Μέσω της ισχυρής Οµάδας Παραγωγών που διατηρεί η οργάνωση, έχει θέσει σε εφαρµογή ένα πλάνο πειραµατισµών µε µια νέα -για τα δικά της δεδοµένα- πράσινη ποικιλία και δύο κιτρινόσαρκες και περιµένει να δει τα αποτελέσµατα στο πεδίο. «Η Οµάδα Παραγωγών µας αυτή τη στιγµή καλλιεργεί 3.500 στρέµµατα µε πράσινο ακτινίδιο, κυρίως της ποικιλίας Hayward.
Η επικεφαλής γεωπόνος της ΕΑΣ Καβάλας, Αριστέα Νικάκη.
Ωστόσο, είµαστε φέτος στον 3ο χρόνο από τη στιγµή που φυτέψαµε µια ακόµη πράσινη ποικιλία, την Βoerica, ενώ το 2023 δοκιµάσαµε και µια κίτρινη. Αµφότερες ανήκουν στην Jin Gold kai τώρα βάζουµε µια ακόµη κίτρινη, τη Soreli, και θα δούµε πώς εγκλιµατίζονται», εξηγεί στην Agrenda η επικεφαλής γεωπόνος της ΕΑΣ Καβάλας, Αριστέα Νικάκη, και διευκρινίζει πως «την αναζήτηση νέων ποικιλιών την κάνουµε γιατί όλο το εµπόριο στρέφεται προς το κίτρινο ακτινίδιο, µε πρωτεργάτες τη νεοζηλανδική Zespri και την Jin Gold».
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 980 της Agrenda
Πιο εύκολο να καλλιεργηθεί η κιτρινόσαρκη Soreli
Με την ποικιλία Βoerica έχουν φυτευτεί γύρω στα 200 στρέµµατα, ενώ το εγχείρηµα µε την κιτρινόσαρκη της Jin Gold, θα έλεγε κανείς ότι είναι ακόµη στα «σπάργανα», καθώς το πιλοτικό κτήµα εκτείνεται σε µόλις 7,5 στρέµµατα. «Είναι απαιτητική ποικιλία, θέλει δίχτυα, καθώς επίσης και πολύ ακριβή υποδοµή και εγκατάσταση. ∆εν είναι εύκολο», εξηγεί η κυρία Νικάκη, προσθέτοντας ότι η Soreli αντίθετα, για την οποία το πλάνο είναι να φυτευτούν σε πρώτη φάση περί τα 10 στρέµµατα, «δεν χρειάζεται δίχτυ, οπότε είναι πιο εύκολο να την καλλιεργήσει κάποιος».
Με τις κοκκινόσαρκες ποικιλίες η οργάνωση αποφάσισε να µην µπει καν στον κόπο να πειραµατιστεί, διότι, όπως τονίζεται, απαιτούν λίγες ώρες ψύχους και εκτιµάται πως τα όριά τους είναι η Στερεά Ελλάδα. «∆εν µπορεί να ανέβει πιο πάνω γεωγραφικά και να είναι αποδοτική µια κόκκινη ποικιλία. Και για τα κίτρινα έχω έναν µικρό ενδοιασµό ως γεωπόνος και γι’ αυτό και δεν πάµε σε µεγάλες εκτάσεις τώρα στις δοκιµές. Οι όψιµοι παγετοί σε εµάς -άσχετα από την κλιµατική αλλαγή την οποία όλοι βιώνουµε- µου προκαλούν έναν δισταγµό να πάµε πιο δυναµικά», αναφέρει η κυρία Νικάκη και σπεύδει να προσθέσει πως «εγώ πιστεύω πως το πράσινο είναι ο βασιλιάς του ακτινιδίου και επειδή είµαστε στη Β.Ελλάδα όπου ξέρουµε να καλλιεργούµε το πράσινο και να το παράγουµε σωστά και ποιοτικά, το µέλλον µας είναι συνυφασµένο µε αυτό. Αλλά επειδή κάποια δίκτυα αγορών, όπως το Ισραήλ, θέλουν και άλλων αποχρώσεων ακτινίδια, το σκεπτικό µας είναι να έχουµε τη δυνατότητα να τους προσφέρουµε την επιλογή, να καλύπτουµε όλες τους τις ανάγκες, ώστε να τους κρατάµε ως πελάτες και να µην τους στέλνουµε σε άλλα δίκτυα».
Επέκταση του ψυγείου
«Σε επίπεδο υποδοµών ίσως είµαστε από τους λίγους που µπορούµε να καλύψουµε όλα τα ακτινίδια που παράγουµε. Οι ανάγκες για γρήγορες πωλήσεις είναι µικρότερες», σηµειώνει η συνοµιλήτριά µας και αποκαλύπτει πως «ήδη προχωράµε σε επέκταση του ψυγείου. Έχουµε δυνατότητα για 7,5 εκατ. κιλά και µε το νέο που θα ξεπεράσουµε τα 8,3 εκατ. κιλά. Η κατασκευή ξεκίνησε και θα είναι έτοιµο για το 2025. Το υλοποιούµε µέσω του Αναπτυξιακού και θα προσθέσει ένα 10% στη δυναµικότητά µας. Το κόστος είναι µεγάλο και µόνο µια ΟΠ µπορεί να κάνει µια τέτοια επένδυση».