Προ διετίας ο Γιώργος Ματσούκας και η Ζωή Βρατσκίδου προχώρησαν στη σύσταση οικοτεχνίας µε την ονοµασία Agkathas Farm, αξιοποιώντας της καλλιέργειες ροδάκινου και µήλου, της οποίες µεταποίησαν παράγοντας µία σειρά από προϊόντα, παράλληλα µε την καλλιέργεια βαµβακιού που έχουν αναπτύξει. Στα αγαθά που παράγουν είναι επίσης ο ηλίανθος και το σιτάρι.
∆ηµιούργησαν και τυποποίησαν προϊόντα, τα οποία εµπλούτισαν και µε άλλα συστατικά. Τέτοια παραδείγµατα είναι το άλλειµµα µήλου µε κανναβιδιόλη αλλά και άλειµµα ροδάκινου µε σπόρους chia και τα δύο χωρίς προσθήκη ζάχαρης αλλά µε γλυκαντικό τον χυµό σταφυλιού που χρησιµοποιείται στη συνταγή. Παράγουν επίσης τσάτνεϊ µήλου µε λευκή τρούφα, καθώς και τσάτνεϊ ροδάκινου µε λιναρόσπορο και σινάπι.
Προσεχώς οι δύο αγρότες επιδιώκουν να µεγεθύνουν τη γκάµα των προϊόντων τους, εντάσσοντας σε αυτή και παραδοσιακά αγαθά, όπως το πεστίλι που παράγεται από τον φλοιό του ροδάκινου. «∆εδοµένου ότι ευδοκιµεί ιδανικά στην περιοχή µας το ροδάκινο, θέλουµε να επενδύσουµε σε αυτό. Επιθυµία µας είναι να αυξήσουµε τις ποσότητες παραγωγής, χωρίς να επηρεάσουµε τη διαδικασία µεταποίησης, η οποία πραγµατοποιείται χειρωνακτικά», λέει ο Γιώργος Ματσούκας.
Συνολικά αυτή τη στιγµή oι δύο παραγωγοί έχουν στην ιδιοκτησία τους 140 στρέµµατα, από τα οποία 40 στρέµµατα αποτελούνται από καλλιέργειες συµπύρηνου ροδάκινου, τα 2 στρέµµατα από µηλιές και τα υπόλοιπα από βαµβάκι και σιτάρι.
Το ποιοτικό ροδάκινο συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή
Ο Γιώργος ασχολείται µε τη φροντίδα των καλλιεργειών και η Ζωή µε την παραγωγή και τη µεταποίηση των προϊόντων. «Η φυγή µας από την πόλη συνέπεσε µε συγκυρίες όπως η οικονοµική κρίση, καθώς και η απόκτηση του πρώτου µας παιδιού, µας οδήγησαν στην αναζήτηση µίας καλύτερης ποιότητας ζωής. Είχαµε ήδη περίπου 30 στρέµµατα καλλιέργειας βαµβακιού και αποφασίσαµε να στραφούµε στον αγροτικό τοµέα». Ο πρώτος είχε ως κύρια απασχόληση τη δραστηριότητά του στο τµήµα πωλήσεων βιοµηχανίας ανοξείδωτων κατασκευών.
Η Ζωή, έχοντας στο βιογραφικό της σπουδές τεχνολόγου-γεωπόνου στο τµήµα ∆ιοίκησης Γεωργικών Εκµεταλλεύσεων, εργάστηκε αρχικά στον πρώην ΕΛΟΓΑΚ και στη συνέχεια στην Ολυµπιακή ως αεροσυνοδός. Η ίδια παρακολούθησε µαθήµατα στην Αµερικανική Γεωργική Σχολή, ενώ σε µικρό διάστηµα η οικοτεχνία εντάχθηκε στο πρόγραµµα επιτάχυνσης της Νέας Γεωργίας Νέας Γενιάς και συγκεκριµένα στο «Αγροανέλιξη» ως µία από τις 12 καλύτερες ιδέες για διαφοροποιηµένα τρόφιµα το 2023.
«Η απόφασή µας να φύγουµε από τη Θεσσαλονίκη, ελήφθη καθότι ο άντρας µου µε προέτρεψε να αλλάξουµε επαγγελµατικό προσανατολισµό, λέγοντάς µου πως εάν δεν το κάναµε σύντοµα θα αντιµετωπίζαµε βιοποριστικό πρόβληµα, λόγω της οικονοµικής κρίσης. Χρειάστηκε να περάσουν 8 χρόνια για να λάβουµε φρούτα υψηλής ποιότητας και τα δέντρα µας να αποδώσουν το µέγιστο των δυνατοτήτων τους. Επιθυµία µας ήταν να δώσουµε αξία στα φρούτα µας, καθότι είχαµε την αίσθηση ότι πουλώντας τα στους εµπόρους τα υποτιµούσαµε. Έτσι επιλέξαµε τα µεταποιήσουµε», αναφέρει η Ζωή Βρατσκίδου.
«Το ποιοτικό ροδάκινο της περιοχής αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτηµα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εδώ. Πρόκειται για ένα προϊόν που απαιτεί επεξεργασία την ηµέρα της συγκοµιδής καθότι είναι ιδιαίτερα ευπαθές, ωστόσο λόγω της ευπάθειάς του τυποποιείται φρέσκο», εξηγεί ο Γιώργος Ματσούκας.