Connect with us

Αναζήτηση

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Παντρεύει ανάγκες αγροτών µε προτιµήσεις καταναλωτών η Bayer

Μια καλή ευκαιρία βαθύτερης γνωριµίας µε το εταιρικό όραµα της Bayer για τον τοµέα των θερµοκηπιακών κηπευτικών στην Ελλάδα είχε η συντακτική οµάδα της Agrenda. Το πεδίο της συνάντησης ήταν οι θερµοκηπιακές εγκαταστάσεις του έµπειρου παραγωγού Αγγελή Κοροβίλα στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, όπου δοκιµάζονται νέες ποικιλίες θερµοκηπιακών αγγουριών της Bayer.

Στη µονάδα, η συνάντηση µε την άρτια καταρτισµένη οµάδα επιστηµόνων της Bayer Vegetable Seeds και τον Key Account Manager της εταιρείας, Βασίλη Αντωνόπουλο, ανέδειξε το όραµα της εταιρείας για τον κλάδο των θερµοκηπιακών κηπευτικών στη χώρα και τη συστηµατική δουλειά που έχει γίνει µέχρι σήµερα.

Η Bayer, εξηγεί ο Βασίλης Αντωνόπουλος, και συγκεκριµένα ο τοµέας των σπόρων κηπευτικών έχει µακρά ιστορία. Επίκεντρο η δηµιουργία ανώτερων γενότυπων, γεγονός που καθιστά την Bayer, µε τα ηχηρά brands Seminis και De Ruiter, µια από τις µεγαλύτερες εταιρείες στον κόσµο και Ηγέτη στην παγκόσµια αγορά. «Η φιλοσοφία µας είναι να ακούµε τις απαιτήσεις της αγοράς και να τις παντρεύουµε µε αυτές των παραγωγών. Το πάντρεµα αυτών των στοιχείων οδηγεί έτσι στο λανσάρισµα 2-3 στοχευµένων εµπορικών ποικιλιών και όχι σε 8-10  υβρίδια ανά είδους κηπευτικού ετησίως, «βοµβαρδίζοντας» κατά κάποιο τρόπο την αγορά. Έτσι λειτουργεί η Bayer», θα συµπληρώσει ο ίδιος.

Με την ίδια στόχευση λειτουργούν και οι συνεργασίες που διατηρεί η Bayer Vegetable Seeds µε κορυφαία ακαδηµαϊκά ιδρύµατα, όπως το ολλανδικό Πανεπιστήµιο του Wageningen.

Καινοτοµία µε γευσιγνωσία κηπευτικών

«Για εµάς στην Bayer, η καινοτοµία δεν είναι απλώς µια απλή λέξη, είναι µέρος της κληρονοµιάς µας και κάτι που µας διαφοροποιεί σε παγκόσµια κλίµακα.

Ως µέρος της συνεχούς έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας και λαµβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς, όσον αφορά τα γευστικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών και την δραστηριότητα της χώρας στις εξαγωγές, οργανώσαµε µία µελέτη σε συνεργασία µε το Πανεπιστήµιο του  Wageningen της Ολλανδίας, για την αξιολόγηση των γευστικών χαρακτηριστικών της νέας ποικιλίας αγγουριού Teseo της Bayer Vegetable Seeds. Η συγκοµιδή της ποικιλίας Teseo πραγµατοποιήθηκε στην περιοχή της Ψαρρής – Φοράδας, στην Κρήτη. Πιο συγκεκριµένα, 102  Ολλανδοί καταναλωτές προσκλήθηκαν στο Bleiswijk της Ολλανδίας, όπου είχαν την δυνατότητα να δοκιµάσουν τη νέα ποικιλία Teseo και να συγκρίνουν τα χαρακτηριστικά της µε το υβρίδιο αναφοράς του ανταγωνισµού» επισηµαίνει ο κ. Αντωνόπουλος.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 968 της Agrenda

 

«Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που εξετάστηκαν ήταν η συνολική γεύση, η υφή, η τραγανότητα, η πικράδα και η µετάγευση. Ενώ η γεύση αποτέλεσε το σηµαντικότερο κριτήριο επιλογής αγγουριών για τους συµµετέχοντες της έρευνας, µε βάση τα ανωτέρω ποιοτικά χαρακτηριστικά, στα εξεταζόµενα αγγούρια δεν παρατηρήθηκαν στατιστικώς σηµαντικές διαφορές στη γεύση µεταξύ του υβριδίου της Bayer και αυτού του ανταγωνισµού. Η µόνη στατιστικώς σηµαντική διαφορά ήταν η µετάγευση, δηλαδή το κατά πόσο έµεινε η γεύση του αγγουριού στο στόµα του καταναλωτή. Εκεί το αγγούρι Teseo, έδειξε στατιστικώς καλύτερα αποτελέσµατα σε σχέση µε το υβρίδιο αναφοράς του ανταγωνισµού. «To Τeseo, αποτελεί αυτή την στιγµή ένα από τα αποδοτικότερα υβρίδια της αγοράς και εργαλείο στα χέρια του παραγωγού» εξήγησε η Anita Torth, Cucumber VEG Market Development EMEA.

Πλάνο από drone της θερμοκηπιακής μονάδας στην οποία δοκιμάζονται τα υβρίδια αγγουριών της Βayer στα Φιλιατρά Μεσσηνίας.

Αυτή η έρευνα, συµπλήρωσε ο Βασίλης Αντωνόπουλος, αναδεικνύει την φιλοσοφία µας για την σύνδεση των αναγκών της ευρωπαϊκής αγοράς µε τις απαιτήσεις των παραγωγών ενώ ταυτόχρονα µας έδωσε και µια πρώτη εικόνα των διαφορών που µπορεί να υπάρχουν σε ποικιλίες αγγουριάς, καθώς και νέες καινοτόµες ιδέες που θα εφαρµοστούν τόσο το 2024 όσο και το 2025 και σε άλλα λαχανικά» σηµειώνει ο ίδιος.

Επιπροσθέτως, λαµβάνοντας υπόψη τον εξαγωγικό χαρακτήρα της χώρας, µέσω της παραπάνω µελέτη συµβάλλαµε στην ενίσχυση του εµπορικού ονόµατος της Ελλάδας, ως χώρα παραγωγής ποιοτικών προϊόντων τα οποία µπορούν «να σταθούν» σε οποιαδήποτε αγορά του κόσµου, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνόπουλος.

 


Συγκομιδή ποικιλίας Τeseo στην Ψαρρή – Φοράδα της Κρήτης

Το Teseo, αγγούρι από το γενετικό υλικό της Bayer, µε υψηλό πακέτο αντοχών σε ασθένειες, µε αυξηµένες παραγωγές και ποιοτικά χαρακτηριστικά αποτελεί το πλέον αξιόπιστο σύµµαχο.

Νέες ποικιλίες µε ανοχή στον ιό ToBRFV στη ντοµάτα

Με 3 νέα εµπορικά υβρίδια ντοµάτας, κατά του ιού ToBRFV, ενισχύεται ακόµα περισσότερο η φαρέτρα του παραγωγού, έχοντας δίπλα του επώνυµα προϊόντα, µε την αξιοπιστία της Bayer. Η τοµάτα είναι από τις σηµαντικότερες καλλιέργειες τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ίδια την Bayer, όπως εξηγεί ο Βασίλης Αντωνόπουλος. Η έρευνα και ανάπτυξη νέου πολλαπλασιαστικού υλικού τοµάτας αποτελεί πρωταρχικό στόχο της εταιρείας. «Συνυπολογίστε πως η εταιρεία µας ήταν η πρώτη στον κόσµο που λάνσαρε υποκείµενα τοµάτας (Rootstock) και µεταξύ των πρώτων στον κόσµο που δηµιούργησε υβρίδια τοµάτας ανθεκτικά στους ιούς. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγµή δοκιµάζουµε νέα υβρίδια που µπορούν να ανταπεξέλθουν στις επικρατούσες συνθήκες και κύριος στόχος µας είναι τα υβρίδια µε υψηλή ανοχή στον ιό ToBRFV (ιός Καστανής Ρυτίδωσης) που έχει πάρει παγκόσµιες διαστάσεις».


Ο Αγγέλης Κοροβίλας, παραγωγός θερμοκηπιακών κηπευτικών

Οι Έλληνες παραγωγοί φαίνεται πως έχουν να περιµένουν πολλά ως λύσεις από το γενετικό υλικό της Bayer ενάντια στον ToBRFV. Η εταιρεία έχει δοκιµάσει εδώ και τρία χρόνια αρκετά υβρίδια µε ανοχή στον ιό µε εξαιρετικά αποτελέσµατα όσον αφορά τόσο στα ποσοτικά όσο και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υβριδίων. Στην Ελλάδα, εκτός από την Ferreira που είναι ήδη εµπορικά διαθέσιµο, η εταιρεία εµπλουτίζει το χαρτοφυλάκιό της και µε άλλα υβρίδια που ανταποκρίνονται αποτελεσµατικά στο κλίµα της περιοχής, αποτελώντας ισχυρούς συµµάχους κατά του ιού ToBRFV. Στο ερώτηµα για ποιο λόγο να διαλέξει κάποιος την Bayer, ο Βασίλης Αντωνόπουλος εξήγησε πως «η γνώση και η εµπειρία στον τοµέα της βελτίωσης φυτών, η αξιοπιστία και η προσφορά προϊόντων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς, αποτελούν σηµαντικά κριτήρια επιλογής του τελικού υβριδίου από τον παραγωγό. Στην Bayer, δεν στοχεύουµε απλά στην ικανοποίηση µόνο αυτών των κριτηρίων, αλλά προσπαθούµε, µε επίκεντρο τον παραγωγό και τον τελικό καταναλωτή, να είµαστε ένα βήµα µπροστά, συµβάλοντας µε αυτό το τρόπο στο όραµά µας για «Yγεία και Τροφή για Όλους».

Ταιριάζουν γάντι τα θερµοκήπια στην Ελλάδα

Η συζήτηση της Agrenda µε την οµάδα ειδικών της Bayer περιστράφηκε και γύρω από τα ευρύτερα ζητήµατα της θερµοκηπιακής καλλιέργειας στην Ελλάδα και φυσικά στα πλεονεκτήµατά της. «Υπάρχει πολλή µαγιά στη χώρα για να ανοίξουν περισσότερες εγκαταστάσεις. Η Ελλάδα είναι µια ευλογηµένη χώρα, µε πολύ ήλιο. ∆ιαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτηµα στο κόστος ενέργειας σε σχέση µε τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης», ανέλυσε η Anita Torth.

*Στην κεντρική φωτογραφία από αριστερά ο Βασίλης Αντωνόπουλος, Κey Account Manager Bayer Vegetable Seeds, ο Αγγέλης Κοροβίλας, παραγωγός, ο Γιάννης Ρούπας, δημοσιογράφος της Agrenda, η Αnita Torth, Cucumber VEG Market Development EMEA, η Ιvett Koscis, τμήμα R&D EMEA και η Edit Szalontai, Τesting Research EMEA.

Σχετικά Άρθρα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Στην άτυπη «κούρσα», που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια διεθνώς κι οδηγεί το ελληνικό ακτινίδιο προς την κορυφή του βάθρου, τουλάχιστον σε επίπεδο βορείου ηµισφαιρίου,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.

REPORTS

Καταλύτη για την µετατροπή της «ευκαιριακής» ευφορίας στα εσπεριδοειδή σε µία µόνιµη ανάπτυξη του κλάδου πρέπει να αποτελέσουν οι διεθνείς συγκυρίες που έκαναν µέχρι...

REPORTS

«Έκρυθμο» είναι το κλίμα στις τάξεις των παραγωγών του κάμπου της Ημαθίας και της Πιερίας, με την «πολυφορεμένη», πλέον, τακτική της μεταποίησης να τηρεί...