Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η παγκόσμια αγορά ντομάτας εξελίσσεται, δευρύνεται το χάσμα μεταξύ των καταναλωτών

Η αναθεώρηση της έννοιας της «premium» ντομάτας, καθώς και το μεγάλο εύρος διαφορετικών προτιμήσεων και αγοραστικής δυνατότητας των καταναλωτών αναμένεται να διευρύνουν ακόμα περισσότερο το χάσμα που παρατηρείται στην αγορά του συγκεκριμένου φρούτου. Το ζήτημα αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο του συνεδρίου Fruitnet Tomato Congress που έλαβε χώρα στη Μάλαγα στις 11 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον David del Pino της ισπανικής συμβουλευτικής εταιρείας Freshtrategy οι ιδιότητες που χρειάζεται να έχει μια ντομάτα προκειμένου να θεωρηθεί premium διαρκώς αυξάνοντας στα μάτια των καταναλωτών. «Προκειμένου ένα προϊόν να έχει αντίκτυπο στη σημερινή αγορά πρέπει να είναι εξαιρετικό, ή τουλάχιστον να είναι κάτι που τραβάει τους καταναλωτές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ένας σημαντικός παράγοντας για τον Del Pino είναι, ακόμα, η σταθερότητα στην ποιότητα των προϊόντων, η οποία δεν θα πρέπει να έχει μεγάλες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Με τη σειρά του ο Alberto Cuadrado Salmeron από τον ολλανδικό κολοσσό Rijk Zwaan, ανέφερε ότι το αν μια ντομάτα θεωρείται premium εν πολλοίς σχετίζεται και με την αγορά στην οποία θα πωληθεί. Το σημαντικό κατά τον Salmeron είναι το προϊόν να τοποθετηθεί σωστά στα ράφια των καταστημάτων, αφού υπάρχει ζήτηση για μεγάλο εύρος προϊόντων: είτε πρόκειται για ποικιλίες που δίνουν προτεραιότητα στη γεύση είτε για προϊόντα που μπορεί να αγοράσει κανείς φθηνά.

Αυτή η ευελιξία είναι εν μέρει και ο λόγος που ο Lambert van Horen της Rabobank θεωρεί ότι η αγορά ντομάτας είναι «ισχυρή», παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει. «Η αγορά αλλάζει αντί να αναπτύσσεται, και έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια ώστε  να δίνει μεγαλύτερο βάρος στην αξία παρά στον όγκο παραγωγής» ανέφερε ο van Horen.

Στα πλαίσια της ομιλίας του ο Del Pino στάθηκε και στο πως έχει αλλάξει η συμπεριφορά των καταναλωτών που ανήκουν στη μεσαία τάξη, με μερικούς να βλέπουν τις ντομάτες ως βασικό προϊόν στη διατροφή τους και άλλους να αναζητούν πιο εξειδικευμένες ποικιλίες. Μάλιστα, πρόβλεψη του Del Pino είναι ότι οι απλές ντομάτες αναμένεται να πραγματοποιήσουν ένα δυναμικό comeback, λόγω των προβλημάτων που αφορούν την παραγωγή, τα εργατικά χέρια, την γήρανση του πληθυσμού και τον πληθωρισμό.

Όσον αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα και την έλλειψη εργατικών χεριών, ο Van Horen εντοπίζει ευκαιρίες για τους προμηθευτές, τους παραγωγούς σπόρων και των τεχνολογικών σπόρων για δημιουργία νέων λύσεων.

Με την άποψη αυτή συμφώνησε και ο Cuadrado, ο οποίος επεσήμανε ότι οι εταιρείες αναπτύσσουν ποικιλίες που να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε νέα κλίματα, επιλέγοντας γονιδιώματα κατάλληλα για αυτές τις νέες συνθήκες, αλλά χρειάζεται χρόνος. «Πρέπει να επιλέξουμε τις ποικιλίες για τις κατά τόπο συνθήκες  επομένως πρέπει να γνωρίζουμε που θα παράγονται οι ντομάτες του αύριο».

Στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής ο Van Horen υπογράμμισε ότι ο κλάδος της τομάτας διαθέτει περισσότερους τρόπους για να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή, λόγω της χρήσης θερμοκηπίων, συστημάτων άρδευσης κτλ. Εντούτοις, ο Ολλανδός ανέφερε ότι η παραγωγή ντομάτας αυτή τη στιγμή δεν αναπτύσσεται εξίσου γρήγορα με τον παγκόσμιο πληθυσμό, δείχνοντας μια μελλοντική στροφή στη δυναμική προμήθειας-ζήτησης. «Στη Βόρεια Αμερική, η παραγωγή ντομάτας μειώνεται. Όπου υπάρχει πρόβλημα λειψυδρίας, αυξάνεται και ο ανταγωνισμός μεταξύ των καλλιεργειών σε αυτές τις περιοχές. Επομένως, το αν ο παραγωγός θα επιλέξει να καλλιεργήσει ντομάτες ή πορτοκάλια θα εξαρτηθεί από το ποιο από τα δύο προϊόντα θα είναι πιο κερδοδόρο προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει για το απαιτούμενο νερό», είπε ο Van Horen.

Τέλος, ο Van Horen υποστήριξε ότι εξελίξεις όπως τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη (AI) αποτελούν σημαντική βοήθεια για το μέλλον του κλάδου, σε τομείς όπως η συγκομιδή, η καλύτερη διαχείριση προμηθειών και εν τέλει στην αύξηση των κερδών για τους παραγωγούς. «Πρέπει να υπάρξει μια συνδυαστική λύση. Χρειαζόμαστε περισσότερο έλεγχο του περιβάλλοντος στο όποιο αναπτύσσονται οι ντομάτες, οπότε θα είναι απαραίτητα περισσότερα πιο προηγμένα θερμοκήπια. Από άποψη σπόρων, πρέπει να επιλέξουμε όχι την καλύτερη ποικιλία για συγκεκριμένες συνθήκες, αλλά τη βέλτιστη ποικιλία για διαφορετικές συνθήκες. Προβλήματα όπως οι ιοί και ζιζάνια γίνονται ακόμα πιο δύσκολα λόγω της κλιματικής αλλαγής, επομένως πρέπει να παρέχουμε μια λύση για τον παραγωγό» ήταν το συμπέρασμα του Cuadrado.

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μια νέα προωθητική καμπάνια, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ως στόχο να αναδείξει τα μήλα της Γηραιάς Ηπείρου στους καταναλωτές της Κολομβίας...

REPORTS

Η Αίγυπτος παρουσιάζει τάση ανόδου με διψήφια αύξηση, καθώς η παραγωγή στις περισσότερες μεγάλες χώρες παραγωγής συρρικνώνεται.

REPORTS

Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί που εκπροσωπούν τους παραγωγούς φρούτων και λαχανικών της Γηραιάς – Copa και Cogeca, AREFLH και EUCOFEL κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου»...

REPORTS

Προβληματισμούς για τις προγραμματισμένες αλλαγές στην ΚΑΠ από το 2028 εξέφρασαν οι οργανισμοί φρούτων και λαχανικών στο 19ο διεθνές συνέδριο ICOP που έλαβε χώρα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην καρδιά των Φιλιατρών, εκεί όπου χτυπά ο παλµός της θερµοκηπιακής καλλιέργειας στην Πελοπόννησο, δραστηριοποιείται ο γεωπόνος Γρηγόρης Σµυρνής, ιδιοκτήτης της «ΑΓΡΟΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ». Στο

REPORTS

Μια σημαντική καινοτομία πέτυχε στον χώρο των ζιζανιοκτόνων η Syngenta, με την πιο πρόσφατη λύση της, ήτοι το metproxybiclone, να αναγνωρίζεται από την επιτροπή...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ο 34χρονος Νικόλαος Σάββας, από τον Λόφο Πιερίας, δηλώνει αθεράπευτα… άρρωστος µε την καλλιέργεια της επιτραπέζιας τοµάτας και για χάρη της, όπως παραδέχεται αφοπλιστικά,...

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...