει δροσερότερο κλίμα, το πλάνο του παραγωγού είναι να την αναπτύσσει σε υψόμετρο.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν γίνει ήδη δοκιμές σε πιλοτικά κτήματα στην Καστοριά, στην Πτολεμαΐδα, την Πιερία και στο Πάικο της Πέλλας. «Ο σκοπός μας ήταν να δούμε πως συμπεριφέρεται το φυτό σε διαφορετικές εδαφοκλιματικές συνθήκες. Για την ώρα βγαίνουν πολύ ωραία και κρατούν όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος», λέει ο παραγωγός, αλλά ακόμη δεν έχει καταλήξει ποια περιοχή θα είναι εκείνη που θα πέσει κυρίως το βάρος για τη θερινή παραγωγή.
Ως προς τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να επενδύσει στο «Bimi», μας ανέφερε πως πρόκειται για ένα σταυρανθές το οποίο χρησιμοποιείται στα εστιατόρια είτε ως αυτόνομο πιάτο, είτε ως συνοδευτικό, με μεγάλη δυναμική στην αγορά τα τελευταία χρόνια.
«Η ζήτηση για το προϊόν τα τελευταία 3 – 5 χρόνια έχει τριπλασιαστεί, ενώ στην ελληνική αγορά ξεκίνησε, δειλά – δειλά, εδώ και δύο χρόνια από κάποιες μικρές εταιρείες εισαγωγής, που το έφεραν σε μικρές ποσότητες για τις ανάγκες των εστιατορίων. Πλέον έχουμε πάρει εμείς τα δικαιώματα καλλιέργειας και διακίνησης», είπε ο κ. Σαπουτζόγλου και πρόσθεσε πως «είναι ένα πολλά υποσχόμενο προϊόν, τρυφερό στην υφή του, με γλυκιά γεύση και τραγανό, που καταναλώνεται ολόκληρο, μαζί με το στέλεχός του. Επίσης, είναι πολύ εύκολο στο μαγείρεμα, καθώς απαιτεί λίγα λεπτά στο τηγάνι, είτε στο γκριλ, είτε στο φούρνο, ακόμη και στον ατμό, αν κάποιοι το προτιμούν σε αυτή την εκδοχή».
Οι εκτάσεις της «MS Farm» συνολικά φέτος θα καλύπτουν περί τα 1.500 στρέμματα, από τα οποία τα 1.200 στρέμματα θα είναι μπρόκολα και τα υπόλοιπα 300 στρέμματα με κουνουπίδια λευκά, πολύχρωμα και τα Romanesco.
Επενδύσεις σε εξοπλισμό, υποδομές και ορθολογική χρήση νερού
Δρομολογούνται, παράλληλα, κινήσεις εκσυγχρονισμού ως προς το μηχανολογικό εξοπλισμό της εταιρείας, οι οποίες σε ετήσια βάση ανέρχονται σε περίπου 400.000 – 500.000 ευρώ. Για το 2025, όταν και αναμένεται να ενεργοποιηθούν κάποια προγράμματα, στα σχέδια της ΜΣ Farm είναι να προχωρήσει στην επέκταση του συσκευαστηρίου κατά 1.000 τ.μ., προσθέτοντας δύο ακόμη νέους ψυκτικούς θαλάμους, που θα αυξήσουν την υφιστάμενη δυναμικότητα κατά 50%, καθώς και σε μια επένδυση σχετική με την αποτελεσματικότερη συγκέντρωση και διαχείριση των υδάτινων πόρων, με αξιοποίηση και του συστήματος της στάγδην άρδευσης. «Θέλουμε να εξασφαλίσουμε μια πιο ορθολογική διαχείριση του πολύτιμου φυσικού πόρου που λέγεται νερό, καθώς τα χρόνια που έρχονται το θέμα της εξασφάλισής του θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο», μας εξήγησε ο κ. Σαπουτζόγλου, συμπληρώνοντας πως ο στόχος είναι η παρέμβαση αυτή να έχει ολοκληρωθεί έως το 2027.
Πέρασαν κιόλας 20 χρόνια
Με αφορμή, εξάλλου, τη συμπλήρωση, φέτος, 20 ετών από την έναρξη δραστηριότητας της επιχείρησης, ο «MS Farm» ετοιμάζει μια επετειακή εκδήλωση στις 9 Νοεμβρίου, στις εγκαταστάσεις της στο Δυτικό Πέλλας.
«Θα οργανώσουμε ένα open field με παλαιότερο και νέο γενετικό υλικό της Sakata Seeds σε σχέση με το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο παρουσία του αντιπροσώπου της ιαπωνικής εταιρείας στην Ελλάδα, της επιχείρησης Καρβελάς. Την ίδια ημέρα ανοίγουμε και εμείς τις πόρτες μας για να μας επισκεφτεί ο κόσμος», αναφέρει ο ιδρυτής της MS Farm και σπεύδει να προσθέσει ότι σε παράλληλες εκδηλώσεις που θα γίνουν «θα παρουσιαστούν εταιρείες που έχουν σχέση με την παραγωγή των σταυρανθών όπως είναι η Yara Hellas για τη λίπανση, η FMC για τη φυτοπροστασία, η οποία θα παρουσιάσει ένα καινούριο εντομοκτόνο για τα μπρόκολα, ενώ η Chris Beets Aluminium System, κατασκευαστής ταινιών συγκομιδής προϊόντων, θα κάνει επίδειξη των μηχανημάτων, τα οποία βοηθούν τον αγρότη να μεγιστοποιήσει την απόδοσή του κατά 40% κατά τη συγκομιδή. Στο χώρο θα έχουν παρουσία και μια σειρά από άλλες εταιρείες όπως η Μποζατζίδης – Μητσιολίδης με τη John Deer, η Agroma με τα ψεκαστικά, καθώς και άλλες που έχουν συνάφεια με την καλλιέργεια των σταυρανθών».