Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Δίνοντας αξία στo ΠΟΠ μήλο Πιλαφά με 100 στρέμματα και συσκευαστήριο στην Τεγέα

Ο Γιώργος και ο Άγγελος Κυριακούλης, διατηρώντας βαθιές ρίζες στον πρωτογενή τοµέα καθώς η οικογένειά τους µπήκε για πρώτη φορά στα χωράφια το 1890, αποφάσισαν το 2020 να αξιοποιήσουν τις οικογενειακές εκτάσεις, εισερχόµενοι στην τυποποίηση και έχοντας ως κύριο παραγόµενο προϊόν την τοπική ποικιλία µήλων Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως.

Μαζί µε τους γονείς τους, Βασιλική και Ανδρέα Κυριακούλη, σκέφτηκαν ότι ήταν η κατάλληλη στιγµή να αυτονοµηθούν και να επενδύσουν σε ιδιόκτητο τυποποιητήριο φρούτων στην περιοχή της αρχαίας Τεγέας. Με καλλιέργειες έκτασης περί τα 100 στρέµµατα, σε υψόµετρο 650 µέτρων, η οικογένεια Κυριακούλη εκτός από ΠΟΠ µήλα Πιλαφά Τριπόλεως, παράγει και άλλες ποικιλίες όπως Starking και Fuji, ενώ µέρος των καλλιεργειών αποτελείται από βύσσινα, κεράσια, αχλάδια, πατάτες.

Ο Γιώργος Κυριακούλης σπούδασε Χηµικός Μηχανικός και ο Άγγελος Κυριακούλης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός. Στην περίοδο της πανδηµίας αποφάσισαν να υποστηρίξουν το επάγγελµα του πατέρα τους. Πλέον, είναι εκείνοι που έχουν αναλάβει την ευθύνη λειτουργίας και εξέλιξης της οικογενειακής επιχείρησης.

«Οι αρχικές διεργασίες για το τι θα κάναµε σε σχέση µε την πρωτογενή παραγωγή, εξελίχθηκαν σε αποφάσεις περίπου το 2019. Ακολούθησα την πρωτοβουλία του αδερφού µου, που ήθελε να βοηθήσει την οικογένεια, δεδοµένου ότι υπάρχει µία µακροχρόνια παράδοση στην αγροτική παραγωγή. Θελήσαµε να αναβαθµίσουµε τη διαδικασία της παραγωγής, να δηµιουργήσουµε ετικέτα και να αναδείξουµε το µήλο ΠΟΠ Πιλαφά, το οποίο για αρκετά χρόνια είχε χάσει την δηµοτικότητά του. Προσπαθούµε πλέον να το επαναφέρουµε στην αγορά, σε µία θέση που πιστεύουµε ότι του αξίζει» αναφέρει ο κ. Κυριακούλης.

Μεγαλύτερη αυτονομία και επαφή με τον καταναλωτή μέσω τυποποίησης

Το επόµενο διάστηµα τα δύο αδέρφια θα δοκιµάσουν νέες καλλιέργειες όπως iceberg, ντοµάτα, αγγούρι και αρκετά ακόµα κηπευτικά. Ωστόσο, δεν έχουν καταλήξει ποια από αυτά θα καλλιεργηθούν συστηµατικά. Αρχικά θα προχωρήσουν σε συµβατική καλλιέργεια, µε στόχο να δηµιουργήσουν και θερµοκήπιο.

Όπως λέει η Βασιλική Κυριακούλη, «η απόφασή µας να κάνουµε µόνοι µας την τυποποίηση µας προσέφερε µεγαλύτερη αυτονοµία, ενώ καταφέραµε να αποκτήσουµε καλύτερη επαφή µε τον τελικό καταναλωτή, ο οποίος άρχισε να γνωρίζει ότι τα µήλα που αγοράζει προέρχονται από το Κτήµα TeGaia. Τα κτήµατά µας βρίσκονται στην ορεινή περιοχή της Τεγέας και η συνολική τους έκταση υπερβαίνει τα 100 στρέµµατα. Η ετήσια παραγωγή σε µήλα ανέρχεται σε περίπου 200 τόνους».

Ένα σηµαντικό µέρος της παραγωγής διοχετεύεται σε µεγάλες αλυσίδες σούπερ µάρκετ όπως ο Κρητικός και ο Μασούτης. Στα σχέδια της οικογένειας Κυριακούλη, είναι να επενδύσει προσεχώς σε νέα συσκευαστική µηχανή, η εγκατάσταση της οποίας αναµένεται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του καλοκαιριού. Σκοπός της επένδυσης είναι η µικροσυσκευασία των µήλων σε δισκάκι και όχι µόνο σε τελάρο όπως σήµερα, κάτι που αποτελεί τάση της αγοράς και απαντά στις προτιµήσεις των καταναλωτών τον τελευταίο καιρό.

Τα Xαρακτηριστικά του Πιλαφά Τριπόλεως

Το ΠΟΠ Πιλαφά Τριπόλεως είναι ένα µήλο µε υπόξινη γεύση και πρασινοκίτρινο χρώµα. «Έχει τραγανή σάρκα και σκληρότητα, ιδίως µετά τη συγκοµιδή του. Ο χρόνος παραµονής του σε ψυγεία µπορεί να φτάσει τους 4 µε 5 µήνες από τη στιγµή που συγκοµίζεται. Βασικός παράγοντας που ευνοεί την ανάπτυξη του µήλου, είναι το µικροκλίµα της περιοχής, που χαρακτηρίζεται από υγρασία και επηρεάζεται από τη λίµνη Τάκα. Οι αποδόσεις του κυµαίνονται από 80 έως και 100 κιλά ανά στρέµµα. Η καλλιέργεια γίνεται σε γραµµική διαµόρφωση παλµέτας», καταλήγει η κ. Κυριακούλη.

Σχετικά Άρθρα

FARMING

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν την ανάπτυξη μιας σειράς ασθενειών στις μηλιές, όπως ο κόκκινος τετράνυχος, το φουζικλάδιο και το ωίδιο. Οι...

SPECIALS

Η απόφαση εισόδου στον πρωτογενή τοµέα ελήφθη το 2014. Ένα ζευγάρι που κατοικούσε στη Θεσσαλονίκη έλαβε την απόφαση να αξιοποιήσει τα οικογενειακά κτήµατα στην...

FARMING

Σε μία προσπάθεια να καθοδηγήσει τους φίλους αγρότες ακτινιδιοπαραγωγούς, ο γεωπόνος και υποψήφιος διδάκτορας εδαφολογίας, κ. Βασίλης Έξαρχος, αναδεικνύει τα τρία κρίσιμα κριτήρια για...

REPORTS

Προσπάθειες με στόχο την μείωση των πληθυσμών εντομολογικών εχθρών και αρχικών μολυσμάτων μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών γίνονται κατά τη χειμερινή περίοδο του λήθαργου σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.

REPORTS

Καταλύτη για την µετατροπή της «ευκαιριακής» ευφορίας στα εσπεριδοειδή σε µία µόνιµη ανάπτυξη του κλάδου πρέπει να αποτελέσουν οι διεθνείς συγκυρίες που έκαναν µέχρι...

REPORTS

Στα κηπευτικά η εµφάνιση και το µέγεθος πληρώνεται πολύ καλά. Το χάσµα µεταξύ της πρώτης ποιότητας ντοµάτας και της µέσης είναι συνήθως µεγαλύτερη των...

REPORTS

Πρόωρες κοπές και «ελληνοποιήσεις» βάζουν «βόμβα» στα θεμέλια της φήμης που έχει «χτίσει», με κόπο, το ελληνικό ακτινίδιο στις αγορές του εξωτερικού και υπονομεύουν...