Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αν η Μεσόγειος είχε γεύση θα ήταν αυτή της ντομάτας

Ακολουθώντας µια µακρά οικογενειακή παράδοση στην παρασκευή σπιτικών µαρµελάδων, η Γεωργία ∆ρόσου, αγρότισσα και µητέρα τριών παιδιών, ανέλαβε, µαζί µε την κόρη της, Χριστίνα και τον σύζυγό της, Γεώργιο να αξιοποιήσουν αυτή την επαγγελµατική ευκαιρία και να ιδρύσουν µια µικρή οικοτεχνία στην Επίδαυρο, µε το όνοµα «Αγρόκτηµα ∆ρόσου».

της Δάφνης Κούτση

Η οικογενειακή επιχείρηση ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 και έκτοτε ασχολείται µε τη µεταποίηση κηπευτικών, εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων, τα οποία οι ίδιοι καλλιεργούν παραδοσιακά, ακολουθώντας τις αξίες και την τεχνογνωσία που κληρονόµησαν από τις δύο προηγούµενες γενιές παραγωγών. Από τους παππούδες στους γονείς, και από εκεί στα παιδιά τους, η µυρωδιά του χώµατος και των ανθών της πορτοκαλιάς παραµένει αδιάλειπτη, συνδέοντάς τους µε την εύφορη γη της Αρχαίας Επιδαύρου.

Η ενασχόληση της οικογένειας ∆ρόσου µε την καλλιέργεια ντοµάτας, ελιάς, πορτοκαλιών, µανταρινιών, βερίκοκων και νεκταρινιών έχει ιστορία πολλών ετών. Ωστόσο, η ιδέα για την καθετοποίηση της παραγωγής γεννήθηκε από την ανάγκη της κόρης να επιστρέψει στον τόπο όπου µεγάλωσε, αναζητώντας µια καλύτερη ποιότητα ζωής. Έτσι, µαζί µε τους γονείς της, αποφάσισαν να αφοσιωθούν σε αυτό που γνώριζαν να κάνουν µε πάθος. Με τους γονείς να έχουν αναλάβει τις καλλιέργειες, τη µητέρα να είναι υπεύθυνη για την παραγωγή και µεταποίηση της πρώτης ύλης και την κόρη να επικεντρώνεται στις πωλήσεις, η οικοτεχνία λειτουργεί οµαλά και στέκεται ανεξάρτητη. Ωστόσο, οι κανονισµοί που αφορούν τις οικοτεχνίες µεταποίησης πρώτης ύλης περιορίζουν την παραγωγή και συνεπώς την επέκταση εκτός τοπικής αγοράς.

Όλη η παράδοση ενσωματωμένη σε δώδεκα προϊόντα Επιδαύριας γης

Η γεύση του αλατισµένου ντοµατόζουµου που έδιναν οι γιαγιάδες στα παιδιά, ενώ τρίβανε τις ντοµάτες στις σκάφες ή ενώ περίµεναν να πήξει ο ντοµατοχυµός στο τεράστιο καζάνι που βράζανε συλλογικά στη γειτονιά, είναι µια από τις αναµνήσεις που αναβιώνει µέσα από τους 12 κωδικούς των προϊόντων του αγροκτήµατος. Τα προϊόντα της οικογένειας ∆ρόσου παρασκευάζονται χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά. Μεταξύ αυτών, οι αγαπηµένες επιλογές των καταναλωτών είναι η χωριάτικη ντοµάτα στον τρίφτη, το κοκκινιστό µίγµα για κρέας ή λαχανικά, που είναι και παραδοσιακή συνταγή της οικογένειας, η µεσογειακή σάλτσα ντοµάτας µε βασιλικό και η ελληνική σάλτσα µε πιπεριές.

Επίσης, ξεχωρίζουν η λιαστή ντοµάτα σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το ντοµατίνι βελανίδι γλυκό του κουταλιού, καθώς και οι µαρµελάδες πορτοκάλι, ντοµάτα, βερίκοκο-νεκταρίνι και οι µαρµελάδες ρόδι, από 100% φυσικό χυµό ρόδι.

Έτοιµα µείγµατα ντοµάτας σε 3 γεύσεις, κοκκινιστό µίγµα για κρέας ή λαχανικά, µεσογειακή σάλτσα ντοµάτας µε βασιλικό και ελληνική σάλτσα µε πιπεριές.

Επιπλέον, υπάρχει η µαρµελάδα πορτοκάλι µε λευκή σοκολάτα, η µόνη που περιέχει ζάχαρη, ενώ παράγεται και πούδρα ντοµάτας από την αποξηραµένη φλούδα λιαστής ντοµάτας, η οποία πλέον δεν απορρίπτεται αλλά αξιοποιείται. Αυτό που χαρακτηρίζει το «Αγρόκτηµα ∆ρόσου» είναι η εξαιρετική ποιότητα της πρώτης ύλης, που προέρχεται από τον κάµπο της αρχαίας Επιδαύρου.

Τα φρούτα που προστίθενται αποτελούν πάνω από το 75% του προϊόντος και προσφέρουν αυθεντικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας. Ωστόσο, όσον αφορά την τεχνική, ορισµένες µέθοδοι παραµένουν παραδοσιακές, όπως η αποστείρωση, ενώ άλλες, όπως η εµφιάλωση, έχουν εκσυγχρονιστεί για να διασφαλίζουν την ποιότητα και τη συντήρηση των προϊόντων. Έχοντας πλέον εδραιωθεί στην τοπική αγορά της Επιδαύρου και του νοµού Αργολίδας, τα προϊόντα «Αγρόκτηµα ∆ρόσου» διατίθενται σε κρεοπωλεία και delicatessens της περιοχής, καθώς και µέσω e-shop. Η οικογένεια ∆ρόσου συµµετέχει σε εκθέσεις τοπικών προϊόντων, όπως το Πανηγύρι Αγροτουρισµού κάθε Ιούλιο.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

∆ίχως επάρκεια ντοµάτας έχει µείνει τις τελευταίες 10 µέρες και µε χρονικό ορίζοντα ως αρχές ∆εκεµβρίου η λιανική αγορά, καθώς το ξηρό και θερµό...

REPORTS

Στην καρδιά των Φιλιατρών, εκεί όπου χτυπά ο παλµός της θερµοκηπιακής καλλιέργειας στην Πελοπόννησο, δραστηριοποιείται ο γεωπόνος Γρηγόρης Σµυρνής, ιδιοκτήτης της «ΑΓΡΟΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ». Στο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ο 34χρονος Νικόλαος Σάββας, από τον Λόφο Πιερίας, δηλώνει αθεράπευτα… άρρωστος µε την καλλιέργεια της επιτραπέζιας τοµάτας και για χάρη της, όπως παραδέχεται αφοπλιστικά,...

REPORTS

Η γενική τάση σε πολλές αγορές σε όλο τον κόσμο είναι αυτή των χαμηλότερων τιμών για τις ντομάτες θερμοκηπίου. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην καρδιά των Φιλιατρών, εκεί όπου χτυπά ο παλµός της θερµοκηπιακής καλλιέργειας στην Πελοπόννησο, δραστηριοποιείται ο γεωπόνος Γρηγόρης Σµυρνής, ιδιοκτήτης της «ΑΓΡΟΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ». Στο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ποικιλίες επιτραπέζιου σταφυλιού, που θα τοποθετούν την Ελλάδα στις αγορές την κατάλληλη στιγμή και θα διατηρούνται αλώβητες κατά τη μεταφορά και στο ράφι, απαιτεί...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ο 34χρονος Νικόλαος Σάββας, από τον Λόφο Πιερίας, δηλώνει αθεράπευτα… άρρωστος µε την καλλιέργεια της επιτραπέζιας τοµάτας και για χάρη της, όπως παραδέχεται αφοπλιστικά,...

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...