Η φετινή εμπορική περίοδος ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου, με την αρχική εκτίμηση να δείχνει 60,500 τόνους λιγότερους—περίπου 1% κάτω από τα στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς και 8,6% χαμηλότερα από τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών.
Οι επιπτώσεις της συνεχιζόμενης ξηρασίας και οι υψηλές θερμοκρασίες σε κρίσιμες περιόδους ανάπτυξης των εσπεριδοειδών υπήρξαν καθοριστικοί παράγοντες για το μειωμένο όγκο παραγωγής.
Η παραγωγική συμπεριφορά όμως είναι διαφορετική ανάλογα με το είδος του εσπεριδοειδούς. Αν και οι γενικές προβλέψεις είναι πτωτικές, οι εκτιμήσεις για τα πορτοκάλια είναι ενθαρρυντικές σε σχέση με την περσυνή σεζόν, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τα λεμόνια και τα μανταρίνια. Όσον αφορά την παραγωγή γκρέιπφρουτ αναμένεται να σημειώσει μικρή άνοδο με θετικές προοπτικές για την καλλιέργεια.
Μιλώντας με αριθμούς, η παραγωγή πορτοκαλιών αναμένεται να φτάσει τους 2,975 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αύξηση 8,8% (+242,500 τόνοι) σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, αλλά 8,2% (-266,000 τόνοι) κάτω από τον μέσο όρο. Όπως είναι φυσικό, το συγκεκριμένο εσπεριδοειδές θα ήταν αυτό με τη μεγαλύτερη παραγωγή, μιας και αντιπροσωπεύει το 51% της συνολικής παραγωγής εσπεριδοειδών, με το 72% αυτών να προέρχεται από ομφαλοφόρες ποικιλίες.
Η παραγωγή μανταρινιών θα ανέλθει σε 1,831 εκατομμύρια τόνους, μειωμένη κατά 3,3% (-62.400 τόνοι) από την προηγούμενη χρονιά και 9,6% κάτω από τον μέσο όρο.
Η παραγωγή λεμονιών προβλέπεται να υποχωρήσει στους 953,661 τόνους, μειωμένη κατά 20,5% (-241,650 τόνοι) σε σχέση με το ρεκόρ της προηγούμενης σεζόν και 9,9% κάτω από τον μέσο όρο. Περίπου το 73,1% των λεμονιών αφορά την ποικιλία Fino και το 26,3% του τύπου Verna.
Στην περίπτωση του γκρέιπφρουτ, η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί σε 86.305 τόνους, σημειώνοντας μικρή αύξηση κατά 0,6% (+2.560 τόνους) σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και 8,3% πάνω από τον μέσο όρο, γεγονός που υποδηλώνει μια καλή χρονιά για αυτό το εσπεριδοειδές.