της Ελένης Δούσκα
Πρόκειται για μία «ιστορική» όπως τη χαρακτηρίζουν απόφαση του Αγροτικού Συνεταιρισμού «ΣΥΚΙΚΗ», όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, κυρίως λόγω της ιδιαίτερα μειωμένης φετινής παραγωγής.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της οργάνωσης έχει ως εξής:
«Η ΣΥΚΙΚΗ ανακοινώνει στους συκοπαραγωγούς ότι στη συνεδρίαση ΔΣ 861/14-10-2024, συζητήθηκαν διεξοδικά οι εμπορικές πράξεις διάθεσης των ξηρών σύκων εσοδείας 2024 και αποφασίστηκε ομόφωνα βάσει και των επικρατουσών συνθηκών της φετινής παραγωγής, να καθοριστούν οι οριστικές τιμές αγοράς ξηρών σύκων των παραγωγών μας για το έτος 2024 ως εξής:
Ποιότητα Α΄ 4,60 ευρώ το κιλό,
Ποιότητα Α΄ Βιολογικά 4,80 ευρώ το κιλό
Ποιότητα Β΄ 3,60 ευρώ το κιλό
Ποιότητα Β΄ Βιολογικά 3,80 ευρώ το κιλό
Ποιότητα Γ΄ 2,50 ευρώ το κιλό
Ποιότητα Γ΄ Βιολογικά 2,70 ευρώ το κιλό
Ποιότητα Δ΄ 2,00 ευρώ το κιλό
Ποιότητα Δ΄ Βιολογικά 2,40 ευρώ το κιλό
Η συμπληρωματική αξία βάσει των ανωτέρω τελικών τιμών (εκκαθάριση) θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών μας, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024.
Ευχαριστούμε τους συκοπαραγωγούς μας για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν και φέτος.
Για τη ΣΥΚΙΚΗ
Ο πρόεδρος του Δ.Σ.
Παπαγεωργίου Παναγιώτης»
Μάλιστα, φέτος για πρώτη φορά, σύμφωνα με την απόφαση της οργάνωσης, ο παραγωγός έλαβε με την παράδοση προκαταβολή, ενώ η εκκαθάριση θα πραγματοποιηθεί με τις νέες τιμές. Σημειώνεται ότι οι τελικές τιμές εκκαθάρισης καθορίστηκαν βάσει των πωλήσεων που έγιναν στις ξένες αγορές, καθώς το αποξηραμένο σύκο είναι ένα καθαρά εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν, με το 90% έως 95% του προϊόντος να κατευθύνεται στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ευρώπη.
Φέτος, ωστόσο, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΣΥΚΙΚΗ Παναγιώτης Παπαγεωργίου, ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για το σύκο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής «χτυπήθηκε» από την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στην περιοχή. Όμως επειδή οι φετινές ποσότητες ήταν μειωμένες, ο ίδιιος αναφέρει ότι «δώσαμε λιγότερες ποσότητες έτσι ώστε να κρατάμε τους πελάτες και να μην χάνουμε αγορές».