Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι Έλληνες παραγωγοί φράουλας στοχεύουν τη βιωσιμότητα

Αν και ο τομέας της παραγωγής φράουλας αρκετές φορές αντιμετωπίζει προκλήσεις, στην Ελλάδα οι παραγωγοί θέτουν ως προτεραιότητα τη βιωσιμότητα, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Πολυδωρόπουλο, γεωπόνο στον παραγωγό Labidino. Ο ίδιος μάλιστα, εξηγεί σε συνέντευξη στο Fruitnet πως οι παραγωγοί λαμβάνουν υπόψη τόσο την υπεύθυνη χρήση του νερού όσο και τη ελάχιστη δυνατή ρύπανση του περιβάλλοντος.

Όπως λέει ο ίδιος, με εξαγωγές σε Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία, Σερβία και Κύπρο, προσπαθούν να παρατείνουν τις πωλήσεις με ποικιλίες που έχουν καλύτερη διάρκεια ζωής. Οι αγορές μάλιστα της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ρουμανία, η Λετονία, η Εσθονία και η Λιθουανία βρίσκονται υπό ανάπτυξη και αναζητούν ολοένα και περισσότερο φράουλες εκτός εποχής.

Υπογραμμίζει πως το επόμενο μεγάλο σημαντικό σημείο στη γεωργία, είναι ηαειφορία. “Η ανάπτυξη χωρίς κατάχρησηφυσικών πόρων και ρύπανση του περιβάλλοντος αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα για εμάς” είπε ο κ. Πολυδωρόπουλος. Εργαζόμενοι προστατεύοντας την βιοποικιλότητα, για την επόμενη σεζόν θα εφαρμόσουν στο αγρόκτημά το πρόγραμμα Άνοιξη για να διασφαλιστεί η υπεύθυνη χρήση του νερού. Ακόμη, σύμφωνα με τον Πολυδωρόπουλο, έχουν δημιουργήσει ηλιακούς συλλέκτες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που ήδη καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που χρησιμοποιούν στο συσκευαστήριο.

Δεν παραλείπει μάλιστα να αναφερθεί στο θέμα της συσκευασίας, ένα θέμα μείζονος σημασίας λόγω της μεγάλης ποσότητας απορριμμάτων και των επιπτώσεων που έχουν στο περιβάλλον. Αν και λέει πως η πλαστική συσκευασία είναι ιδανική για ευπαθή φρούτα όπως οι φράουλες και είναι ο πιο πρακτικός τρόπος για τους καταναλωτές να μεταφέρουν τα φρούτα στο σπίτι τους, οι ίδιοι ως επί το πλείστον χρησιμοποιούν κιβώτια από χαρτόνι, παρόλο που οι χάρτινες συσκευασίες στην Ελλάδα είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, καταλήγει.

Πηγή:Fruitnet

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Αίσθημα αβεβαιότητας και χαμηλή ζήτηση σημαδεύουν τη φετινή σεζόν για τα ελληνικά μήλα, με όγκους φρούτων να συσσωρεύονται σε ψυκτικούς θαλάμους. Η Ματούλα Κατσίκα,...

REPORTS

Με µεγαλύτερο συσκευαστήριο, πρόσθετους ψυκτικούς θαλάµους και σύγχρονο µηχανολογικό εξοπλισµό, τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, ετοιµάζεται να µπει στη φετινή συγκοµιστική περίοδο του κερασιού, που...

REPORTS

Η ελληνική παραγωγή βερίκοκου προβλέπεται 6% κάτω σε σχέση με πέρυσι, αλλά και υψηλότερη 13% από το μέσο όρο 5ετίας, με τις πρώτες προβλέψεις...

REPORTS

Μειωμένη συνολική παραγωγή σημείωσε η φετινή ελληνική σεζόν πορτοκαλιού. Επιπλέον, οι εξαγωγείς βρέθηκαν αντιμέτωποι με έντονο διεθνή ανταγωνισμό, γεγονός που επιβράδυνε τη ζήτηση.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.

REPORTS

Καταλύτη για την µετατροπή της «ευκαιριακής» ευφορίας στα εσπεριδοειδή σε µία µόνιµη ανάπτυξη του κλάδου πρέπει να αποτελέσουν οι διεθνείς συγκυρίες που έκαναν µέχρι...

REPORTS

Στα κηπευτικά η εµφάνιση και το µέγεθος πληρώνεται πολύ καλά. Το χάσµα µεταξύ της πρώτης ποιότητας ντοµάτας και της µέσης είναι συνήθως µεγαλύτερη των...