του Γιάννη Ρούπας
Την Παρασκευή, 5 Απριλίου, οι ισπανικές αρχές εξέδωσαν συναγερμό για παρτίδες με πεπόνια που εισάγονται από το Μαρόκο, δηλώνοντας ότι τα φορτία περιείχαν «δυνητικά επικίνδυνα» επίπεδα φυτοφαρμάκων. Σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ο συναγερμός δεν προσδιόριζε την ποικιλία και τον εξαγωγέα του εν λόγω φορτίου. Σε απάντηση στις αυξανόμενες ισπανικές προειδοποιήσεις, αρκετοί μαροκινοί εξαγωγείς κατηγορούν την Ισπανία ότι οπλοποιεί και καταχράται το σύστημα RASSF και το χρησιμοποιεί ω εργαλείο αθέμιτου ανταγωνισμού.
Σε δηλώσεις του στο Fresh Plaza, ο Ahmed Bouljid, Μαροκινός εξαγωγέας λέει: «Αρκετά πια. Οι Ισπανοί κάνουν κατάχρηση των ψεύτικων ειδοποιήσεων της RASSF. Το έκαναν πρόσφατα με τα καρπούζια και τον περασμένο μήνα με τις φράουλες. Συνεχίζουν να το κάνουν γιατί λειτουργεί και περνάει ατιμώρητο».
Ο εξαγωγέας συνεχίζει: «Είναι πάντα το ίδιο μοτίβο. Κάνουν αβάσιμες κατηγορίες, αποκρύπτοντας πολλές λεπτομέρειες, στο πλαίσιο εκστρατειών δυσφήμισης για να πλήξουν τη μαροκινή καταγωγή. Στη συνέχεια μαθαίνουμε ότι οι κατηγορίες αυτές είναι ψευδείς και τους αποδεικνύουμε το αντίθετο, αλλά η ζημιά έχει ήδη γίνει. Αυτές οι μέθοδοι πρέπει να σταματήσουν».
“Περιέργως, τα προβλήματα εντοπίζονται μόνο όταν τα εν λόγω προϊόντα βρίσκονται σε άμεσο ανταγωνισμό με τους Ισπανούς παραγωγούς. Και είναι πάντα η Ισπανία που εντοπίζει αυτά τα προβλήματα. Γιατί ποτέ δεν είναι άλλη χώρα ή άλλα προϊόντα;”, εξηγεί.
Ο εξαγωγέας υπογραμμίζει τους «αυστηρούς» ελέγχους που υφίστανται τα μαροκινά προϊόντα πριν εξαχθούν: «Έχουμε δύο φορείς ελέγχου που είναι αυστηροί και ασυμβίβαστοι, την ONSSA και την Morocco Foodex. Απολύτως κάθε φορτίο που φεύγει από τη χώρα υπόκειται σε σχολαστικούς ελέγχους από αυτούς τους δύο οργανισμούς. Κάθε αποστολή είναι άψογα ανιχνεύσιμη».
Ο Bouljid καταλήγει: «Κανένας Μαροκινός παραγωγός ή εξαγωγέας δεν θα πυροβολήσει τα πόδια του, θέτοντας σε κίνδυνο την επιχείρησή του και τη μαροκινή αγροτική βιομηχανία γενικότερα, εξάγοντας ένα προϊόν που δεν πληροί τα πρότυπα προορισμού».