Connect with us

Αναζήτηση

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέργειες στα ακτινίδια της Καβάλας που δίνουν άριστο καρπό και υψηλές αποδόσεις

Στην άτυπη «κούρσα», που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια διεθνώς κι οδηγεί το ελληνικό ακτινίδιο προς την κορυφή του βάθρου, τουλάχιστον σε επίπεδο βορείου ηµισφαιρίου, η πεδιάδα του Νέστου έχει εξελιχθεί σε σηµαντικό «παίκτη», µε καθοριστική συµβολή στην επιτυχή πορεία που ακολουθεί η καλλιέργεια στη χώρα.

Αξιοποιώντας τα εύφορα εδάφη που έχει δηµιουργήσει η παρουσία του ποταµού Νέστου, αλλά και την τεχνογνωσία που ανέπτυξαν γύρω από την καλλιέργεια οι παραγωγοί, µε επίκεντρο τη Χρυσούπολη, ο τοπικός κάµπος, σε κάτι παραπάνω από δύο δεκαετίες, γέµισε µε περισσότερα από 23.000 στρέµµατα ακτινιδίων. «Η βούληση των παραγωγών, η ορθή καθοδήγηση από συµβούλους, το χώµα, γιατί έχουµε πολύ καλής σύστασης εδάφη και ελαφριά χωράφια, το πολύ καλής ποιότητας νερό και τα καλά εργαλεία σε επίπεδο θρέψης και φυτοπροστασίας, είναι το κλειδί για την επιτυχία της καλλιέργειας. ∆εν υπάρχει κανείς περιοριστικός παράγοντας», θα πει στην Agrenda η Αριστέα Νικάκη, γεωπόνος στην ΕΑΣ Καβάλας.

Καρπός που αντέχει στο χρόνο

Από τη θέση της διευθύντριας στην τεχνική υπηρεσία της οργάνωσης και µε µακρά εµπειρία στο πεδίο, η κ. Νικάκη µας αναφέρει πως για την ΕΑΣ Καβάλας το ακτινίδιο αποτελεί εµβληµατική καλλιέργεια και µαζί µε την ελιά και το σπαράγγι, λόγω εξαγωγικού προσανατολισµού, είναι τα προϊόντα που την κράτησαν όρθια στη δύσκολη περίοδο της κρίσης. Οι εξαγωγές όµως, ιδίως όσο µεγαλώνουν οι όγκοι της παραγωγής και δυσκολεύουν οι συνθήκες διεξαγωγής τους, από εξωγενείς παράγοντες όπως η αναταραχή στη διώρυγα του Σουέζ που έχει αυξήσει σε 35, από 23, τις ηµέρες του ταξιδιού για προορισµούς στη νοτιοανατολική Ασία, απαιτούν προϊόντα που να αντέχουν στο χρόνο χωρίς να µαλακώνουν.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 968 της Agrenda

 

Σε αυτή τη «µάχη» µε το χρόνο και τους ανταγωνιστές, ένα σηµαντικό «όπλο» στα χέρια του παραγωγού, σύµφωνα µε τη συνοµιλήτριά µας, είναι οι εξατοµικευµένες προτάσεις λίπανσης µε προϊόντα νέας γενιάς της COMPO EXPERT και σύµφωνα µε τις αναλύσεις από τα επιµέρους αγροτεµάχια.

Θρέψη σε επίπεδο αγροτεµαχίου

«Η θρέψη γίνεται εξατοµικευµένα στο χωράφι και όχι στον παραγωγό. Γιατί µπορεί να έχει 5 αγροτεµάχια, µε πέντε διαφορετικής σύστασης εδάφη και πέντε διαφορετικές λιπάνσεις. Το ένα να θέλει περισσότερο ασβέστιο, το άλλο περισσότερο κάλιο, το άλλο άζωτο, και ούτω καθ’ εξής. Στην προσπάθεια αυτή έχουµε αρωγό την COMPO EXPERT, µε την οποία υπάρχει συνεργασία για περισσότερα από 15 χρόνια», σηµειώνει η κ. Νικάκη.

H Aριστέα Νικάκη, γεωπόνος της ΕΑΣ Καβάλας

Η ίδια εξηγεί πως «τα προϊόντα που χρησιµοποιούµε είναι καταρχήν τα ιχνοστοιχεία τους. Είναι σε άριστη και αφοµοιώσιµη µορφή και µε αυτά ξεκινήσαµε. Τα βασικά τους λιπάσµατα δε, καθορίζουν ένα µαγαζί και την αξιοπιστία του. ∆ιότι όταν διαθέτεις δυνατά προϊόντα και brand και έχεις από πίσω σου όλη αυτή την έρευνα και την υποστήριξη και τα καλά τεχνικά προϊόντα, έχεις σύµµαχο την εξέλιξη».

Από 4,5 στους 6 τόνους το στρέµµα

Ένας επιπλέον λόγος που καθιστά τα συγκεκριµένα προϊόντα παραπάνω από εργαλεία δουλειάς, ανάγοντάς τα σε επιτακτική λύση για το πεδίο, είναι η κλιµατική αλλαγή. «Στο νέο κλιµατικό περιβάλλον, το παν είναι να επέµβεις στη φυσιολογία του φυτού και να το βοηθήσεις να αυξήσει ενδογενώς τις άµυνές του, έναντι στρεσογόνων καταστάσεων όπως οι καύσωνες, η έλλειψη νερού, η ξηρασία, οι άνεµοι. Ακόµη και κάτω από τη ρίζα γιατί αναγκαζόµαστε να ποτίζουµε συνέχεια και υπάρχει ο κίνδυνος αυτή να σαπίσει. Πρέπει να θωρακίσεις την άµυνα του φυτού και να το κάνεις ολιστικά. Και αυτό µπορεί να γίνει µε προϊόντα που µόνο εταιρείες µεγάλες, όπως η COMPO EXPERT, µπορούν να προσφέρουν», αναφέρει. Εξηγεί ακόµη πως «εντάσσοντας ανάλογα εργαλεία στην καλλιέργεια, αυξήσαµε τις αποδόσεις κατά 30% τα τελευταία χρόνια και εκεί που το ζητούµενο ήταν οι 4-4,5 τόνοι το στρέµµα, πλέον πιάνουµε σε καλή χρονιά τους 6 τόνους το στρέµµα. Το θετικό είναι -και είµαστε τυχεροί σε αυτό- πως οι παραγωγοί µας είναι πολύ δεκτικοί. Είναι µε ανοικτά τα αφτιά και τα µάτια. Τους βοηθά και το γεγονός ότι το ακτινίδιο περπατάει και όταν αµείβεσαι από µια καλλιέργεια θέλεις µε τέσσερα µάτια να την παρακολουθείς και να επενδύεις σε αυτή».

Από Αριστερά ο Λευτέρης Μελιτζανάς, γεωπόνος και Product Manager, ο Λεωνίδας Λιάµης, δηµοσιογράφος, ο Ιωάννης Γεωργιτζίκης, υπεύθυνος πωλήσεων και ο Στέλιος Μερµελέγκας, παραγωγός.

Στο ρόλο της COMPO EXPERT, να υποστηρίζει τους συνεργάτες της και τις καλλιέργειες τους µε προϊόντα θρέψης ποιοτικά και καινοτόµα, εστίασε ο γεωπόνος και product manager της εταιρείας, Λευτέρης Μελιτζανάς. «Το ακτινίδιο είναι µια από τις σηµαντικότερες καλλιέργειες για την εταιρεία µας. Μέσα στα χρόνια έχουµε σχεδιάσει και εφαρµόσει σε αυτή µια σειρά από τεχνολογίες λιπασµάτων και βιοδιεγερτών. Με τη γνώση αυτή προσαρµόζουµε την πρόταση θρέψης µας ανάλογα µε τις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής και τις προκλήσεις που αντιµετωπίζει ο παραγωγός στο χωράφι του», αναφέρει ο κ. Μελιτζανάς και τονίζει πως «η ΕΑΣ Καβάλας είναι µάλιστα από τους πρώτες συνεργάτες µας στην Ελλάδα που υιοθέτηση την εφαρµογή του TerraPlus® Ca Fluid σε συνδυασµό µε Basfoliar® Spyra SL για ισχυρό αντιστρές και µέγιστη αξιοποίηση του ασβεστίου. Το Basfoliar® Spyra SL είναι η τελευταία λέξη στις τεχνολογίες ενάντια στις περιβαλλοντικές καταπονήσεις, βασισµένο σε εκχύλιµα µικροάλγης, ένας βιοδιεγέρτης που έχει εντάξει στο πρόγραµµα θρέψης της και η ίδια η apoFRUIT στην Ιταλία».

Basfoliar και TerraPlus για ισχυρό αντιστρές

Στη σηµασία της προσαρµογής των εισροών στα µέτρα της κάθε χρονιάς και στην καλή του εµπειρία µε τα προϊόντα θρέψεις της COMPO EXPERT στάθηκε κατά την συνοµιλία µε την οµάδα της Agrenda ο έµπειρος παραγωγός, Στέλιος Μερµελέγκας από το ∆ήµο Χρυσούπολης.

«Όταν τα δέντρα είναι ταλαιπωρηµένα όπως φέτος από σπασίµατα, από τον αέρα, το χαλάζι, η θρέψη είναι µια διαδικασία που αποκτά ακόµη µεγαλύτερη σηµασία. Αυτά όµως δεν γίνονται χωρίς εξειδικευµένα σκευάσµατα. Αν και ο κάµπος µας είναι ένας από τους πιο πλούσιους στην Ελλάδα, είµαστε στο 2%-2,5% όσον αφορά στην οργανική ουσία, θέλουµε το κάτι παραπάνω. Έχουµε τεράστιες απαιτήσεις από τα δέντρα και όταν ζητάς από το δέντρο αντί για 40 κιλά, 100 κιλά και ταυτόχρονα να σου βγάλει και καινούρια κλαδιά και να είναι υγιή, αντιλαµβάνεσαι ότι οι απαιτήσεις του σε θρέψη είναι πολύ µεγάλες. Πολύ περισσότερο όταν τα δέντρα είναι ταλαιπωρηµένα από διάφορους παράγοντες, όπως σας εξήγησα», αναφέρει ο έµπειρος παραγωγός, συµπληρώνοντας πως «σε ό,τι αφορά στα προϊόντα θρέψης της COMPO EXPERT, επειδή µου αρέσει πολύ να πειραµατίζοµαι ως παραγωγός, µπορώ να πω ανεπιφύλακτα από την εµπειρία µου στη χρήση τους, ότι ανήκουν στην top κατηγορία».

«∆οκιµάζουµε κάθε χρόνο καινούρια προϊόντα µε την καθοδήγηση των γεωπόνων µας και επειδή καλλιεργούµε ως οµάδα 3.500 στρέµµατα ακτινίδια, στη Χρυσούπολη και στα παρανέστια χωριά, αλλά και στα χωριά προς τη θάλασσα, έχουµε ένα ευρύ δείγµα και µπορούµε έτσι να πούµε ότι ένα προϊόν κάνει για αυτή τη συγκεκριµένη δουλειά και στη συγκεκριµένη περιοχή. Η εξατοµίκευση είναι πλήρης», επισηµαίνει και σπεύδει να προσθέσει πως «την περσινή χρονιά ρίξαµε παραπάνω λιπάσµατα και διαφυλλικά και το αποτέλεσµα µας δικαίωσε. Είχαµε µεγάλη παραγωγή, ποιοτικά φρούτα και πιάσαµε και καλή τιµή».

Αναφερόµενος στη στενή συνεργασία µε τους παραγωγούς, ο Ιωάννης Γεωργιτζίκης, υπεύθυνος πωλήσεων της COMPO EXPERT για τις Σέρρες και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, τονίζει ότι αυτή είναι επιτυχής σταθερά, γιατί βασίζεται σε κοινές αξίες όπως η καινοτοµία και η αφοσίωση. «Η εναρµόνιση αυτή των αρχών µας, έχει αποτελέσει το θεµέλιο για την µακρόχρονη πορεία µας. Μαζί έχουµε την δυνατότητα να διευρύνουµε στοχευµένες λύσεις και να δοκιµάζουµε νέα προϊόντα που ανταποκρίνονται άµεσα στις ανάγκες τις εκάστοτε καλλιέργειας», τονίζει και προσθέτει: «Πιστεύουµε πως η συνδυασµένη τεχνογνωσία µας έχει αποδώσει πολλά σηµαντικά αποτελέσµατα. Η δέσµευση µας στην ποιότητα και την καινοτοµία συνεχίζει να µας καθοδηγεί, εξασφαλίζοντας ότι παραµένουµε µπροστά στις προκλήσεις της αγοράς. Είµαστε σίγουροι ότι οι προσπάθειες µας θα συνεχίσουν να αποφέρουν αµοιβαία οφέλη και ανυποµονούµε να προχωρήσουµε µαζί τους στα επόµενα επιτεύγµατα αυτής της συνεργασίας».

Σχετικά Άρθρα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μια καλή ευκαιρία βαθύτερης γνωριµίας µε το εταιρικό όραµα της Bayer για τον τοµέα των θερµοκηπιακών κηπευτικών στην Ελλάδα είχε η συντακτική οµάδα της...

REPORTS

Μέχρι τις 31 Μαΐου καλούνται να υποβάλλουν αιτήσεις για φυτοϋγειονομική πιστοποίηση οι εξαγωγικοί φορείς που θέλουν να προωθήσουν νωπούς καρπούς ακτινιδίων κατά την εξαγωγική...

REPORTS

Με ιστορικό ρεκόρ υψηλών τιµών ρίχνει αυλαία η τρέχουσα εµπορική σεζόν για το ελληνικό ακτινίδιο, σε µια χρονιά που χαρακτηρίζεται ως εξαιρετική για τους...

FARMING

Σε μια προσπάθεια να καθοδηγήσει τους φίλους αγρότες ακτινιδιοπαραγωγούς, ο γεωπόνος και υποψήφιος διδάκτορας εδαφολογίας, κ. Βασίλης Έξαρχος, αυτή τη φορά προσφέρει τις συμβουλές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.

REPORTS

Καταλύτη για την µετατροπή της «ευκαιριακής» ευφορίας στα εσπεριδοειδή σε µία µόνιµη ανάπτυξη του κλάδου πρέπει να αποτελέσουν οι διεθνείς συγκυρίες που έκαναν µέχρι...

REPORTS

«Έκρυθμο» είναι το κλίμα στις τάξεις των παραγωγών του κάμπου της Ημαθίας και της Πιερίας, με την «πολυφορεμένη», πλέον, τακτική της μεταποίησης να τηρεί...