Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αποτύπωμα καιρού ρυθμιστής των τιμών στο επιτραπέζιο σταφύλι

Πηγή» του κακού για τη δύσκολη χρονιά που καλούνται να αντιµετωπίσουν οι παραγωγοί επιτραπέζιου σταφυλιού αποτελεί ο καιρός που οδήγησε σε µια «πανδηµία περονόσπορου» µε σηµαντικές υποβαθµίσεις στην ποιότητα αλλά και αυξηµένη καλλιεργητική δαπάνη.

Οι βροχές, οι υψηλές υγρασίες και θερµοκρασίες, έρχονται ως συνέχεια µιας καταστροφικής για πολλούς παραγωγούς, εµπορικής περιόδου, το 2022, που είδε τις µέσες τιµές για τους πιο εµπορικούς τύπους επιτραπέζιων σταφυλιών να κυµαίνονται µεταξύ των 50 λεπτών και των 80 λεπτών. Μάλιστα αυτά τα οριακά επίπεδα τιµών που βρίσκονται στο σύνορο του break even, αφορούν σε ποικιλίες που είχαν «ακουστεί» αρκετά στο παρελθόν.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι αρκετά σταφύλια δεν συγκοµίστηκαν καν πέρυσι, ειδικά σε ποικιλίες όπως τα Italia, ενώ στη συνέχεια πολλά είναι τα κτήµατα που αφέθηκαν στην τύχη τους, κάτι που σε συνδυασµό µε τις καιρικές συνθήκες της φετινής άνοιξης, δυσκόλεψαν το έργο και για τους επίµονους παραγωγούς που έτυχε να γειτνιάζουν µε παρατηµένα αµπέλια.

Αν και ακόµα δεν υπάρχουν στην εγχώρια αγορά όγκοι ικανοί να διαµορφώσουν τιµές, οι πρώτες ποσότητες προέρχονται από Κρήτη και Κόρινθο, µε τις ποικιλίες Prime και Starlight, ενώ στο τελευταίο στάδιο της ωρίµανσης είναι οι σουλτανίνες. Το εµπόριο φέρεται να µην έχει ακόµα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, αφού προς ακόµα δεν έχει ξεκινήσει η εξαγωγή.  Όπως µεταφέρει στο Fresher  ο Νίκος Μαυρίδης, επικεφαλής της Οµάδας Παραγωγών από την Καβάλα, Simvolo, αν και υπάρχει φέτος µια αποκλιµάκωση σε έξοδα που σχετίζονται µε τα µεταφορικά και τις συσκευασίες, η καλλιεργητική δαπάνη µέχρι ένα βαθµό διατηρήθηκε στα αντίστοιχα µε τα περσινά επίπεδα, µε τις όποιες υποχωρήσει στις τιµές των λιπασµάτων, να ισοσταθµίζονται από  τις αυξηµένες φροντίδες και ανάγκες φυτοπροστασίας που προέκυψαν εξαιτίας του καιρού.

Επίσης, σε υψηλά επίπεδα παραµένουν και τα µεροκάµατα, µε τη χρονιά φέτος να διακυβεύει εν πολλοίς τη δυναµική της καλλιέργειας στη χώρα, η οποία οµολογουµένως βρίσκεται σε πτωτικό κανάλι. Ενθαρρυντικός παράγοντας πάντως για την προοπτική των τιµών είναι η µειωµένη προσφορά, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, δεδοµένου του αποτυπώµατος που αφήνει πίσω του ο περονόσπορος, όσο και στο εξωτερικό. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι βασικοί ανταγωνιστές του ελληνικού επιτραπέζιου σταφυλιού, δυσκολεύονται να συλλέξουν τις ποσότητες που θα ήθελαν, αφού από τη µία η Ισπανία αντιµετωπίζει ακόµα και τώρα προβλήµατα ξηρασίας, ενώ από την άλλη η καλλιέργεια στην Ιταλία ήρθε, όπως και στην Ελλάδα, αντιµέτωπη µε ακραία καιρικά φαινόµενα που οδήγησαν σε ζητήµατα µε τον περονόσπορο.

Σχετικά Άρθρα

FARMING

Σε μία προσπάθεια να καθοδηγήσει τους φίλους αγρότες ακτινιδιοπαραγωγούς, ο γεωπόνος και υποψήφιος διδάκτορας εδαφολογίας, κ. Βασίλης Έξαρχος, αναδεικνύει τα τρία κρίσιμα κριτήρια για...

REPORTS

Προσπάθειες με στόχο την μείωση των πληθυσμών εντομολογικών εχθρών και αρχικών μολυσμάτων μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών γίνονται κατά τη χειμερινή περίοδο του λήθαργου σε...

REPORTS

Το ελληνικό Υπουργείο Γεωργίας ενέκρινε την επείγουσα χρήση του βιολογικού εντομοκτόνου SPEAR LEP στην Ελλάδα το οποίο θα είναι διαθέσιμο στους καλλιεργητές για χρήση...

REPORTS

Προοπτικές περαιτέρω εξοικείωσης του ισπανικού καταναλωτικού κοινού με πρόσθετα ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα εξέτασε το διαδικτυακό σεμινάριο που διοργάνωσε το Ισπανοελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο, υπό...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.

REPORTS

Καταλύτη για την µετατροπή της «ευκαιριακής» ευφορίας στα εσπεριδοειδή σε µία µόνιµη ανάπτυξη του κλάδου πρέπει να αποτελέσουν οι διεθνείς συγκυρίες που έκαναν µέχρι...

REPORTS

Στα κηπευτικά η εµφάνιση και το µέγεθος πληρώνεται πολύ καλά. Το χάσµα µεταξύ της πρώτης ποιότητας ντοµάτας και της µέσης είναι συνήθως µεγαλύτερη των...