Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νωρίτερα από ποτέ η φετινή πρεμιέρα για το ελληνικό σταφύλι, εντείνεται ο ανταγωνισμός

Πιο πρώιμη από κάθε άλλη χρονιά ήταν η έναρξη της φετινής εμπορικής σεζόν για τα ελληνικά σταφύλια, προσθέτοντας πίεση στην ήδη ανταγωνιστική ευρωπαϊκή αγορά, όπου Ισπανία, Ιταλία και Αίγυπτος διατηρούν δυναμική παρουσία.

«Η συγκομιδή ξεκίνησε πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο, με ποικιλίες όπως το Sugar Crisp να μαζεύονται ήδη από τις 5 Αυγούστου, αντί για την τυπική αρχή στα τέλη Αυγούστου», δήλωσε σε διεθνή μέσα ο Γιώργος Καλλίτσης, γενικός διευθυντής στην εταιρεία Greece’s Youphoria Fruits.

Αυτή η τάση συνεχίστηκε, είπε, μεταξύ άλλων για ποικιλίες όπως το Sweet Globe, το Sweet Celebration και το Jack’s Salute.

«Αυτή τη στιγμή, οι αγορές είναι κορεσμένες με σταφύλια από την Ισπανία, την Ιταλία, ακόμη και την Αίγυπτο», εξήγησε. «Ως αποτέλεσμα, αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε σε περιοχές όπου η καλλιέργεια μόλις ξεκινά. Αναμένουμε να ξεκινήσουμε τη συσκευασία στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, με τη διανομή να ξεκινά από τα μέσα Σεπτεμβρίου και να συνεχίζεται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.»

Οι βασικές ποικιλίες της εταιρείας είναι το Sugar Crisp, το Sweet Globe, το Crimson Seedless και το Jack’s Salute, με συζητήσεις για εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

«Ταυτόχρονα παρακολουθούμε την επερχόμενη καλλιέργεια ακτινιδίων, η οποία αναμένεται να είναι παρόμοια σε όγκο με πέρυσι», αποκάλυψε ο Καλλίτσης. «Το μέγεθος των φρούτων θα πρέπει να είναι λίγο μικρότερο, κάτι που είναι ευνοϊκό, καθώς τα μεγαλύτερα μεγέθη του περασμένου έτους παρουσίαζαν προκλήσεις, ειδικά για τους λιανοπωλητές που προτιμούν φρούτα μεσαίου έως μικρού μεγέθους».

Σύμφωνα με τον Καλλίτση, ο καιρός παραμένει θερμότερος από το συνηθισμένο, αλλά η εταιρεία ελπίζει σε πιο δροσερές συνθήκες καθώς εξελίσσεται ο Σεπτέμβριος, προκειμένου να διασφαλιστεί μια πιο ομαλή περίοδος συγκομιδής.

Φέτος, η Youphoria σχεδιάζει να εξάγει ακτινίδια στην Ταϊλάνδη και τη Νότια Κορέα μέσω των υφιστάμενων εταίρων της, με δυνατότητα επέκτασης και στην Ινδία.

«Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα επηρεάζουν τους εμπορικούς δρόμους προς αυτούς τους προορισμούς», είπε ο Καλλίτσης. «Δυστυχώς, η Ασία δεν έχει πλέον τις ίδιες δυνατότητες για την επιχείρηση ακτινιδίων όπως παλιά. Στην Κίνα, η ικανότητα να συμβαδίζει με τις αυξήσεις των τιμών έχει μειωθεί και οι όγκοι των εισαγωγών έχουν μειωθεί σημαντικά προς όφελος της τοπικής παραγωγής».

Με πληροφορίες από eurofruit

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σε ενιαίο εμπορικό «καλάθι» θα τοποθετούνται, εφεξής, μια σειρά από εμβληματικά προϊόντα, νωπά και μεταποιημένα, της ελληνικής γης, με στόχο το «ξεκλείδωμα» απαιτητικών αγορών...

REPORTS

Παραγωγική παρουσία στην Ελλάδα, µε έµφαση στο κίτρινα ακτινίδια, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασµού, µε παγκόσµια εµβέλεια, που αποσκοπεί στο να δηµιουργήσει το...

REPORTS

Γονίδιο που υπόσχεται να εξαφανίσει τον ιό της καστανής ρυτίδωσης τομάτας (ToBRFV) φέρνει η ολλανδική εταιρεία Enza Zaden και το ενσωματώνει σε όλες τις...

REPORTS

Μεγάλες διαφοροποιήσεις παρουσιάζει διεθνώς η αγορά κρεμμυδιών, με τις τιμές και την προσφορά να ποικίλουν ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή και τις συνθήκες.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην καρδιά των Φιλιατρών, εκεί όπου χτυπά ο παλµός της θερµοκηπιακής καλλιέργειας στην Πελοπόννησο, δραστηριοποιείται ο γεωπόνος Γρηγόρης Σµυρνής, ιδιοκτήτης της «ΑΓΡΟΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ». Στο

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ο 34χρονος Νικόλαος Σάββας, από τον Λόφο Πιερίας, δηλώνει αθεράπευτα… άρρωστος µε την καλλιέργεια της επιτραπέζιας τοµάτας και για χάρη της, όπως παραδέχεται αφοπλιστικά,...

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.