Έπειτα από συνεδρίαση της ομάδας επαφής της Μεικτής Επιτροπής της Νότιας Ζώνης την προηγούμενη εβδομάδα, τα μέλη της ζητούν από την Κομισιόν να εξαιρέσει τους παραγωγούς μήλων και αχλαδιών από τους νέους κανονισμούς που απαγορεύουν πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης για φρέσκα φρούτα και λαχανικά που ζυγίζουν λιγότερο από 1,5 κιλό.
«Οι εμπειρίες της Γαλλίας και της Ισπανίας με την εξάλειψη των πλαστικών συσκευασιών για φρέσκα φρούτα και λαχανικά αποδεικνύουν ότι είναι αδύνατο να εφαρμόσουμε τον κανονισμό (ΕΕ) 2025/40 για τις συσκευασίες και τα απόβλητα σκευασμάτων στα προϊόντα μας», ανέφερε η Afrucat σε ανακοίνωσή της.
Οι ενώσεις υποστηρίζουν ότι η μείωση της κατανάλωσης, η αύξηση του κόστους πακεταρίσματος, η αύξηση των τιμών στα ράφια των καταστημάτων καθώς και τα προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας, έρχονται σε αντίθεση με τους στόχους της δημόσιας υγείας όσον αφορά την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών και συνιστούν σοβαρή παραβίαση της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων.
“Καλούμε συλλογικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξαιρέσει τα μήλα και τα αχλάδια μας από αυτόν τον κανονισμό. Επιπλέον, απαιτούμε έναν ενιαίο συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ για συσκευασίες, χωρίς δυνατότητα προσαρμογής ή τροποποίησης από τα κράτη μέλη. Αυτές οι προσαρμογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξανόμενες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού εντός της ενιαίας αγοράς και να μειώσουν δραστικά την ανταγωνιστικότητα”.
Η συνάντηση έθεσε επίσης υπό αμφισβήτηση την απόφαση της ΕΕ να μειώσει τον αριθμό των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που έχουν εγκριθεί για χρήση από τους Ευρωπαίους παραγωγούς.
Όσον αφορά την αξιολόγηση του ανθρακικού αποτυπώματος της παραγωγής οπωροκηπευτικών, οι ενώσεις υποστήριξαν ότι μελέτες δείχνουν ότι οι οπωρώνες μήλων και αχλαδιών λειτουργούν ήδη ως καθαρές δεξαμενές άνθρακα και ότι τα περιθώρια μείωσης είναι πολύ μικρά σε σύγκριση με την υπόλοιπη τροφική αλυσίδα.
«Στο πλαίσιο των συζητήσεων για το σχέδιο CarbonAgri, ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει σοβαρά υπόψη της την ευνοϊκή κατάσταση της παραγωγής μας», επεσήμανε η Afrucat, προσθέτοντας ότι «σε ένα πλαίσιο επικείμενου οικονομικού πολέμου, ήρθε η ώρα να παράγουμε και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε… αν η Ευρώπη μας δώσει τα μέσα».