Επιχειρήσεις και οργανώσεις παραγωγών από όλη την επικράτεια, είχαν την ευκαιρία να πραγµατοποιήσουν πολλά ραντεβού µε εµπορικούς επισκέπτες από σχεδόν όλες τις ηπείρους και να θέσουν βάσεις για νέες συνεργασίες, ή διεύρυνση ήδη υφιστάµενων. Νέα προϊόντα σε πολύχρωµες συσκευασίες, µε έµφαση στην αειφορία, ήταν ορισµένα από τα high lights της φετινής Freskon.
Στον τοµέα της µεταποίησης, µε αιχµή το κάστανο και αρχικό βήµα την συµπαραγωγή της πρώτης µπύρας στην Ελλάδα µε γεύση κάστανο, έχει αρχίσει να επεκτείνει τη δραστηριότητά του ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Μελιβοίας «Αθάνατη», ο οποίος δραστηριοποιείται, επίσης, στο µήλο και στο κεράσι.
«Φέτος ξεκινήσαµε µια προσπάθεια µε τη ζυθοποιία Πηνειού. Βγάλαµε µια µπύρα µε κάστανο. Είναι µια δουλειά που άρχισε πριν από περίπου ένα χρόνο και εντός του 2023, µετά από πολλά πειράµατα, καταφέραµε και την τυποποιήσαµε», εξηγεί ο διευθύνων σύµβουλος της δυναµικής οργάνωσης, Θάνος Σοφλιός, τονίζοντας ότι το όνοµά της νέας µπύρας είναι «Loches», από τα πρώτα συνθετικά των «Lola», όπως ονοµάζεται η ζυθοποιία Πηνειού, και του Chestnut, που είναι το κάστανο στα αγγλικά. Η µπύρα, ωστόσο, είναι µόνο η αρχή. «Σε πειραµατικό στάδιο έχουµε κι ένα αλεύρι από κάστανο, χωρίς γλουτένη, µε το οποίο στοχεύουµε στο κοινό των ευρωπαίων καταναλωτών που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Το προϊόν είναι ακόµη σε ερευνητικό επίπεδο, ενώ σε παρόµοιο στάδιο είναι και τα ζυµαρικά που ετοιµάζουµε µε αλεύρι κάστανου», µας είπε ο κ. Σοφλιός. Την περίοδο που διανύουµε, επίσης, ο Αγροτικός Συνεταιρισµός έχει σε εξέλιξη και ένα νέο επενδυτικό πρόγραµµα της τάξης των 600 χιλ. ευρώ, για τη δηµιουργία χώρων αποθήκευσης, συντήρησης και µεταποίησης προϊόντων που παράγει (σ.σ. κάστανο, κεράσι, µήλο) και επεξεργάζεται και υλοποιείται µέσα από το πρώην Leader και µε ίδια κεφάλαια. Εδώ και λίγο καιρό, παράλληλα, ο Συνεταιρισµός πραγµατοποιεί ένα άνοιγµα σε νέα µέλη, µε στόχο από τους 37 παραγωγούς που αριθµεί, να φτάσει στα 50 µέλη.
Στη µείωση της εξάρτησης του συνεταιρισµού από τα εργατικά χέρια και την ενέργεια, που αποτελούν δύο µεγάλους πονοκεφάλους της εποχής, είναι προσανατολισµένες οι νέες επενδύσεις, συνολικού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, που υλοποιεί ο ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας. «Η κυριότερη αφορά στην εγκατάσταση νέας γραµµής συσκευασίας για το κεράσι, µε ηλεκτρονικό καλιµπραδόρο, ενώ η δεύτερη σχετίζεται µε την επέκταση των φωτοβολταϊκών συστηµάτων του συνεταιρισµού», δήλωσε στην Agrenda ο υπεύθυνος πωλήσεων της οργάνωσης, Βασίλης Μπουγάς. Όπως µας εξήγησε ο συνοµιλητής µας, στην περίπτωση της γραµµής συσκευασίας κερασιού, προϋπολογισµού δαπάνης 900.000 ευρώ, «η λειτουργία της είναι προγραµµατισµένη να ξεκινήσει φέτος και θα βοηθήσει στη βελτίωση της απόδοσης, στην ποιότητα των καρπών και στη µείωση της εξάρτησης από τα εργατικά χέρια, καθώς η συσκευασία θα γίνεται πλέον πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσµατικά, αυξάνοντας τη δυναµικότητα της µονάδας κατά 50%».