Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μια βιώσιμη εναλλακτική στο πλαστικό οι «πράσινες» συσκευασίες από φλούδες κρεμμυδιού

Καθώς η ζήτηση για φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις αυξάνεται, η HUID, μια startup από το Όμπαν της Σκωτίας, αναπτύσσει καινοτόμες συσκευασίες από φλούδες κρεμμυδιού, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς μια κυκλική οικονομία με λιγότερη εξάρτηση από το πλαστικό.

Ο πιθανός περιβαλλοντικός αντίκτυπος της εν λόγω καινοτομίας είναι εξαιρετικά σημαντικός, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα νοικοκυριά απορρίπτουν περίπου 90 δισεκατομμύρια τεμάχια πλαστικών συσκευασιών κάθε χρόνο, ενώ έως και 400 κιλά φλούδες κρεμμυδιού παράγονται εβδομαδιαίως ως απόβλητα τροφίμων. Αν και τα περισσότερα από αυτά τα απόβλητα επαναχρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές, η τεχνολογία της HUID θα μπορούσε να τα μετατρέψει σε πολύτιμο πόρο.

Ειδικότερα, η εταιρεία Huid, με ιδρυτή την πρώην φοιτήτρια κλωστοϋφαντουργίας, Renuka Ramanujam, προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική στο πλαστικό, αναπτύσσοντας συσκευασίες από φλούδες κρεμμυδιού. Με την προσοχή να επικεντρώνεται στη μείωση των οικιακών απορριμμάτων, τα κομποστοποιήσιμα υλικά της HUID στοχεύουν να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές πλαστικές συσκευασίες, οι οποίες προέρχονται από ορυκτά καύσιμα και συμβάλλουν στη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Τα καινοτόμα προϊόντα συσκευασίας της HUID υποστηρίζονται από το National Manufacturing Institute Scotland (NMIS) και το Advanced Materials Research Laboratory (AMRL) του Πανεπιστημίου του Strathclyde, που διεξάγουν δοκιμές για την αξιολόγηση της απόδοσης, της λειτουργικότητας και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτών των υλικών.

Η startup έχει ήδη παραγάγει δύο πρωτότυπα προϊόντα: το Pyber, ένα υλικό που μοιάζει με χαρτόνι, και το Cellofil, μια εύκαμπτη μεμβράνη. Οι μηχανικές δοκιμές και οι αξιολογήσεις κύκλου ζωής που διεξήχθησαν από το AMRL και το NMIS επιβεβαιώνουν ότι και τα δύο προϊόντα πληρούν τα πρότυπα απόδοσης, με τις φλούδες κρεμμυδιού να προσφέρουν συγκρίσιμη μηχανική αντοχή με τα συμβατικά πλαστικά.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι φλούδες κρεμμυδιού διαθέτουν φυσικές αντιμικροβιακές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην παράταση της διάρκειας ζωής των ευπαθών τροφίμων όταν χρησιμοποιούνται ως συσκευασία.

Η HUID ετοιμάζεται να λανσάρει το πρώτο της προϊόν, το Pyber, μέχρι τα μέσα του 2024, με την εταιρεία να έχει εξασφαλίσει ήδη σεβαστά ποσά για την επόμενη φάση ανάπτυξης.

Με πληροφορίες από newfoodmagazine

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μπορεί η φετινή ευρωπαϊκή συγκομιδή μήλων να αποτελεί μια από τις χαμηλότερες της τελευταίας δεκαετίας, ωστόσο η Pink Lady Europe προβλέπει μια σεζόν γεμάτη...

REPORTS

Αντοχές στα 30 με 32 λεπτά ως τιμή αναχώρησης επιδεικνύουν τόσο οι λευκές όσο και οι κόκκινες ποικιλίες κρεμμυδιού, παρά τα αυξημένα κιλά από...

BRANDING

Η μίνι εκδοχή του γνωστού ακτινιδίου, το οποίο ακούει στο όνομα ακτινίδιο αργούτα, επανέρχεται με εντυπωσιακή επιτυχία στις αγορές. Το μίνι ακτινίδιο Nergi, με...

BRANDING

Ένα εγχείρηµα που ξεκίνησε το 2007 είναι αυτό του Στέφανου Πούτα στην Ελασσόνα, όπου σήµερα καλλιεργούνται βιολογικά 35 στρέµµατα µε 2.000 δέντρα ροδιού, τα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην καρδιά των Φιλιατρών, εκεί όπου χτυπά ο παλµός της θερµοκηπιακής καλλιέργειας στην Πελοπόννησο, δραστηριοποιείται ο γεωπόνος Γρηγόρης Σµυρνής, ιδιοκτήτης της «ΑΓΡΟΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ». Στο

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ποικιλίες επιτραπέζιου σταφυλιού, που θα τοποθετούν την Ελλάδα στις αγορές την κατάλληλη στιγμή και θα διατηρούνται αλώβητες κατά τη μεταφορά και στο ράφι, απαιτεί...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ο 34χρονος Νικόλαος Σάββας, από τον Λόφο Πιερίας, δηλώνει αθεράπευτα… άρρωστος µε την καλλιέργεια της επιτραπέζιας τοµάτας και για χάρη της, όπως παραδέχεται αφοπλιστικά,...